Trgovina
Seniko studio
Turizam
03.10.2016. Forum obiteljskog smještaja u Zadru sredinom studenoga
Jedan do najposjećenijih turističkih skupova u Hrvatskoj, Forum obiteljskog smještaja (FOS) ove će se godine održati od 15. do 18. studenoga u Zadru te s više od tisuću sudionika iz cijele Hrvatske raspraviti teme i problematiku te vrste smještaja koja u hrvatskom turizmu sudjeluje s oko 50 posto.

Doznaje se to od predsjednika Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK Nede Pinezića, koji na ovogodišnjem FOS-u očekuje više od lanjskih tisuću sudionika. Novost je da će FOS trajati dulje nego do sada i da će se održati nakon Dana hrvatskog turizma (DHT), za razliku od prve dvije godine kada se održavao uoči tih dana i u istom mjestu.

"S obzirom na zanimanje i udjel obiteljskog smještaja u ukupnim komercijalnim smještajnim kapacitetima, FOS definitivno postaje središnje mjesto okupljanja obiteljskih mikropoduzetnika u turizmu, a ujedno je uz DHT najveći kongres turističke struke u Hrvatskoj te jedinstveni kongres obiteljskog smještaja u Europi", ističe Pinezić.

Kao i svake godine, forum će ukazati na važnost obiteljskog smještaja za turizam, ali i razvoj mikro, malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj, jer se tom vrstom smještaja registrirano bavi više od 70 tisuća iznajmljivača, nudeći smještaj s više od 500 tisuća kreveta, a sve više i razne druge integrirane usluge u smjeru obogaćivanja sadržaja i kvalitete ponude.

Na Forumu će se ove godine, najavljuje Pinezić, govoriti i o brendiranju te labeliranju obiteljskog smještaja, što se u Hrvatskoj često naziva rekategorizacijom, s ciljem ujednačavanja standarda kvalitete i boljeg pozicioniranja na tržištu i povećanja konkurentnosti.

EU prepoznala važnost obiteljskog smještaja
"Veliku važnost obiteljskog smještaja ili kratkoročnog iznajmljivanja kuća i stanova za odmor za EU nedavno je potvrdila i Europska komisija objavivši da ta vrsta mikroekonomije može pridonijeti ekonomskom rastu i zapošljavanju te se mora odgovorno promišljati, razvijati i poticati", iznosi Pinezić.
Dodaje da takav pristup pozdravlja i EHHA (The European Holiday Home Association) koja okuplja pružatelje smještaja u objektima za kratkoročne boravke u stanovima i kućama (obiteljski smještaj), ali i druga udruženja menadžera i platformi unutar sektora.

"Obiteljski smještaj i u Hrvatskoj je postao dijelom nove globalne ekonomske paradigme dijeljenja ('sharing economy'), koja zajedno sa startupima, samozapošljavanjem i slobodnim poduzetništvom postaje novi model poslovanja", kaže Pinezić.

Ta djelatnost, dodaje, u Hrvatskoj ostvaruje oko 2 milijarde eura prihoda na osnovu privatne imovine, a državnom proračunu godišnje pridonosi s oko 150 milijuna kuna paušalnog poreza te još toliko proračunu sustava Hrvatske turističke zajednice (HTZ) na temelju paušalne boravišne pristojbe.

Tvrdeći da takvog doprinosa građana koji samostalno svojom imovinom pomažu nacionalnoj ekonomiji nema nigdje drugdje u Europi, Pinezić napominje da u mnogim zemljama ta djelatnost još uvijek nije ni regulirana niti je poznat obujam prometa koji ostvaruje pa je Hrvatska u tom pogledu otišla korak dalje.

"Moramo čuvati ono što imamo i što smo godinama unapređivali, a svaki službenik javne vlasti trebao bi biti svjestan da i njegova egzistencija i prihodi njegove obitelji već sutra mogu ovisiti o mogućnostima brzog i jednostavnog uključivanja privatne imovine u ekonomiju dijeljenja", poručuje Pinezić.

Ističe da je ova godina za obiteljski smještaj u turizmu jako dobra te da će zasigurno do kraja donijeti povećanja i fizičkog i financijskog prometa u odnosu na 2015. o čemu će također biti riječi na FOS-u. (H)

Povezani članci
15.10.14 Turizam
Prvi Forum obiteljskog smještaja okupio više od 700 sudionika
18.06.14 Turizam
Predstavnici novoosnovanih sekcija i lokalnih tijela Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK donijeli smjernice rada
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa