Međunarodno poslovanje
Seniko studio
Tvrtke i tržišta
23.10.2016. Njemačko gospodarstvo i dalje solidno unatoč slabosti globalnog gospodarstva
Njemačko gospodarstvo trebalo bi ostati solidno u 2016. godini unatoč slabosti u globalnom gospodarstvu, ocijenilo je u petak njemačko ministarstvo financija u najnovijem mjesečnom izvješću, dodavši kako očekuju blagi rast izvoza do kraja godine.

U izvješću ministarstvo konstatira da niske kamatne stope, robusno tržište rada i rast plaća doprinose umjerenom uzletu, što je potaknulo vladu ovoga mjeseca da blago podigne procjene rasta na 1,8 posto, s ranije procijenjenih 1,7 posto. Ako se takve procjene ostvare, bila bi to najviša godišnja stopa rasta u posljednjih pet godina.

Zbog tih je čimbenika osobna potrošnja preuzela ulogu glavnog motora rasta u njemačkom gospodarstvu, koje se inače tradicionalno oslanjalo na izvoz. Tako bi, procjenjuju u ministarstvu financija, trebalo ostati i u drugom dijelu godine.

Ministarstvo se pritom osvrnulo na industrijsku proizvodnju, ustvrdivši da je bila slaba u trećem tromjesečju i da će dati tek slabašnu podršku gospodarstvu u drugoj polovini godine.

"Domaće gospodarstvo podupirat će gospodarski uzlet", stoji u priopćenju, u kojem se dodaje da će sektori brige o zdravlju i graditeljstva biti glavni pokretači rasta u drugoj polovini godine.

Vodeći tamošnji ekonomski instituti predviđaju čak još malo višu stopu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu, od 1,9 posto. (H)

Povezani članci
08.01.15 Vijesti iz regije
Njemačko gospodarstvo jedno od dobitnika globalizacije
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa