Edukacija
Seniko studio
Više i visoke škole (državne)
02.07.2006. Otvoren trening centar za trgovanje energijom
Na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva otvoren je Trening centar za trgovanje energijom (TCET), projekt osposobljavanja sudionika na hrvatskom i regionalnom energetskom tržištu - povlaštenih kupaca, opskrbljivača, trgovaca, proizvođača, operatora sustava.

Projekt se ostvaruje u suradnji Hrvatske elektroprivrede (HEP), FER-a i norveške tvrtke Techor Energy AS, a pokrenut je u studenom 2004. Projekt je vrijedan 920 tisuća eura, a financiraju ga Vlada Kraljevine Norveške s udjelom od 86 posto, dok 14 posto sredstava osigurava HEP.

Godišnje će se na TCET-u obučavati 50-ak stručnjaka, istaknuo je na otvaranju ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić.

Temeljni cilj energetske politike Vlade je, kazao je, sigurna i kvalitetna opskrba energentima, važne zadaće su povećanje energetske učinkovitosti, te šira uporaba obnovljivih izvora energije. Tijekom proteklih deset godina vlastita opskrbljenost energijom u Hrvatskoj se postupno smanjivala s približno 65 posto na današnju razinu od 49,6 posto, unatoč činjenici da Hrvatska ima vlastitu proizvodnju nafte i prirodnog plina, kazao je.

Ugovor o energetskoj zajednici, odnosno stvaranje jedinstvenog regionalnog tržišta naša je prilika, naš okvir i vjerujemo naš izazov, rekao je Vukelić, podsjećajući da će taj Ugovor na snagu stupiti 1. kolovoza ove godine. Hrvatska je prilagodbu svog energetskog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU započela prije sedam godina.

Sukladno dinamici otvaranja tržišta električne energije u Hrvatskoj, od 1. srpnja, status povlaštenih kupaca stječu svi oni kupci koji troše više od 9 gigavatsati električne energije godišnje.Novo otvaranje tržišta uslijedit će 1. srpnja 2007. za poduzetništvo, a tržište bi u potpunosti, znači i za kućanstva trebalo biti otvoreno od 1. srpnja 2008.

Izvor: liderpress.hr

Povezani članci
04.04.16 Strateški savezi
FER postao član udruge Hrvatskih izvoznika
06.03.12 Sajmovi i izložbe
Na sajmu "CeBIT 2012." 119 sastanaka za hrvatske IT tvrtke
21.07.08 Alternativne (privatne)
Otvorena Visoka škola za primijenjeno računarstvo
19.05.08 Vijesti
HGK i FER predstavili razvoj novih usluga
21.11.06 Vijesti
T-HT pokrenuo veliki projekt suradnje s hrvatskom akademskom zajednicom
18.09.06 Više i visoke škole (državne)
Studenti FER-a traže smanjenje uvjeta za upis na treću godinu
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa