Robe
Seniko studio
Prehrambeni proizvodi
24.10.2016. Hack the future of food - rješenja na izazove u industriji hrane
Otvorene inovacije u praksi – Podravka potiče stvaranje ekosustava koji povezuje industriju i inovatore
Na međunarodnom Food Hackathonu pod nazivom „Hack the future of food“ u kreativnoj timskoj atmosferi u Podravki, razvijani su koncepti i rješenja za prehrambenu industriju. Iako je već svima poznat trend hackatona, Podravkin Food hackaton nadilazi ograničenja klasičnih hackatona zasnovanih na IT ili programiranju kroz uključivanje multidisciplinarnih timova. Timski rad na ovom hackatonu uključuje promicanje društvenih vrijednosti i kokreaciju industrije i zajednice.

Četrdesetak natjecatelja, odabranih u suradnji fakultetima (PBF, FER, TVZ, ZŠEM), studentskom udrugom za inovacije u hrani PROBION (PBF) i Coolinarikom, podijeljeno je u timove koji su 22. i 23. listopada 2016. stvarali nove ideje iz tematskih područja: hrana i tehnologija – internet of food, budućnost hrane - cool food te hrana i održivi razvoj.

Sudionici iz Hrvatske, Italije, Njemačke, Austrije, Španjolske, Portugala, Brazila, Poljske, Alžira, Brazila, Francuske, BiH su studenti entuzijasti različitih kompetencija kao i najkreativniji predstavnici Coolinarike. Svi su oni i ljubitelji hrane, koji zajedno traže rješenja za izazove s kojima se suočava prehrambena industrija na globalnoj razini.

Njihov zajednički cilj bio je stvoriti inovativna rješenja koja uvažavaju vrijednosti suvremenog društva: održivosti, korištenja novih tehnologija i IT-a poštujući kulinarska i senzorička obilježja hrane, a mentori iz Podravke, fakulteta partnera i drugih industrija pomogli su natjecateljima da projekte razviju u koncepte i prototipove koje su i prezentirali.

Tijekom trajanja hackathona korištene su, uz klasične metode rada u grupama i elementi igre u kojima su sudionici grupirani u manje multidisciplinarne timove, radili na razvoju svojih ideja. Uz Podravkine mentore, u vođenju samog procesa hackathona, sudjelovali su stručnjaci iz ILBA-e, glavnog partnera Food Hackathona te ZŠEM-a, a kao posebno iznenađenje bilo je i online mentorstvo ekspertnog tima FoodInno sa sveučilišta Stanford. Riječ je o vrhunskom svjetskom timu za organizaciju food hackathona, koji ove godine organizira ekskluzivan food hackathon u Barceloni. Suradnja s vodećim svjetskim timom za inovacije u hrani dala je dodatnu kvalitetu ovom događaju.

S partnerima konferencije, potrošačima, studentima i profesorima, ovim Food Hackathonom Podravaka je pokrenula proces kokreacije sa zajednicom u duhu otvorenih inovacija.

Na kraju hackathona timovi su u kratko predstavili svoja idejna rješenja, od korištenja praktičnijih pakiranja i recikliranja hrane do zdravih niskokaloričnih grickalica i iskoristivosti hrane pred istekom roka trajanja.
Stručna komisija od predstavnika Podravke i partnera Hackathona odabrala je pobjednike u tri kategorije. U kategoriji budućnost hrane/cool food pobjednik je tim „Food Scientists“ (Ana Carolina Maia Candotti, Rita Aguilar, Lucija Bušić, Sven Krechtl, Darian Zec Odinsky), koji je povezao hranu i učenje znanosti kroz igru. Tim „PodrAPPka“ (Aldo Topić, Aleksandra Zelder, Elena Mikolaj, Andreja Poljanec, Reslav Hollós) najbolji je bio u kategoriji hrana i tehnologija/internet of food s razrađenom idejom o kupnji proizvoda pod određenim cjenovnim uvjetima putem online shoppinga. Kategoriju hrana i održivi razvoj/sustainable food ecosystem najbolje je predstavio tim „HraniTeam“ (Lucija Boras, Mateja Kobeščak, Giuseppe Cicchetti, Viktor Tarroni, Andrea Maruzzella) s domišljatom idejom o sprečavanju traćenja hrane. Posebna nagrada publike pripala je timu „Foodology“ (Marko Božac, Tomislav Bradač, Petar Šegina, Bojana Brnica, Lucija Galić ) koji se natjecao u kategoriji internet of food.

Predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić čestitao je pobjednicima na idejama i odgovorima na izazove koja su predstavili, a budući da je hackathon prethodnica 4. Podravkine međunarodne konferencije „Znanje u fokusu“ na kojoj će biti predstavljeni i nagrađeni pobjednički radovi, pozvao je sve da sudjeluju na konferenciji „Znanje u fokusu koja će se održati 24. studenoga 2016. u Zagrebu.

   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa