Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
30.09.2016. Plenković: Cilj u 2017. postaviti gospodarstvo na zdrave temelje
Predsjednik HDZ-a i vjerojatni budući mandatar za sastav nove Vlade Andrej Plenković istaknuo je u petak kako će cilj ekonomske politike u 2017. godini biti postavljanje hrvatskog gospodarstva na zdrave temelje, a kako bi se do kraja vladinog mandata, do 2020. postigao gospodarski rast od 5 posto, stopa zaposlenosti od 68 posto i demografska obnova zemlje.

Osnovne crte plana za ekonomsku politiku u idućoj godini Plenković je predstavio na konferenciji poslovnog časopisa Lider "Dan velikih planova", ističući kako se nalazi u poziciji "potencijalnog, mogućeg, eventualnog mandatara za sastav buduće hrvatske Vlade" te da govori "u tom hipotetskom tonu i kontekstu pregovora s drugim strankama".

"Naš je cilj postaviti hrvatsko gospdodarstvo na zdrave temelje, a naši će napori biti usmjereni na provedbu mjera koje će dovesti do gospodarskog rasta i razvoja Hrvatske, kreiranja novih radnih mjesta, uz istodobno povećanje socijalne pravednosti i demografsku obnovu, uključujući zaustavljanje iseljavanja mladih. Trenutni vanjski čimbenici nam idu u prilog i imaju utjecaja na kretanja u gospodarstvu, ali moramo biti svjesni kako je potrebno imati osmišljenu ekonomsku politiku, koja će takve povoljne okolnosti iskoristiti za rast gospodarstva", rekao je Plenković.

Istaknuo je i da je cilj do 2020. postići gospodarski rast od 5 posto, stvarati nova radna mjesta odnosno dostići stopu zaposlenosti od 68 posto, što znači otprilike 180 tisuća novih radnih mjesta, potom demografska obnova, društvena pravednost, uređen sustav socijalnih naknada i mirovina te poticajno okruženje za realizaciju kreativnosti, znanja i vještina svakog pojedinca.

Pobrojao je i mjere kojima će se to postići, a koje će "provoditi kompetentni ministri, koji su se dokazali u svojim područjima", i to kroz pet stupova ekonomskog programa.

Prvi je cjelovita reforma poreznog sustava, sa ciljem njegovog pojednostavljenja i poreznog rasterećenja poduzetnike i građane, a kako bi se, u konačnici, vratilo povjerenje ulagača. U to je ubrojio i aktivaciju državne imovine u funkciji gospodarstva te temeljito restrukturiranje javnih poduzeća.

Drugi je stup ulaganje u generatore rasta, među kojima je Plenković izdvojio poljoprivredu, ali i turizam te industriju. Veća učinkovitost institucija je treći stup i podrazumjeva digitalizaciju, uvođenje e-uprave, povezivanje javne uprave i sl., kako bi se uspostavio jedinstveni način komunikacije s javnom upravom, dok je četvrti stup održivost javnih financija, a peti reforma obrazovnog sustava.

"Nastavit ćemo sa smanjivanjem deficita proračuna i udjela javnog duga u BDP-u kroz pažljivu kombinaciju fiskalne konsolidacije i generiranja rasta. Proračun za iduću godinu upravo će se temeljiti na tom principu. U tom kontekstu nastavit ćemo i s dijalogom s EK te nastaviti s izradom kvalitetnih nacionalnih programa reformi i konvergencije. Njihov je cilj je smanjivanje deficita, makroekonomska stabilnost, jačanje konkuretnosti i stvaranje novih radnih mjesta", rekao je Plenković.

Naglasio je da proračun vidi kao točku preokreta. "Javne financije trebaju nastaviti pozitivan smjer iz 2016. i ići trajno dalje u pozitivnom smjeru, uslijed čega bismo trebali izaći iz Procedure prekomjernog deficita (EDP) i poboljšati izglede kreditnog rejtinga, a nakon toga i sam rejting. Stoga će i 2017. naš fokus biti na rashodnoj strani proračuna", naglasio je, dodajući kako je cilj deficit opće države slijedeće godine svesti na 2 posto BDP-a, što će doprinjeti i smanjenju udjela javnog duga u BDP-u.

"Hrvatska danas plaća 12 milijardi kuna kamata na javni dug. Podizanje kreditnog rejtinga i smanjenje kamata na dug predstavlja jedan od ključnih prioriteta. Javni dug je u mandatu Vlade od 2011. do 2015. narastao za 73 milijarde kuna i dosegao 86,7 posto BDP-a. To je neodrživa dinamika rasta i čini izvor ranjivosti gospodarstva te je ključan naglasak fiskalne politike stavljen na stabilizaciju i smanjenje javnog duga", rekao je Plenković, dodajući da je plan do 2020. imati uravnotežen proračun.

Deranja: neodgodivo početi promjene potrebne gospodarstvu
Među ostalima, skupu se obratila i predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Gordana Deranja, koja je izrazila nadu da će se što prije formirati stabilna Vlada koja će iskoristiti zamah gospodarstva i neodgodivo početi promjene potrebne domaćem gospodarstvu.

"Konačno se možemo malo opustiti jer sve prognoze govore da će BDP i dalje rasti i vjerujem da planove za 2017. godinu radimo s više optimizma.(...) U planovima članica HUP-a za slijedeću je godinu još snažniji, pa i dvoznamenkasti rast, a i sve više investicija, što je posebno dobra vijest. Dakle, zaista ima razloga za zadovoljstvo i nadu da smo ušli u mirnije vode. Ipak, zadržavamo razumnu dozu opreza jer uvjete poslovanja, o kojima bitno ovise i naši planovi, ne određujemo mi sami, već ih kreira politika", kazala je Deranja.

Pritom je naglasila da od nove Vlade očekuje "odlučne i brze poteze".

"Ovaj gospodarski zamah treba iskoristiti i odmah, bez daljnjih odlaganja započeti s provođenjem promjena koje će omogućiti da započeti rast bude održiv i, što je još važnije, bude veći, jer je rast od 2 do 3 posto dobar, ali nije dovoljan", rekla je predsjednica HUP-a, i dodala da je Hrvatskoj potreban rast od barem 4-5 posto. Do takvog je rasta, dodala je, itekako moguće doći ako država konačno u svoje planove uključi i ozbiljne reformske mjere i ako se, nakon privatnog, i javni sektor restrukturira. (H)

Povezani članci
09.11.16 Vijesti
Gordana Deranja ostaje na čelu HUP-a
23.10.16 Vijesti
Deranja: Poduzetnici očekuju rasterećenje gospodarstva i ukidanje administrativnih barijera
17.08.16 HUP
HUP od političkih stranaka i koalicija ponovno traži konkretne odgovore o načinu rješavanja ključnih problema
20.04.16 HUP
Nameti opterećuju poduzetnike, treba ih smanjiti - HUP
05.04.16 Seminari, konferencije
Konferencija „Krediti i gospodarski rast“
15.12.15 Vijesti
HUP Skor 2015. i Poslovna očekivanja HUP-a
05.11.15 Vijesti
Velike koalicije u programima nisu odgovorile na 16 ključnih pitanja HUP-a
27.10.15 Vijesti
U Osijeku susret više od 250 poduzetnika i poslodavaca iz pet županija
07.07.15 Vijesti
HUP kod Hrvatske stranke umirovljenika o 16 pitanja
03.07.15 Vijesti
HUP kod Predsjednice RH na temu 16 pitanja
15.06.15 Vijesti
Dan poduzetnika 2015. : “Vizija, odgovornost i ljudi – recept za uspjeh“
27.05.15 HUP
HUP: Ne ocjenjujemo Vladu nego tražimo odgovore stranaka
16.04.15 Financije i gospodarstvo
Susret gospodarstvenika u organizaciji HUP-a
14.04.15 Sajmovi i izložbe
U Osijeku počeo 5. "Brown Forum"
12.04.15 Financije i gospodarstvo
Male i srednje tvrtke ostvarile dobit od 3,3 mlrd kuna
03.03.15 Seminari, konferencije
Međunarodna konferencija “Osnaživanje žena u gospodarstvu”
29.01.15 Vijesti
HUP i SSSH potpisali Sporazum o bipartitnoj suradnji
09.12.14 Vijesti
„Ne prihvaćamo krizu kao normalno stanje!“
04.12.14 Karijere
Ljerka Puljić najmoćnija žena hrvatskog biznisa
29.09.14 Karijere
Gordana Deranja predsjednica Hrvatske udruge poslodavca
18.09.14 Vijesti
Roglić: HUP bi mogla voditi Gordana Deranja
25.09.12 Vijesti
Ivica Mudrinić novi predsjednik HUP-a
25.01.12 Vijesti
Gordana Deranja nova predsjednica HUP - Cro industrije
14.10.11 Vijesti
Održani poslovni susreti u Predstavništvu HGK u Bruxellesu
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa