Trgovina
Seniko studio
Trgovina na malo
03.09.2016. Potrošnja porasla 23. mjesec zaredom, za 4,5 posto
U Hrvatskoj je u srpnju ove godine promet u trgovini na malo realno porastao za 4,5 posto na godišnjoj razini, što je već 23. mjesec kako potrošnja raste, i to znatno brže nego mjesec dana prije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u srpnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao za 2 posto, a realno za 4,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je brži rast nego mjesec dana prije, kada je potrošnja porasla 2,8 posto na godišnjoj razini.

U srpnju je promet u trgovini na malo porastao već 23. mjesec zaredom, što još nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke. U cijelom tom razdoblju, viša stopa rasta prometa u maloprodaji zabilježena je jedino u srpnju 2015., kada je promet porastao na godišnjoj razini za 4,6 posto.

Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) ističu da je tako i pored razmjerno visoke prošlogodišnje baze, time potvrđen neprekinuti niz pozitivnih godišnjih stopa koji datira od rujna 2014.

"Nedvojbeno da je nastavak dobrih pokazatelja snažno podržan solidnim ostvarenjima u turizmu, ali i sezonskim poboljšanjima na tržištu rada", ocjenjuju u svom komentaru.

Prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, promet u trgovini na malo u srpnju je zabilježio realni mjesečni rast od 2 posto odnosno nominalni od 1,6 posto.

"Nastavku pozitivnih kretanja u prometu u trgovini na malo prethodila su i poboljšanja u pokazateljima zaposlenosti: prema posljednjim podacima HZMO-a u srpnju je broj osiguranika tj. obveznika plaćanja doprinosa za mirovinsko osiguranje porastao na 1,504 milijuna, što je za 0,4 posto više u usporedbi s prethodnim mjesecom. Time je šesti mjesec zaredom zabilježen rast broja osiguranika na mjesečnoj razini, ali je potvrđen i trend rasta na godišnjoj razini, koji je neprekidno prisutan od ožujka prošle godine", kažu analitičari RBA.

Dodaju da je porast zaposlenosti najvećim dijelom rezultat većeg broja zaposlenih u turizmu, na što ukazuju i DZS-ovi podaci o broju zaposlenih u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, gdje je u srpnju zabilježen razmjerno snažan mjesečni rast od 8,8 posto.

"Pozitivna kretanja u zaposlenosti, uz rast prihoda od turizma, pozitivno utječu na veći raspoloživi dohodak te promet u trgovini na malo. Posljedično, poželjni učinci odrazit će se i na osobnu potrošnju kao glavnu sastavnicu BDP-a što će doprinijeti nastavku pozitivnog doprinosa rastu BDP-a i u trećem ovogodišnjem tromjesečju. U idućim mjesecima dodatna podrška realnom rastu prometa u trgovini na malo dolazit će i od izostanka pozitivnih godišnjih stopa inflacije", zaključuju u RBA.

Po posljednjim podacima DZS-a, u Hrvatskoj su u srpnju ove godine potrošačke cijene pale 1,5 posto na godišnjoj razini, čime je nastavljen deflacijski trend treću godinu zaredom. (H)

Povezani članci
17.08.16 Trgovina na malo
PU: U prvoj polovini kolovoza potrošnja porasla na 8,6 milijardi kuna
11.08.16 Statistika
DZS: U lipnju potrošnja porasla 22. mjesec zaredom, za 2,8 posto
05.07.16 Statistika
MAKROEKONOMIJA: Potrošnja porasla 21. mjesec zaredom, više od očekivanja
03.12.15 Financije i gospodarstvo
Makroekonomija: potrošnja porasla 1,5 posto, 15. mjesec zaredom
24.08.15 Vijesti
Vrdoljak: pad cijena derivata smanjuje prihode proračuna, ali se vraća većom potrošnjom građana
16.07.15 Prehrambeni proizvodi
DZS: manje prikupljenog mlijeka u svibnju
01.04.15 Financije i gospodarstvo
Pred proizvođačima mlijeka novo razdoblje izazova
01.04.15 Financije i gospodarstvo
Ukidanje kvota za mlijeko izazov za mljekarski sektor
09.03.15 Vijesti iz svijeta
Japan izašao iz recesije, no uz spori rast
03.02.15 Turizam
Turisti prosječno dnevno lanjskog ljeta trošili 66,3 eura
13.01.15 Statistika
Proizvodnja mlijeka za piće porasla 29,1 posto
30.12.14 Zaposlenost / plaće
Što Njemačkoj donosi uvođenja minimalne plaće? Rast potrošnje ili nezaposlenosti?
31.10.14 Trgovina na malo
Makroekonomija: potrošnja u rujnu neočekivano porasla za 1,4 posto
21.08.14 Zaposlenost / plaće
Ključno je povećati plaće radi poticanja potrošnje – Grčić i Maras
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa