Edukacija
Seniko studio
Seminari, konferencije
12.10.2016. Magros: Platforma za stručan dijalog proizvođača i trgovine
Josip Zaher
Josip Zaher
U Zagrebu je 12. listopada održana tradicionalna konferencija za trgovce i proizvođače MAGROS 2016. u nazočnosti više od 250 sudionika. Organizatori su časopis Suvremena trgovina i Hrvatska gospodarska komora, suorganizator Zaklada Konrad Adenauer, a pokrovitelji Ministarstvo gospodarstva, Hrvatska obrtnička komora i Hamag Bicro.

Tema ovogodišnjeg stručnog skupa MAGROS 2016 odnosila se na procese konsolidacije hrvatskog tržišta s posebnim naglaskom na trgovinu danas i sutra, dok se kroz vrlo zanimljiv panel ukazalo i na najnovije trendove u razvoju trgovine i njenom povezivanju s proizvodnjom.

Potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher istaknuo je u pozdravnoj riječi važnost i značenje trgovine u ukupnom gospodarskom životu Hrvatske.
Darko Knežević
Darko Knežević
Potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Darko Knežević upozorava na negativne trendove u maloj trgovini u kojoj je u posljednjih pet godina zatvoreno 4800 trgovačkih objekata, a samo lani njih 468.

Razloge za to vidi i u nesposobnosti samih trgovaca da se prilagode novonastalim odnosima na tržištu, ali i u dolasku velikih stranih trgovačkih lanaca koji su, kaže, "pokosili male trgovine".

Upozorio je na grešku države koja, za razliku od niza država EU, nije poticala malu trgovinu.
Michael A. Lange
Michael A. Lange
Od buduće vlade očekuje da ispravi tu grešku pogotovo jer, tvrdi, europska praksa pokazuje ponovno oživljavanje formata malih trgovina.

Prisutnima se obratio i direktor ureda u Hrvatskoj Zaklade Konrad Adenauer, Michael A. Lange, naglasivši dugogodišnju suradnju s organizatorina časopisom i portalom Suvremena trgovina na ovom i sličnim skupovima.

Za pomoćnika ministra gospodarstva Željka Pravdića dolazak velikih stranih trgovačkih lanaca značio je i podizanje ovdašnjih trgovačkih uzusa.

Gašpar Novak
Gašpar Novak
Uvodno su na konferenciji o značaju djelatnosti trgovine, stanju, kretanjima i perspektivama govorili Srećko Sertić, direktor Suvremene trgovine i Ema Culi, direktorica Sektora za trgovinu Hrvatske gospodarske komore.

O dualnom strukovnom obrazovanju, načinu realizacije i potrebama te razvoju ljudskih potencijala u djelatnosti trgovine govorio je Vitomir Tafra, predsjednik Uprave Obrazovne grupe Zrinski, a Gašpar Novak, direktor marketinga i razvoja tvrtke Tisak d.d. prezentirao je proces transformacije poslovanja.
Oživljava rast potrošnje
Kriza koja je počela 2008. godine temeljito je uzdrmala navike potrošača, ali i učvrstila partnerski odnos između trgovaca i potrošača, a trgovci se danas na sve moguće načine bore da zadrže lojalnost kupaca, istaknuto je u srijedu na najvećoj konferenciji za trgovce i proizvođače - Magros.

Po podacima koje je iznijela direktorica Sektora za trgovinu Hrvatske gospodarske komore Ema Culi, trgovina u Hrvatskoj sudjeluje u BDP-u s 10 posto. Nadalje, u broju zaposlenih u Hrvatskoj udio trgovine je 15 posto -trgovina je kod nas drugi najveći poslodavac.
Ema Culi
Ema Culi
Krizna 2008. donosi velike poremećaje i tom tržištu s tim da je najveći pad trgovine na malo bio 2009. godine, čak 15,3 posto. Oporavak je, rekla je Culi, započeo 2011. godine, no opet slijedi pad, da bi posljednje dvije godine hrvatska trgovina ponovno počela rasti. Lani je rast prometa trgovine na malo iznosio 2,4 posto, u prvih osam mjeseci ove godine 3,9 posto, pa se za ovu godinu predviđa još veći rast u odnosu na lani. Kriza je najviše utjecala na neprehrambeni dio trgovine.

Hrvatska kućanstva i dalje na hranu troše čak trećinu mjesečnog budžeta. Uslijed krize potrošači su postali racionalniji, cijena im je postala ključni čimbenik pri kupnji. Kupci, umjesto u stihijsku, počinju ići u planiranu kupovinu, a trgovci se i cijenom i kvalitetom potpuno prilagođavaju tim trendovima. "Trgovci danas žele partnerski odnos s potrošačem, žele bit lojalni potrošaču da ga ne izgube", istaknula je Culi. Veliki potencijal vidi u internetskoj trgovini kojom se lani služila trećina hrvatskih potrošača, pri čemu je najveći dio njih mlađa populacija od 16 do 24 godine (60 posto).
Nejednaki na jedinstvenom tržištu
U zanimljivoj i vrlo dinamičnoj panel raspravi - uz moderiranje Ante Gavranovića, publicista i ekonomskog analitičara - sudjelovali su Ljerka Puljić, predsjednica Udruženja trgovine pri HKG, Željko Pravdić, pomoćnik ministra gospodarstva, Darko Radišić, business development manager iz Kraš-a, Ivo Markotić, generalni direktor Badela 1862, Andreas Wendy, generalni direktor Kauflanda Hrvatska, Vitomir Tafra, predsjednik Uprave Obrazovne grupe Zrinski i Damir Zec, poslovni direktor IBM Hrvatska.

Kao podloga za raspravu poslužili su stavovi europske udruge EuroCommerce u pogledu nepovoljnih kretanja na jedinstvenom tržištu. Čelnici udruge u posljednje vrijeme stalno ističu kako je jedinstveno tržište unutar Europske unije daleko od stvarnosti. U mnogim aspektima riječ je, zapravo, o mozaiku 28 različitih nacionalnih tržišta. Posebno ukazuju na nedostatak implementacije i primjene Direktive o uslugama što ograničava slobodu kretanja; nacionalni zakoni o trgovini koji sputavaju razvoj trgovine u sebi imaju elemente protekcionizma i umanjuju legalne poslovne modele koji su razvijeni u ostalim zemljama EU. To je posebno zapaženo u zemljama srednje i istočne Europe (Mađarska, Češka, Poljska i Rumunjska), a manifestiraju se kroz nacionalne preporuke koje sputavaju slobodno kretanje robe.

Najveću živost je potakla zanimljiva rasprava vezana uz određena preslagivanja na hrvatskom tržištu, jasnijeg profiliranja, ali i sve izraženijeg utjecaja inozemnih trgovačkih lanaca na strukturu asortimana u prodajnim objektima. Očito je da zaostajemo u konkurentnosti, pa se domaća industrija i trgovina teško nose s velikim inozemnim trgovačkim lancima.

Upozoreno je da male države, članice EU, nemaju jednake uvjete u pristupu tržištima, a napose su diskriminirani u pogledu mogućnosti dobivanja povoljnijih kredita za razvoj. Očito je da se moraju pronaći modeli koji će tu nejednakost smanjivati, a ne produbljivati – što je sada slučaj. U raspravi je bilo i konkretnih poticaja i poziva da se na policama stranih trgovačkih lanaca nađe što više proizvoda hrvatskog porijekla, i to ne samo u našoj zemlji nego kao stalan asortiman tih prodajnih lanaca i izvan Hrvatske.
Ante Gavranović
Ante Gavranović
Skup MAGROS 2016 je, zahvaljujući upravo temama koje pokreće, ponovno potvrdio da je izrastao u široku stručnu tribinu o problemima trgovine i preispitivanju odnosa proizvodnje i trgovine odnosno lanca opskrbe. Riječ je o najvećem skupu zainteresiranih koji problematiziraju najvažnija pitanja struke: od obrazovanja do konkretne prakse. MAGROS, naime, nastoji stalno otvarati i propitkivati pitanja položaja trgovine u okviru ukupnog gospodarskog sustava i uloge trgovine u stvaranju BDP-a, zaposlenosti, odnosa prema standardu građanstva.

Uz ostalo, MAGROS potiče razvoj na ruralnim i nedovoljno razvijenim područjima gdje trgovina potpuno zamire. Više od 4000 naseljenih sela i mjesta u Hrvatskoj danas nema trgovinu.

Dosad održani skupovi, neposredni susreti proizvođača i trgovaca, pokazali su koliko je važno organizirati takve susrete povezivanja, jer je očito pomanjkanje dijaloga zainteresiranih aktera u gospodarstvu veliki i trajan nedostatak u našoj gospodarskoj i društvenoj praksi.

Povezani članci
28.10.16 Turizam
U Bolu završili DHT: Dubrovnik šampion hrvatskog turizma 2016.
12.10.16 Seminari, konferencije
Dani hrvatskog turizma 26. i 27. listopada u Bolu
10.10.16 Tvrtke i tržišta
Predstavljen brend hrvatskih proizvoda Croamore namijenjen plasiranju na inozemna tržišta
29.09.16 HGK
Akcija Kupujmo hrvatsko okupila 300 proizvođača
21.04.16 Financije i gospodarstvo
Burilović: Turizam treba ovisiti o domaćim proizvodima, a ne o vremenskoj prognozi
21.04.16 Financije i gospodarstvo
Agrofructus Grupa će voćem i povrćem opskrbljivati Maistrine hotele
21.04.16 HGK
Revitalizirano HGK-ovo Udruženje hotelijera, predsjednik Ronald Korotaj
20.04.16 HUP
Nameti opterećuju poduzetnike, treba ih smanjiti - HUP
20.04.16 Osiguranja
I šestu godinu Allianz Portfolio najbolji mješoviti investicijski fond u Hrvatskoj
22.02.16 Seminari, konferencije
Novi poduzetnički trend – mini praonice rublja
01.12.15 Statistika
Investicije porasle nakon četverogodišnjeg pada
27.11.15 Prehrambeni proizvodi
Na 10. VINOcomu među 300 izlagača i pobjednici prvog ocjenjivanja "Vina Croatia"
13.10.15 Seminari, konferencije
Održana tradicionalna konferencija za trgovce i dobavljače MAGROS
30.09.15 Seminari, konferencije
Konferencija o sajmovanju i razvitku: Sajmovi čine više od 40 posto svih B2B poslovnih sastanaka
29.09.15 HGK
Usprkos zahtjevnoj proceduri, sve više proizvođača želi oznaku kvalitete
22.09.15 HGK
HGK traži hitnu normalizaciju robnog prometa sa Srbijom
28.08.15 Šira regija
Komore Zapadnog Balkana izradile akcijski plan za gospodarski napredak regije
10.08.15 Trgovina na malo
HGK: najduži trend rasta hrvatske maloprodaje od 2007. godine
21.07.15 Vijesti
HGK pristupila europskim udruženjima putničkih agencija i toplica
28.05.15 HOK
Energetskom obnovom do 60 posto nižih računa za energiju
26.05.15 HGK
Hrvatsko-francuski forum o klasterima: mogućnosti suradnje u turizmu, poljoprivredi...
05.05.15 Financije i gospodarstvo
"NATO - poslovna prilika" za domaće gospodarstvenike
24.04.15 HGK
Predstavljene mogućnosti hrvatskoga vinskog sektora
23.04.15 HGK
Poreč: akcija "Kupujmo hrvatsko - Hrvatski proizvodi za hrvatski turizam"
17.04.15 HGK
HGK: sve više kvalitetnih proizvoda i projekata kulturnog turizma
16.04.15 HGK
Allianz Portfolio najbolji peti put zaredom
26.03.15 Statistika
DZS: u zadnjem kvartalu 2014. stopa anketne nezaposlenosti 18,3 posto
26.03.15 Seminari, konferencije
U Beogradu otvorena 4. regionalna poslovna konferencija
18.03.15 Vijesti
U HGK predstavljen projekt Priča o maslinovom ulju
16.03.15 Edukacija
Započele radionice za poljoprivrednike o izravnim plaćanjima
11.03.15 Vijesti
HGK: prosječni radni vijek u Hrvatskoj traje samo 31 godinu
23.02.15 Vijesti
HGK: U siječnju rekordna deflacija od 0,9 posto
20.02.15 Turizam
Promocija hrvatskog turizma i vina u New Yorku i Torontu
17.02.15 Financije i gospodarstvo
Na Gospodarskom forumu u Moskvi 350 hrvatskih i ruskih gospodarstvenika
12.02.15 Vijesti
Stručno znanje i kontinuirana edukacija o vanjsko-trgovinskom poslovanju posebno važni u uvjetima recesije
13.01.15 Vijesti
Sezonsko sniženje ne dulje od 60 dana, a akcijsko od 30 dana
13.01.15 Zaposlenost / plaće
U 2014. godini zabilježen prvi pad broja nezaposlenih od 2008. godine
12.01.15 Vijesti
Robna razmjena Hrvatske s inozemstvom siječanj-studeni 2014.
09.01.15 Vijesti
Rast izvoza i dalje usporava
05.01.15 Vijesti
HGK: 20 kuna članarine za jednostavne d.o.o.-e
12.12.14 Karijere
Ivan Bogović novi je predsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti
03.12.14 Vijesti
Zajednica konzultanata HGK pomaže tvrtkama članicama u korištenju Europskih fondova
02.12.14 Prehrambeni proizvodi
Hrvatski proizvođači još 15 godina nastavljaju s proizvodnjom Kranjske kobasice
02.12.14 Sajmovi i izložbe
Hrvatske IT tvrtke predstavljene na azerbajdžanskom tržištu
27.11.14 Financije i gospodarstvo
Sektor hrvatske akvakulture spreman za povlačenje novčanih sredstava iz operativnog EU programa fonda za pomorstvo i ribarstvo 2014. – 2020.
26.11.14 Seminari, konferencije
Nove smjernice očuvanja prirodnih resursa u funkciji održivoga razvoja
24.11.14 Financije i gospodarstvo
HGK: Osiguran opstanak hrvatskih proizvođača plastičnih vrećica
24.11.14 HGK
Poduzetnici o Hrvatskoj gospodarskoj komori
24.11.14 Vijesti
Hrvatski prozori od hrasta u Francuskoj hit
20.11.14 Potrošači
Potrošač mora biti informiran o onome što kupuje
20.11.14 Vijesti
Poduzetnici o Hrvatskoj gospodarskoj komori
19.11.14 Vijesti
Domaćim prozvođačima Kranjske kobasice HGK osigurala korištenje naziva sljedećih 15 godina
05.11.14 Vijesti
Burilović: HGK priprema paket novih usluga
22.10.14 Vijesti
Nužan veći poticaj privatnoj inicijativi u jugoistočnoj Europi
16.10.14 Vijesti
HGK pokrenula on-line bazu EU projekata
16.10.14 Vijesti
Hrvatske tvrtke i europarlamentarci u Bruxellesu
15.10.14 Vijesti
Mogućnosti i izazovi za korištenje 10,7 milijardi eura sredstava iz EU-a
14.10.14 Turizam
Dani hrvatskog turizma ovaj tjedan u Opatiji s oko 2.000 sudionika
02.10.14 Zaposlenost / plaće
DZS: prosječna plaća za srpanj 5.530 kuna
30.09.14 Više i visoke škole (državne)
Seminar "Žensko poduzetništvo i kriza" u sklopu projekta BWCo
21.09.14 Vijesti
„Kupujmo hrvatsko“ ponovo u Zagrebu
17.09.14 Turizam
U kolovozu ostvaren rast turističkih dolazaka i noćenja
17.09.14 Vijesti
Rast izvoza hrvatske drvne industrije – pokazatelji I-VI
16.09.14 Sajmovi i izložbe
Hrvatski izlagači na sajmu "World Food Moscow"
10.09.14 Sajmovi i izložbe
Na CeBIT-u u Turskoj 29 hrvatskih tvrtki
02.09.14 Karijere
Zvonimir Savić novi je direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK
25.08.14 Edukacija
Pet godina programa Erasmus u EU i dvije godine u Hrvatskoj
12.08.14 Vijesti
HGK: špekulacije o zaobilaženju ruskih sankcija štete izvoznicima
30.07.14 Vijesti
Veleposlanik SAD-a u RH Kenneth Merten pozdravlja napore HGK u provedbi reforme
22.07.14 Vijesti
HGK koordinira Soleglass - prvi tehnološki projekt iz programa EU za izradu prototipa konkretnoga proizvoda
07.07.14 Vijesti
Burilović: sutra na Skupštini predstavljanje prve faze reforme HGK
04.07.14 Vijesti
Potpisani prvi Ugovori o certifikaciji gradova i općina
18.06.14 Turizam
Predstavnici novoosnovanih sekcija i lokalnih tijela Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK donijeli smjernice rada
21.05.14 Vijesti
Kreiranjem novih proizvoda do uspjeha na europskom i svjetskom tržištu
14.04.14 Vijesti
Više od 24 milijuna kuna na raspolaganju malim i srednjim poduzetnicima iz EU fondova
03.04.14 Sajmovi i izložbe
Na 2. hrvatskom festivalu hrane i vina 300 izlagača
03.04.14 Vijesti
Snažan poticaj EBRD-a hrvatskim izvoznim ambicijama
01.04.14 Vijesti
Sastanak u HGK: Turkmenistan želi hrvatske tvrtke na svom tržištu
27.03.14 Vijesti
Dodijeljeni znakovi „Hrvatska kvaliteta“
25.03.14 Vijesti
Turistički trendovi nadolazeće sezone pozitivni
14.03.14 Vijesti
Sabina Škrtić: U poticanju izvoza presudna je uloga HGK
20.02.14 Turizam
Zajednica zdravstvenog turizam HGK na sajmu f.re.e. u Münchenu
20.02.14 Carine
Ponovna primjena preferencijalnog statusa kod uvoza roba hrvatskog podrijetla u Rusiju, Bjelorusiju i Kazahstan
18.02.14 Sajmovi i izložbe
U HGK predstavljene ovogodišnje manifestacija Novosadskog sajma
18.02.14 Vijesti
Europski strukturni fondovi - mogućnosti za poslovni sektor
05.02.14 Vijesti
Predstavljen dokument Industrijska strategija 2014. – 2020, Damir Novotny ekonomski analitičar godine
20.01.14 Vijesti
Skupština HGK: usvojene izmjene Statuta, novi predsjednik krajem veljače
19.12.13 Vijesti
Svečano dodijeljene godišnje nagrade TOP OF THE FUNDS Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima pri HGK
18.12.13 Vijesti
Skupština HGK: ukidanje doprinosa i smanjenje članarine za 15 posto, novi predsjednik krajem veljače
02.12.13 Vijesti
HGK treći put organizira izlaganje hrvatskih IT tvrtki u Azerbajdžanu na sajmu Bakutel
22.11.13 Vijesti
Hgk objavila Vodič za definiciju malog i srednjeg poduzetništva u natječajima za dodjelu sredstava iz fondova EU
21.11.13 Vijesti
U HGK održana HACCP radionica za voditelje HACCP tima
20.11.13 Karijere
Direktorica HGK Zoja Crnečki novi vitez gospodarstva
20.11.13 Vijesti
Ljerka Puljić: HGK treba sačuvati
15.11.13 Vijesti
Održana III. Inovacijska misija u Bruxellesu
13.11.13 Vijesti
U HGK, 13. studenoga 2013. održan prvi dan 11. međunarodne konferencije o cjeloživotnom učenju i razvoju ljudskih potencijala -EDUCA PLUS-
05.11.13 Vijesti
U Centru za dizajn HGK otvorena izložba Modni ormar 2013
24.10.13 Vijesti
Otvoreni Dani hrvatskog turizma i 13. hrvatski turistički forum
22.10.13 Financije i gospodarstvo
Poduzetnici Grčiću: Kao da imamo dvije vlade
22.10.13 Vijesti
Hrvatske tvrtke pozvane na sudjelovanje u poslovima nabave kroz sustav Inter-američke banke za razvoj (IDB)
04.10.13 Vijesti
Obilježen Dan Hrvatske u Grazu
03.10.13 Vijesti
Razmjenom ideja do unaprjeđenja transporta u Hrvatskoj
19.06.13 Vijesti
HGK zatvara predstavništva u Beogradu, Prištini, Sarajevu, a otvorio bi u Washingtonu
19.06.13 Vijesti
HGK o potencijalima hrvatskih tvrtki u poslovanju s Rajnsko-majnskom regijom
12.06.13 Vijesti
„Be CROative“
06.06.13 Vijesti
HGK na sajmu Transport & Logistic, München 2013
21.03.12 Vijesti
Ljerka Puljić ponovno izabrana za predsjednicu Udruženja trgovine HGK
29.03.10 Vijesti
Konferencija "e-biz2010"
30.10.07 Statistika
ICT Forum: Vrijednost elektroničkih transakcija dosegla 350 mil. eura
18.04.07 Seminari, konferencije
Hrvatski obrtnici trgovci - aktualni trenutak
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa