Info
Seniko studio
Sajmovi i izložbe
08.09.2016. Ministar Darko Horvat na otvaranju 24. Zagorskog gospodarskog zbora
24. Zagorski gospodarski zbor koje se tradicionalno održava u Krapini, središnja gospodarska manifestacija toga kraja, i ove je godine održana pod pokroviteljstvom Ministarstva poduzetništva i obrta. Na svečanom otvorenju ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, okupljenim uzvanicima i poduzetnicima, ukratko je iznio sve što je u proteklih šest mjeseci Ministarstvo uspjelo napraviti za razvoj hrvatskog poduzetništva. „Devet otvorenih javnih poziva, gotovo tri milijarde kuna dostupnih kroz naše mjere poduzetnicima podaci su koji sami za sebe govore kolike smo mogućnosti otvorili našim poduzetnicima. Svojim velikim uspjehom smatramo što smo sva ta sredstva, više nego ikada do sada, za naše poduzetnike osigurali iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova“ – istaknuo je ministar Horvat. Najavio je nove kreditne aranžmane s kamatama od 0,5 – 3 posto kakvi do sada nisu bili postojali u Hrvatskoj, a poduzetnicima će biti dostupni od 1. listopada.

Na ovogodišnjem Zagorskom gospodarskom zboru predstavljeno su gospodarstvo Republike Slovenije, a slovenski ministar gospodarskog razvoja i tehnologije Zdravko Počivalšek uz ostalo je naglasio velike investicije koje Slovenija ostvaruje u Hrvatskoj, s dosadašnjom vrijednosti od 1,5 milijardi eura.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Josip Zaher kazao je kako HGK vjeruje da će rast industrijske proizvodnje do kraja godine biti na razini od 4 posto. Ako se takav trend rasta nastavi, za dvije bi godine hrvatsko gospodarstvo moglo biti na razini od prije početka gospodarske krize, rekao je.
Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec podsjetio je na prošlost gospodarskog zbora koji je sramežljivo, s malo izlagača, započeo prije 24 godine dok ove godine bilježi rekordan odaziv. Bojeći se za nedostatak radne snage, pozvao je na povratak dualnog sustava u obrazovanje. Zapitao se zašto još uvijek prevladava mišljenje da učenici koji upišu strukovnu školu vrijede manje? No izrazio je i zadovoljstvo izvrsnom suradnjom s Ministarstvom poduzetništva i obrta i ministrom Horvatom koji je sve okupio, kako je rekao predsjednik Ranogajec, problemi obrtništva stavljeni su stol i počelo se s rješavanjem.

Na 24. izdanju Zbora koji traje do subote navečer, na više od 5.000 četvornih metara izlagačkog prostora nastupa rekordnih 375 izlagača, stotinjak više nego prošle godine. Županija partner ove je godine Šibenska županija, a uz izlagače s područja Krapinsko-zagorske županije, svoje proizvode su predstavili obrtnici iz Zagreba, drugih "kajkavskih"županija te Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Povezani članci
05.09.07 Vijesti
Ministar Vukelić otvorio Zagorski gospodarski zbor
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa