Međunarodno poslovanje
Seniko studio
Tvrtke i tržišta
30.10.2016. Badel 1862: dobit 14,9 milijuna kuna
Tvrtka Badel 1862 je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila dobit od 17,2 milijuna kuna, što je 22 posto manje nego u istom razdoblju lani, izvijestili su u petak iz te tvrtke.

Tvrtka je, kako navode u izvješću, u trećem tromjesečju u kontinuitetu poslovala u uvjetima predstečajne nagodbe.

Poslovanje razdoblja karakterizira gašenje divizije bezalkoholnih pića zbog čega se tvrtka "odrekla" godišnjeg prihoda u iznosu od 60 milijuna kuna.

Poslovni su prihodi Badela u devet mjeseci iznosili 213,3 milijuna kuna i manji su za 9 posto prema istom razdoblju lani. Prihodi od prodaje su smanjeni 11 posto, na 203,9 milijuna kuna, što je, kako navode u tvrtki, posljedica odluke o gašenju divizije bezalkoholnih pića.

Utvrđivanjem dugoročnog strateškog opredjeljenja Badel se fokusirao na core business koji predstavlja proizvodnju i distribuciju jakih alkoholnih pića i vina, čime želi ojačati poziciju regionalnog lidera i najvećeg hrvatskog izvoznika, navodi se u izvješću.

Sukladno tome, krajem prošle godine donesena je odluka o gašenju divizije bezalkoholnih pića tako da je smanjenje prihoda od prodaje u prva tri kvartala planirano i očekivano, ističu iz Badela.

Ostali poslovni prihodi su povećani za 69 posto te iznose 9,3 milijuna kuna, što se najvećim dijelom odnosi na prodaju brendova iz divizije bezalkoholnih pića Voćko, Nara i Inka češkoj tvrtki Kofola te prodaju dijela strojeva i opreme koji su koristili u njihovoj proizvodnji.

Poslovni rashodi Badela u prvih su devet mjeseci iznosili 200,4 milijuna kuna i manji su za 5 posto. Pritom se 135,2 milijuna kuna odnosi na materijalne troškove, 42,9 milijuna kuna na troškove osoblja, 8,5 milijuna kuna na amortizaciju, a 12,7 milijuna kuna na ostale troškove.

Grupa Badel 1862 je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila dobit od 15 milijuna kuna, što je pad od 28 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Ministarstvo gospodarstva je na kraju rujna ove godine donijelo odluku o raspuštanju povjerenstva za odabir strateškog partnera Badela 1862, a Upravu te tvrtke je uputilo da raspiše novi poziv "sa skraćenim rokovima provođenja te jasno i objektivno postavljenim kriterijima koji osiguravaju jednako postupanje prema svim potencijalnim ponuditeljima".

Naime, Uprava Badela 1862 je 11. svibnja objavila poziv strateškim investitorima na iskazivanje interesa za aktivno uključivanje u provedbu mjera financijskog i operativnog restrukturiranja u okviru predstečajne nagodbe, a za evaluaciju ponuda i odabir strateškog investitora je odlukom Ministarstva (od 23. svibnja) osnovano Povjerenstvo za ocjenu mjera restrukturiranja u postupku predstečajne nagodbe za Badel.

Od četiri zaprimljena pisma namjere povjerenstvo je, kao najbolje, razmatralo ponude dva trgovačka društva - đakovačkog Meteora i slovačkog St. Nicolausa.

Budući da Povjerenstvo nije moglo donijeti odluku o odabiru strateškog investitora s obzirom da nije utvrđeno da je vjerovnički položaj đakovačkog Meteora takvog značaja da bi jamčio prihvaćanje plana restrukturiranja u postupku predstečajne nagodbe Badela, a ukazuju i na nelojalno postupanje Meteora, kao i činjenicu da je slovački St. Nicolaus pokrenuo postupak pred Hanfom zbog povrede odredbi Zakona o tržištu kapitala "širenjem obmanjujućih, neistinitih i nepotpunih podataka investicijskoj javnosti iz Ministarstva gospodarstva su krajem rujna izvijestili da su donijeli odluku o raspuštanju povjerenstva te su uputili Upravu Badela da raspiše novi poziv. (H)

Povezani članci
02.09.16 Promocije
Uspjeh crnih badelovih plavaca u Meksiku
06.07.16 Promocije
Održane promocije vina Badela 1862 u SAD
29.07.15 Tvrtke i tržišta
Neto dobit Badela 10,1 milijuna kuna
13.05.14 Brandovi
Prije 50 godina međunarodno zaštićen Dingač
07.05.14 Sajmovi i izložbe
Vina Badela 1862 na International Wine Challenge u Londonu
18.12.13 Promocije
Dingač 50 stupnjeva – prvo vino s nagibom od 50 stupnjeva
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa