Info
Seniko studio
Ekologija
13.05.2016. Živjeti zeleno uz nove tehnologije
Održana konferencija o cirkularnoj ekonomiji, modelima financiranja te implementaciji inovacija u turističkom sektoru
Večernji list kao organizator i Hrvatski savjet za zelenu gradnju kao stručni partner, održali su konferenciju 13. svibnja 2016. u glavnoj dvorani Hrvatske obrtničke komore – Zagreb, u okviru 7. Zagrebačkog energetskog tjedna.

Pokrovitelji konferencije su Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, te Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, a glavni sponzor je HEP. Ispred Ministarstva poljoprivrede, pozdravni govor održao je g. Tugomir Majdak, zamjenik ministra, dok je ispred Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja nazočne pozdravio g. Danijel Žamboki, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja. Također, sve prisutne sudionike pozdravio je i Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista.

Glavna tema konferencije bila je URBAN FARMING, Cradle to Cradle sustav poslovanja i upoznavanje s osnovnim principima cirkularne ekonomije koju potiče Europska unija kao jednu od mogućnosti za smanjenje Co2 otiska i problema uzrokovanog klimatskim promjenama.

Konferencija je okupila brojne stručnjake iz Hrvatske, dok je Steven Beckers, glavni predavač i voditelj belgijske konzultantske tvrtke Lateral Thinking Factory (LTF) istaknuo: „Cirkularnu ekonomiju treba shvatiti kao dio stvaranja novih gospodarstava, inovacija i poticaja za, široko gledajući, pozitivan učinak.

„Cradle to Cradle“, ovaj znanstveni pokretač u pozadini, inzistira na očuvanju resursa, istovremeno eliminirajući toksičnost i opasnost za zdravlje. Gdje ćemo bolje i uspješnije stvoriti vrijednost nego u urbanim metabolizmima i gradnji, s produktivnim zgradama koje nude više čistog zraka, čiste vode, čistih materijala, zadržavanje CO2 i zdrave lokalno proizvedene hrane“.

Steven Beckers je, kroz dva predavanja na konferenciji, obuhvatio i opisao akvaponijske staklenike integrirane u zgrade, kao rješenja urbanog farminga u okviru cirkularne ekonomije i Cradle to Cradle principa/cirkularne ekonomije primijenjene na arhitekturu, graditeljstvo i urbano planiranje u cjelini. Inače, Beckers je poznat po tome što je razvio globalni pristup održivosti u arhitekturi i urbanom planiranju.

Dobitnik je i niza nagrada, među ostalim i "Green Office European" koju je osvojio za zgradu sjedišta EXPO-a u Lisabonu, a kao voditelj arhitektonskog tima za zgradu Berlaymont 2000 dobio je nagradu Passive and Low Energy Architecture. Beckers je na konferenciji predstavio projekte iz Bruxselles-a i Berlina na kojim upravo radi, a koji su vezani uz akvaponski uzgoj riba na krovovima komercijalnih zgrada.
Govornici konferencije, ispred ključnih institucija pokretača promjena na tržištu u pogledu financiranja projekata zelene ekonomije, održali su zanimljive prezentacije koju su pružile mnoštvo informacija prisutnim sudionicima. Goranka Tropčić Zekan, zamjenica voditeljice projekta Reenova+, koji je pokrenula Europska banka za obnovu i razvoj, govorila je o modelima financiranja inovativnih projekata zelene ekonomije.

Ispred Zagrebačke banke, Iva Jurišić, vodeća specijalistica za financiranje, održala je predavanje na temu: „Kreditiranje novih tehnologija u području obnovljivih izvora energije“ u kojoj je objasnila sheme projektnog financiranja OIE-a. Nadalje, dr.sc. Vlasta Zanki, direktorica tvrtke HEP ESCO, govorila je o ESCO modelu financiranja projekata energetske obnove zgrada te o uspješnoj realizaciji više od 60 projekata u gospodarstvu – od javne rasvjete do sustava grijanja, smanjenju emisije štetnih plinova i uštede u potrošnji električne energije.

Kako je Hrvatska turistička zemlja i najviše se investicija očekuje upravo u turizmu, održana je i panel rasprava pod nazivom „Cirkularna ekonomija kao prilika za razvoj hrvatskog gospodarstva s osvrtom na potencijale u turizmu“. Time su se teme konferencije nadovezale i na aspekte održivog razvoja, inovacija, zelene gradnje i energetske učinkovitosti u turizmu, a sudionici su dobili obilje informacija o mogućnostima financiranja investicija u okviru komercijalnog bankarskog sektora, EU fondova i domaćih izvora financiranja.

   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa