Edukacija
Seniko studio
Seminari, konferencije
27.03.2007. (Davorka Zmijarević) Javne usluge u konkurentskom polju
Što hrvatska javna poduzeća, sada mahom u državnom vlasništvu, očekuje u Europskoj uniji? Na to se pokušalo odgovoriti na seminaru održanom u utorak u Zagrebu, u organizaciji CEEP-a, europske udruge javnih poduzeća i poduzeća od općeg ekonomskog interesa, Zaklade za promicanje gospodarskih interesa, Internacionalnog centra za profesionalnu edukaciju i poslovnog tjednika Lidera

Ukratko, s približavanjem EU hrvatska poduzeća koja pružaju javne usluge ili usluge od općeg interesa ulaze u novo i komplicirano polje djelovanja na kojem moraju udovoljiti dvama temeljnim zahtjevima: pružiti, na nediskriminirajući način, svim postojećim i potencijalnim korisnicima usluge koje se smatraju javnim uslugama ili uslugama od općeg društvenog i gospodarskog interesa i pritom postići ekonomsku učinkovitost.

Naime, te usluge, u koje se ubrajaju energetske, usluge javnog prijevoza i komunikacija, komunalne usluge kao i obrazovanje, zdravstvene i socijalne usluge, dio su europskoga socijalnog modela. Jedan od tri stupa tog modela počiva upravo na tome da usluge koje se smatraju određenim civilizacijskim standardom moraju ravnopravno biti dostupne svakom korisniku.

Tu novu situaciju hrvatskim su slušateljima potanko opisali predstavnici CEEP-a, predočivši i neke dvojbe koje prate primjenu toga kompleksnog i zahtjevnog modela koji uključuje mnoštvo sudionika i interesa. Prije početaka restrukturiranje i privatizacije javnog sektora te su usluge bile isključivo pod kontrolom i ingerencijom država, ali je stvaranje otvorenog tržišta promijenilo vlasničku sliku tog sektora.

- Ne uvijek nabolje - kazao je Caspar Einem, predsjednik CEEP-a, ali to pred sudionike tog sektora stavlja zadatak da pronađu optimalan omjer vlasničkih formi u pojedinačnim vrstama usluga, jer ono što funkcionira, na primjer, u uslugama opsrkbe plinom, ne mora funkcionirati i u području električne energije.

Pred Hrvatskom je izazov da odgovori tim zahtjevima i u tome ne bi trebala biti u težem položaju od ostalih 'reformskih' zemalja jer nije posve raspustila javni sektor naslijeđen od prethodnog sustava kao što je to, primjerice, napravila Poljska, koja je morala početi od nule.

- Hrvatska može graditi na prednostima postojećeg sustava - istaknula je Martina Dalić, državna tajnica za razvoj, govoreći upravo o vlasničkom pitanju javnog sektora te dodala da će u procesu prilagodbe novom ambijentu u kojem će javne usluge morati funkcionirati država još dugo biti prisutna u raznim djelatnostima javnog sektora.
To, pak, pred državu stavlja velik zadatak, kao što je napomenuo Dubravko Radošević, ekonomski savjetnik predsjednika Republike, jer mora konačno formulirati industrijsku politiku, definirati strateške interese u tom sektoru te zadržati bar 25 posto vlasništva u poduzećima od javnog interesa. Prema njegovom mišljenju, to bi mogao biti recept za istodobno povećanje konkurentnosti javnog sektora i ispunjenje njegove društvene uloge da svima potrebne ususluge busu svima dostupne i fizički i ekonomski.

Izvor: Liderpress.hr

Povezani članci
19.07.12 Financije i gospodarstvo
Vlada prosvjetarima ukinula isplatu dodatka od 3, 5, 7 i 9 posto
03.02.12 Financije i gospodarstvo
GSV: Sindikati neće čuvati neučinkovita radna mjesta
01.02.12 Financije i gospodarstvo
Vlada neće mijenjati ZOR ni otpuštati javne službenike
21.11.11 Seminari, konferencije
EU Hrvatskoj: Državni službenici su vam ekonomski neobrazovani
21.06.11 Financije i gospodarstvo
Ministrica Dalić predlaže sindikatima odustajanje od božićnica
12.05.11 Seminari, konferencije
Zagreb: 6. maloprodajni forum u duhu inovacije
27.08.10 Financije i gospodarstvo
Europljanima i Hrvatima javni sektor podjednako težak
19.03.09 Seminari, konferencije
Kako kupac doživljava brend ključno je za afirmaciju proizvoda
04.03.09 Seminari, konferencije
Shaun Smith u Zagrebu!
16.10.08 Seminari, konferencije
Dawson: Inovacija je srž uspjeha maloprodaje
05.06.08 Seminari, konferencije
Tom Peters na Adria Business Forumu
14.05.08 Seminari, konferencije
Fitz-Enz: Ljudski resursi su kratkoročni trošak, ali dugoročni profit
29.02.08 Seminari, konferencije
Klasični mediji gube marketinšku bitku s internetom
02.07.07 Korisne informacije
Zdravstvo, agrar i zaposleni najveći su dobitnici rebalansa proračuna
17.05.07 Seminari, konferencije
Jack Welch na Adris Business Forumu
15.05.07 Seminari, konferencije
Adris Business Forum u Zagreb dovodi legendarnog Jacka Welcha
02.03.07 Seminari, konferencije
Jack Welch u Zagrebu 17. svibnja
14.01.07 Seminari, konferencije
Prva hrvatska konferencija o Internet oglašavanju
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa