Robe
Seniko studio
Prehrambeni proizvodi
30.08.2016. AgroFructus: Rekordan urod mandarina; nedovoljno radnika za branje
Iz tvrtke AgroFructus u utorak su izvjestili kako se ovogodišnji urod mandarina procjenjuje na rekordnih 90 tisuća tona, no i upozorili da ih nema tko pobrati i pripremiti za tržište.

"Procjena je da će ovogodišnji urod mandarina biti rekordan i iznositi čak 90.000 tona, a mi ne možemo naći radnike koji će te mandarine ubrati i pripremiti za tržište", kazao je predsjednik uprave AgroFructus grupe Denis Matijević, ujedno vlasnik i najvećeg otkupnog centra u Opuzenu. Iz AgroFructusa ističu kako im nedostaje 150 sezonskih radnika, a razlog vide u iseljavanju i nemogućnosti uvoza radne snage.

"Iz Hrvatske je iselilo više od 100 tisuća radno sposobnih, a trend odlaska čitavih obitelji još je uvijek u uzlaznoj putanji“, tvrdi Matijević, napominjući kako je učinkovitije iskorištavanje uroda ključno za konkurentnost i boljitak hrvatske poljoprivrede.

"Ako su proizvođači u tome onemogućeni, urod propada, a s njime i prilika za prosperitet“, kazao je Matijević, dodajući da je 20 dozvola za nova zapošljavanja stranaca u sektoru poljoprivrede i šumarstva prema vladinoj Odluci o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2016., daleko od postojećih potreba hrvatskih poljoprivrednika.

"Imamo oko 170 tisuća poljoprivrednih gospodarstava. Prema kvoti koju smo u ovom sektoru dobili, na 8.500 gospodarstava moguće je zaposliti tek jednog stranca. Apsurdna je i sama pomisao da je to dovoljno", istaknuo je Matijević te upozorio kako će se taj problem posebice odraziti na male proizvođače.

Matijević navodi i kako su hrvatski poljoprivrednici ionako u nezavidnom položaju u odnosu na europske kolege, koje njihove države redovno i sustavno subvencioniraju, a razvojne i poslovne banke pružaju im razne modele financiranja. Spomenuo je i visoka porezna opterećenja u odnosu na zemlje u okruženju te smanjenu konkurentnost hrvatskih poljoprivrednika s obzirom na više cijene proizvodnje. (H)

Povezani članci
21.04.16 Financije i gospodarstvo
Burilović: Turizam treba ovisiti o domaćim proizvodima, a ne o vremenskoj prognozi
21.04.16 Financije i gospodarstvo
Agrofructus Grupa će voćem i povrćem opskrbljivati Maistrine hotele
26.01.16 Trgovina na malo
AgroFructus proširio poslovanje u regiji
17.06.15 Tvrtke i tržišta
AgroFructus, proglašen regionalnim Business Partnerom u 2015. godini
26.03.15 Seminari, konferencije
U Beogradu otvorena 4. regionalna poslovna konferencija
12.11.14 Prehrambeni proizvodi
Nužno udruživanje voćara
11.07.14 Vijesti
Otvoren novi proizvodni pogon AgroFructus Grupe vrijedan sedam milijuna eura
07.01.13 Strateški savezi
Agrokor glavni kupac grožđa, breskvi i nektarina
17.02.09 Trgovina na malo
Konzum prenio 50 posto tvrtke "Plodovi zemlje-Matijević" na tvrtku Agrofructus
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa