Trgovina
Seniko studio
Turizam
05.11.2016. Turistički djelatnici šalju poruku Vladi Republike Hrvatske: Ne dižite stope PDV-a u ugostiteljstvu i turizmu!
Rast PDV-a na ugostiteljstvo dovodi do rasta PDV-a na smještaj u hotelima te direktno pogađa hotelski sektor kao glavnog generatora prihoda i pokretača rasta cijelog hrvatskog turizma
Iva Bahunek
Iva Bahunek
Kao djelatnici u turizmu i ugostiteljstvu u Hrvatskoj pozdravljamo jasno protivljenje ministra turizma Garija Cappellija dizanju stope PDV-a za ugostiteljske usluge s 13 na 25 posto i očekujemo da će i ostali članovi hrvatske Vlade prepoznati čvrste argumente koji pokazuju da bi donošenje ovakve odluke imalo poguban utjecaj ne samo na našu industriju već, vjerujemo, i cjelokupno hrvatsko gospodarstvo.

Ministar Cappelli prepoznao je i istaknuo da bi ovakvo povećanje PDV-a – u industriji koja doprinosi ukupnom BDP-u Hrvatske sa čak 18%, i od koje su očekivanja što se doprinosa daljnjem rastu BDP-a tiče iznimno velika – bilo u direktnoj suprotnosti sa Strategijom razvoja turizma Hrvatske 2014. - 2020. koja je jednoglasno usvojena u Saboru RH.

Do sada javno iznesene činjenice pokazuju da bi udvostručenje stope PDV-a u ugostiteljstvu i povećanje stope u hotelskom smještaju, kada isti uključuje i hranu, rezultiralo bitnim smanjenjem investicija te gubitkom radnih mjesta prije svega zbog mogućeg zatvaranja ugostiteljskih obrta i lokala. Rast PDV-a na ugostiteljstvo dovodi do rasta PDV-a na smještaj u hotelima te direktno pogađa hotelski sektor kao glavnog generatora prihoda i pokretača rasta cijelog hrvatskog turizma. Ovom prilikom zato moramo posebno upozoriti na izrazito negativan utjecaj veće stope PDV-a na ukupnu konkurentnost hrvatskog turističkog proizvoda.

Hrvatska se za turiste iz cijeloga svijeta takmiči u tržišnoj utakmici s jakim mediteranskim turističkim zemljama koje već sada imaju bitno niže stope PDV-a na hotelski smještaj nego što je to slučaj u Hrvatskoj. U Španjolskoj i Italiji primjerice ta je stopa 10 posto, a u Turskoj 8 posto, u usporedbi s 13 posto koliko gosti danas plaćaju na smještaj u Hrvatskoj bez obzira uključuje li hranu ili ne. Istovremeno, stopa PDV-a u ugostiteljstvu u Španjolskoj i Italiji je 10 posto, a u Turskoj samo 8 posto - u usporedbi s 13 posto koliko gosti sada plaćaju u ugostiteljstvu kod nas. Grčka na svojim otocima ima i dodatno snižene stope PDV-a, među kojima je najniža 4 posto. Malta koja nam postaje sve ozbiljniji konkurent, ima stopu PDV-a na smještaj od 7 posto te na ugostiteljske usluge od 18 posto, ali za usluge jedinstvenog proizvoda smještaja i hrane, koje su unaprijed rezervirane, jedinstvena stopa PDV-a je samo 5 posto.

Moramo biti svjesni toga da gost koji bira mjesto za odmor u trenutku kada pretražuje svoje opcije u ponudi ima oko 150 zemalja svijeta, a ako ga zanima Mediteran gleda Hrvatsku u usporedbi s gore navedenim zemljama. Gost pri tome nema nikakvu informaciju niti ga zanima koliki je PDV, već vidi ukupnu cijenu, u koju je taj PDV već ugrađen. Bilo kakvim dizanjem stopa PDV-a cijene u Hrvatskoj postaju bitno manje atraktivne nego su danas te time postajemo nekonkurentni.
Stručnjaci i cjelokupni turistički sektor se slažu u procjeni da će primjerice Turskoj, kao i nekim drugim sada «ugroženim» turističkim zemljama, trebati oko dvije godine da oporave svoj turizam. Te dvije godine pred nama su prilika da hrvatski turizam i dalje raste, doprinoseći još više gospodarstvu cijele zemlje. Preduvjet za zadržavanje sadašnje konkurentnosti te za bilo kakav rast je barem zadržavanje poreznih stopa na razini koju imamo danas. Kao industrija pri tome se ne prestajemo zalagati za ostvarivanje nacionalne Strategije razvoja turizma koja predviđa i snižavanje poreznih stopa.

Povezani članci
01.08.16 Zaposlenost / plaće
DZS: Prosječna plaća za svibanj 5.706 kuna
27.02.16 Turizam
Kliman: smanjenje PDV-a u turizmu kada to okolnosti proračuna budu dozvoljavale
07.08.15 Financije i gospodarstvo
Naplaćeno 1,4 milijarde PDV-a više nego lani
31.10.14 Vijesti
HOK zadovoljan izmjenama zakona o PDV-u i porezu na dobit
24.07.14 Turizam
Lorencin: međustopa PDV-a za smještaj u turizmu treba biti maksimalno 10 posto
24.07.14 Financije i gospodarstvo
Niža stopa PDV-a na smještaj donijet će 15 milijardi kuna investicija
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa