Potrošači
Seniko studio
Vijesti
27.09.2016. Hrvati „navučeni“ na digitalizaciju: žele mobilno plaćanje i autentikaciju otiskom prsta
Studija Mastercard® Impact of Innovation daje uvid u digitalne navike i želje potrošača u 23 zemlje
Više od 90 posto potrošača koristi pametni telefon više od bilo kojeg drugog uređaja, a – kad je riječ o plaćanju – umjesto PIN-a bi radije koristili biometriju, primjerice otisak prsta. Rezultati su ovo studije Mastercard Impact of Innovation1 o stavovima prema digitalnoj tehnologiji koje je provedeno među 23.000 potrošača u 23 države u Europi, Africi te na Bliskom istoku, uključujući i Hrvatsku.

Potrošači žele digitalne inovacije u svim područjima života


Četiri od pet ispitanika (80 posto) smatra da je stupanj inovacije u područjima kao što su društvene mreže, putovanja, kupnja i financijske usluge dovoljan, dok više digitalnih inovacija traže u zdravstvu, obrazovanju i javnom prijevozu. Čak 92 posto ispitanika smatra da su digitalne inovacije pozitivne, a samo 8 posto njih vjeruje da mogu imati negativan učinak.

Studija je pokazala da potrošači koji žive u tehnološki manje razvijenim zemljama pokazuju više entuzijazma prema digitalnim inovacijama u usporedbi s tržištima gdje su one dostupne.

Tako je u Zapadnoj Europi najveći udio ispitanika koji pokazuju otpor prema digitalnim promjenama (17 posto), dok je u Srednjoj i Istočnoj Europi, Africi te na Bliskom istoku najviše onih koji aktivno traže nove tehnologije.

U Africi i na Bliskom istoku 70% ispitanika želi plaćati pametnim telefonima, a u Zapadnoj Europi se s tim slaže tek 38 posto njih. Ipak, kad je riječ o novim načinima plaćanja, potrošači u svim regijama slažu se da je pametni telefon najbolja alternativa plastičnim karticama.
„Studija koju je proveo Mastercard je jedinstvena jer pruža pravi uvid u digitalnu transformaciju društva. Pokazuje da regije u razvoju pokazuju visoki stupanj optimizma kad je riječ o potencijalu digitalnih tehnologija da mijenjaju život nabolje.

To je prirodno – ispitanici na najrazvijenijim tržištima već imaju pristup toj tehnologiji i ne povezuju je s unapređenjem života ili su možda vidjeli njene potencijalno negativne učinke“, rekao je dr. Carsten Sorensen, profesor za digitalne inovacije u Londonskoj školi ekonomije i političkih znanosti (LSE).

Entuzijastični kad je riječ o inovacijama, potrošači traže sigurnost, osobito kad je riječ o plaćanju. Slažu se da je sigurnost bankovnog računa apsolutni prioritet u segmentu digitalnog plaćanja, a slijedi je sigurnost osobnih podataka. Brzinu i jednostavnost procesa plaćanja također ističu kao bitne faktore.
Srednja i Istočna Europa u „zlatnoj sredini“

Dok su potrošači u Zapadnoj Europi umjereni kad je riječ o digitalnim inovacijama (otpor pokazuje njih 17 posto, nasuprot 11 posto „zagovornika“), a više entuzijazma pokazuju oni u Rusiji, Ukrajini i Turskoj (impresivnih 27 posto „zagovornika“) te na Bliskom istoku i u Africi (čak 33 posto „zagovornika“), naša regija nalazi se u sredini kad je riječ o ovim aspektima.

Rezultati studije, u koju su bili uključeni i ispitanici iz deset zemalja Srednje i Istočne Europe2, uključujući Hrvatsku, otkrivaju da je ukupni stav prema digitalizaciji u ovoj regiji nešto pozitivniji nego među ispitanicima u Zapadnoj Europi.

Većina njih u Srednjoj i Istočnoj Europi (preko 70 posto) zadovoljna je digitalizacijom i smatra da je utjecaj inovacije na društvo pozitivniji u usporedbi s ispitanicima u Zapadnoj Europi (58 u usporedbi s 52 posto). U našoj regiji prisutan je najveći udio „pristalica“ digitalizacije (46 posto), uz 15 posto „zagovornika“, 28 posto „entuzijastičnih pristalica“ te samo 11 posto onih koji pokazuju otpor prema digitalizaciji.

Također, studija je pokazala da 60 posto ispitanika u Srednjoj i Istočnoj Europi koristi aplikacije za digitalno plaćanje, a velika većina njih (80 posto) smatra svoj mobilni uređaj – tablet ili pametni telefon – preferiranom alternativom tradicionalnim plastičnim karticama. Spremnost za mobilna plaćanja iskazalo je 57 posto ispitanika, a autentikaciji otiskom prsta vjeruje njih 34 posto (PIN-u 33 posto).

Baš kao i na drugim tržištima, potrošači u našoj regiji ne odvajaju se od svojih pametnih telefona. Prosječno vrijeme provedeno u uporabi ovog uređaja je 4,3 sata na dan, dok u Zapadnoj Europi iznosi 3,5 sata.
Uz klasične funkcije kao što je e-mail, pametni telefon za pretraživanje interneta koristi gotovo 90 posto ispitanika u našoj regiji, dok su društvene mreže, usluge za online razmjenu poruka te kupnja online najpopularnije digitalne usluge. Studija otkriva i da aplikacije za plaćanje koristi gotovo 60 posto potrošača u zemljama u kojima su takve usluge dostupne.

„Zemlje Srednje i Istočne Europe su predvodnice u inovaciji. Šest tržišta – Češka, Mađarska, Izrael, Poljska, Rumunjska i Slovačka – već je predstavilo Masterpass, a Austrija, Bugarska, Hrvatska, Srbija i Slovenija će to učiniti uskoro. Potrošači diljem ove regije imaju vrlo pozitivan stav prema digitalizaciji.

Neka tržišta ističu se visokim udjelom potrošača otvorenih prema digitalizaciji i onih koji koriste digitalne usluge što će, nadamo se, otvoriti put drugim tržištima u regiji“, rekao je George Simon, predsjednik divizije Srednja i Istočna Europa u kompaniji Mastercard.

Hrvatska prihvaća mobilno plaćanje

Hrvati digitalizaciju smatraju pozitivnim procesom (68 posto ispitanika), ali su nešto manje pozitivni kad je riječ o utjecaju inovacije na društvo (54 posto). Više inovacija ispitanici u Hrvatskoj traže u obrazovnom sustavu te u javnom prijevozu, a potom i u zdravstvu, segmentu financijskih usluga i automobila, drugim vrstama prijevoza te u poslovnom svijetu.

Kad je riječ o uređajima kojima žele plaćati, 57 posto ispitanika u Hrvatskoj preferira mobilni telefon, a slijede ID kartica (24 posto), tablet (22 posto), pametni sat (16 posto) te implantati (8 posto). Samo je četvrtina ispitanika istaknula da za plaćanje ne bi koristili ništa osim plastične kartice.

Čak 50 posto ispitanika kod nas želi izvršavati autentikaciju otiskom prsta, a slijede PIN (36 posto), kod primljen SMS porukom (8 posto) i autentikacija putem selfija (5 posto). Samo 14 posto ispitanika izrazilo je otpor prema biometrijskim načinima autentikacije.
Istovremeno, 69 posto ispitanika posjeduje 4 ili više uređaja kao što su pametni telefon, tablet, pametni televizor, pametni sat ili drugi nosivi uređaji, bežični zvučnici ili slušalice, čitači e-knjiga, igraće konzole, ili različiti media playeri.

Čak 93 posto njih koristi 4 i više digitalnih usluga mjesečno (za Srednju i Istočnu Europu ovaj udio iznosi 89 posto, a za Zapadnu Europu 82 posto), među njima je 47 posto korisnika usluga online bankarstva (59 posto u Srednjoj i Istočnoj te 61 posto u Zapadnoj Europi), a 22 posto ispitanika koristi mobilno plaćanje (17 posto u Srednjoj i Istočnoj te 9 posto u Zapadnoj Europi).

Tako je kod nas 13 posto „zagovornika“ digitalizacije, što je u rangu s regionalnim prosjekom, 26 posto „entuzijastičnih pristalica“, 45 posto „pristalica“ te 15 posto onih koji izražavaju otpor, što je jedan od najvećih udjela među drugim državama Srednje i Istočne Europe.
1 Studija Mastercard Impact of Innovation pruža uvid u percepciju digitalizacije i njene učinke na društvo te osobne preferencije u uporabi digitalne tehnologije za plaćanje i autentikaciju. Ujedno pokazuje koliko otpor ispitanici iskazuju prema prihvaćanju i aktivnom korištenju digitalnih tehnologija, odnosno koliko zagovaraju korištenje. Istraživanje je za Mastercard proveo IPSOS Research tijekom ljeta 2016. među korisnicima interneta koji posjeduju bankovni račun dobne skupine od 20 do 50 godina u četiri regije:
a. Zapadna Europa (Francuska, Njemačka, Italija, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo)
b. Srednja i Istočna Europa (Austrija, Bugarska, Češka, Hrvatska, Mađarska, Izrael, Poljska, Rumunjska, Srbija i Slovačka)
c. Rusija, Turska* i Ukrajina*
d. Bliski istok i Afrika (Egipat*, Kenija*, Saudijska Arabija, Južna Afrika* i Ujedinjeni Arapski Emirati)
U državama označenim s * istraživanje predstavlja rezultate korisnika interneta, a u svim drugim zemljama cijelu populaciju.
Sudjelovalo je 1.000 ispitanika u svakoj državi, a ispunjavali su online upitnik preko IPSOS access panela.
2 Zemlje Srednje i Istočne Europe uključene u studiju Mastercard Impact of Innovation su: Austrija, Bugarska, Češka, Hrvatska, Mađarska, Izrael, Poljska, Rumunjska, Srbija i Slovačka

Povezani članci
17.02.16 Europska unija
U Europi je provedeno više od milijardu beskontaktnih transakcija
23.11.15 DOP
MasterCard® pokrenuo je kampanju Priceless Causes
25.09.15 Istraživanja
Kompanije koje ne koriste digitalizaciju nestati će s tržišta
30.07.15 Trgovina na malo
Samsung Pay preko MasterCarda u Europu
02.07.15 Trgovina na malo
U Hrvatskoj porasti internetske kupovine i mobilnog plaćanja
02.03.15 Vijesti
Kompanija MasterCard surađuje s kompanijom Samsung u kreiranju usluge Samsung Pay
06.02.15 Seminari, konferencije
Digitalizacija - ključ uspješnog poslovanja tvrtki u budućnosti
23.01.15 Financije i gospodarstvo
MasterCard najavljuje nove prilike za europske startupove
14.11.14 Financije i gospodarstvo
MasterCard: 22 posto korisnika plaća beskontaktno
03.11.14 Vijesti
AZTN: Naknade za plaćanje karticama u RH bi mogle pasti i do 80 posto
17.09.14 Vijesti
Potreba za kontrolom nad financijama otvara mogućnost da prepaid kartice zamjene čuvanje novca „ispod madraca“
10.09.14 Vijesti
MasterCard ubrzava prihvat mobilnih plaćanja širom Europe kako bi Europljani mogli svugdje plaćati beskontaktno do 2020. godine
08.04.14 Europska unija
Europljani vole obavljati svakodnevne kupnje beskontaktno
25.11.13 Vijesti
Internet kupovina sve popularnija otkada je Hrvatska u EU
12.11.13 Vijesti
Više od polovine Europljana doživljava kupovinu sitnih užitaka kao temeljno pravo
21.06.13 Trgovina na malo
Europljani kažu ne gotovini ovoga ljeta
19.06.13 Istraživanja
Plaćanje računa: navike i ponašanje
10.06.13 Istraživanja
94% građana posjeduje barem jednu debitnu ili kreditnu karticu
25.02.13 Vijesti iz svijeta
Kompanija MasterCard predstavlja MasterPass - Budućnost digitalnog plaćanja
19.12.12 Šira regija
MasterCard se širi u beskontaktnom plaćanju u Europi uz PayPass
20.11.12 Istraživanja
MasterCard MasterIndex 2012.
06.11.12 Vijesti iz svijeta
Google kreće u kartičarski biznis
24.10.12 Trgovina na malo
MasterCard proširio partnersku mrežu u Poljskoj
05.10.12 Trgovina na malo
Tako blizu, a tako daleko
27.09.12 Vijesti iz svijeta
Bank of America testira tehnologiju plaćanja mobitelima
19.09.12 Trgovina na malo
Novi pametni potrošači određuju tempo promjena u maloprodaji
19.07.12 Trgovina na malo
HT kreće s mobilnim plaćanjem na NFC tehnologiji
02.07.12 Vijesti iz svijeta
Suradnja Deutsche Telekoma i MasterCarda na usluzi mobilnog plaćanja
12.06.12 Financije i gospodarstvo
Broj debitnih kartica smanjen šest posto
08.05.12 Vijesti iz svijeta
MasterCard lansirao PayPass Wallet uslugu
01.03.12 Promocije
MasterCard otkriva budućnost mobilnog plaćanja
02.11.11 Vijesti iz svijeta
Skok dobiti MasterCarda u trećem tromjesečju
04.08.11 Vijesti iz svijeta
Dobit MasterCarda porasla 32,8 posto
24.05.11 Trgovina na malo
MasterIndex: Karticama i dalje najviše po odjeću, hranu i benzin
03.05.11 Vijesti iz svijeta
Skok dobiti MasterCarda u prvom tromjesečju
02.11.10 Vijesti iz svijeta
MasterCard: Pojačano korištenje kartica, dobit 15% viša
05.02.10 Financije i gospodarstvo
MasterCard: Dobit ispod očekivanja porasla 23 posto
06.02.09 Financije i gospodarstvo
MasterCard: Pad dobiti 21 posto
12.06.07 Vijesti iz svijeta
London najveće svjetsko trgovačko središte
01.03.07 Financije i gospodarstvo
Uspješna integracija kartičnog poslovanja PBZ Grupe
15.02.07 Financije i gospodarstvo
Promet MasterCarda u Europi 520 mlrd dolara u 2006.
14.01.07 Financije i gospodarstvo
PBZ Card zabilježio gotovo 3,5 milijuna EMV transakcija
27.12.06 Trgovina na malo
Blagdanska prodaja u SAD porasla 3%
02.11.06 Financije i gospodarstvo
MasterCard: dobit porasla 82 posto
28.06.06 Korisne informacije
MasterCard International, mijenja ime u MasterCard Worldwide
21.06.06 Vijesti
Brazilci,Talijani i Meksikanci najveći potrošači tijekom SP-a
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa