Info
Seniko studio
Ekologija
29.04.2016. Europske zemlje pozvane su na stvaranje planova za smanjenje emisija CO2
Europske zemlje pozvane su na stvaranje ambicioznih planova za smanjenje emisija CO2 iz zgrada radi ispunjenja zahtjeva Pariškog sporazuma
Vlade, poslovni subjekti, potrošačke skupine i nevladine organizacije diljem Europe pozvane su na suradnju u stvaranju ambicioznih planova za ostvarenje ciljeva u svim zemljama radi smanjenja emisija CO2 iz postojećih zgrada, a sve zbog zadovoljenja zahtjeva Pariškog sporazuma i zaustavljanja globalnog zatopljenja.

Poziv poziv za suradnju dolazi iz Svjetskog savjeta za zelenu gradnju, kao odbrojavanje do roka koji se brzo približava, postavljenog od strane EU za izvršenje planova te se nastavlja na povijesno potpisivanje Pariškog sporazuma od strane svjetskih lidera, prošloga petka u New Yorku.

Od 30. travnja 2016., države članice EU imat će samo godinu dana za podnošenje tzv. "verzije 2 nacionalnih strategija energetske obnove" – detaljnih planova o načinima obnove domova, te javnih i poslovnih zgrada prema visokim standardima energetske učinkovitosti u svojim zemljama.

Na postojeće zgrade trenutno otpada 36 % ukupnih emisija ugljičnog dioksida EU-e i osiguravanje što veće energetske učinkovitosti tih zgrada bit će ključno za zadovoljenje Pariškog sporazuma i regionalnih ciljeva u okviru „Energetske unije“ EU-e. Stručnjaci se slažu da, unatoč velikom broju europskih inicijativa usmjerenih na rješavanje ovog problema, brzina i dubina obnove nije dovoljna da zadovolji dugoročne klimatske ciljeve.

U ožujku 2016., trinaest (13) Savjeta za zelenu gradnju diljem Europe službeno je pokrenulo projekt BUILD UPON – najveći svjetski projekt suradnje u energetskoj obnovi zgrada. Projekt ima za cilj stvoriti revoluciju obnove diljem Europe, uspostavljajući strategije obnove koje uključuju i usklađuju tisuće sudionika i postojećih inicijativa, rješavajući trenutne barijere u provedbi obnove zgrada u regiji.

James Drinkwater, direktor Europske mreže Svjetskog savjeta za zelenu gradnju, rekao je: "Emisije iz postojećih zgrada su jedan od najvećih klimatskih izazova s kojima se suočava Europa i njihovo suzbijanje bit će apsolutno ključno ako želimo ispuniti ambiciju Pariškog sporazuma. Europa poduzima aktivnosti za energetski učinkovitu obnovu u velikim razmjerima, ali to ne dovodi do željenih rezultata zbog nedostatka koordinacije i međusektorskog dijaloga.“
"Zemlje sada imaju samo godinu dana za pripremu verzije 2 nacionalne strategije energetske obnove za period 2017 – 2020, dovoljno snažne i kvalitetne da bude odgovor na ovaj izazov, što će zahtijevati do sada neviđenu suradnju nacionalnih vlada, industrije i niza drugih organizacija.

Ovdje projekt BUILD UPON može pomoći – okupljajući sudionike procesa na uspostavi jakih, koherentnih nacionalnih strategija transformacije ostarjelog i energetski učinkovitog fonda zgrada u Europi. Pozivamo te zemlje da rade s nama i našim partnerima u razvijanju ambiciozne, koordinirane strategije koja će olakšati ispunjenje ciljeva EU-e i Pariškog sporazuma."

BUILD UPON je započeo najveći dijalog među dionicima odgovornim za donošenje nacionalnih politika i svih ostalih dionika koji imaju ili bi mogli imati utjecaja na donošenje kvalitetnijih nacionalnih strategija; dijalog se provodi s više od 1000 organizacija iz vlada i predstavnika lokalnih vlasti, građevinskih kompanija, proizvođačima energije, građevinskog materijala i energetski učinkovitih tehnologija, bankarskim sektorom, obrazovnim institucijama i strukovnim komora, koji će udružiti snage na rješavanju ovog problema.

Od 20. do 21. rujna, koalicija više od 200 lidera iz područja energetske obnove zgrada iz cijele Europe sastat će se u Madridu, u Španjolskoj, kako bi dogovorili dugoročnu viziju za cjelovitu obnovu zgrada i praktične mjere potrebne da se ona ostvari u željenom roku.

Direktiva o energetskoj učinkovitosti EU zahtijeva od država članica da podnesu dugoročne strategije za koordinaciju ulaganja u obnovu postojećih javnih, stambenih i komercijalnih objekata, ali do danas, puni investicijski potencijal je daleko od toga da bude realiziran. Grupe ulagača pozvale su na određivanje jasnijih dugoročnih ciljeva obnove, dok kreatori politike u Bruxellesu raspravljaju o revizijama glavnih zakona o klimatskim promjenama te građevinskih zakona EU – Smjernice za Energetsku učinkovitost u zgradama i Smjernice za energetsku učinkovitost.

U Hrvatskoj je glavni koordinator BUILD UPON projekta Hrvatski savjet za zelenu gradnju, a glavni partner Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

Patty Fong, direktorica programa energetske učinkovitosti u Europskoj klimatskoj zakladi i članica Upravnog odbora BUILD UPON-a, rekla je: "EU je u procesu revizije najvažnijih zakona koji će odlučiti koju ulogu zgradarski sektor Europe ima u ostvarivanju ambicije Pariškog sporazuma.

Ono što nam zaista treba je vodstvo politike i industrije s dugoročnom vizijom za cjelovitu obnovu našeg fonda zgrada, tako da smo u mogućnosti zadovoljiti naše kolektivne klimatske ciljeve, a jasnu ulogu u tome imaju jake nacionalne strategije obnove – zbog čega je naša zaklada ušla u partnerstvo s projektom BUILD UPON."
Glavni dionici tržišta, kao što su banke, također su zainteresirani za razvoj jakih strategija kako bi se omogućila snažnija politika potrebna za podršku rastućem tržištu energetske učinkovitosti.
Luca Bertalot, Glavni tajnik Europske kreditne federacije –(European Mortgage Federation -ECBC) i član Upravnog odbora BUILD UPON-a, dodao je: "Banke imaju priliku mijenjati svoju ulogu u osiguravanju dugoročnog financiranja energetskih poboljšanja postojećeg europskog stambenog fonda. One interveniraju u najkritičnijem trenutku, kada građani i kupuju nekretninu. Krediti pomažu pojedincima i obiteljima da steknu pravo vlasništva nad svojom nekretninom, omogućavajući im time da osiguraju ključni dio svojih društvenih, ali i očekivanja o ekonomskoj isplativosti, a zeleni krediti bi im dodatno olakšali pristup jeftinijem financiranju.“

"Čvrsto vjerujemo da bankarska industrija ima ulogu u poboljšanju kvalitete i energetske izvedbe stanogradnje, kako bi se oslobodio raspoloživi dohodak i, paralelno, smanjio kreditni rizik dužnika, vjerovnika i investitora. Paneuropska inicijativa u tom području pomoći će koordinirati tržišne intervencije i inicijative, što će smanjiti javna sredstva nužna za poticanje energetske uštede u domaćinstvima, a povećati sredstva iz komercijalnih izvora. To je razlog suradnje EMF-ECBC s BUILD UPON-om."

Povezani članci
31.03.16 DOP
BUILD UPON podrška Vladi RH u donošenju nove dugoročne strategije energetske obnove zgrada
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa