Međunarodno poslovanje
Seniko studio
Tvrtke i tržišta
30.03.2016. METRO Grupa priprema razdvajanje poslovanja kreiranjem dviju nezavisnih tvrtki
Uprava METRO-a AG priprema razdvajanje poslovanja na dvije tvrtke: (1) veleprodajnu i prehrambenu grupu (METRO, MAKRO i Real) i (2) grupu za proizvode i usluge u potrošačkoj elektronici (Media-Saturn).

Uprava i Nadzorni odbor METRO Grupe razmatrat će mogućnost razdvajanja te se implementacija očekuje sredinom 2017. godine ako temeljita procjena utvrdi pozitivni utjecaj razdvajanja na poslovanje i uz uvjet slaganja dioničara.

"Kreiranje dviju nezavisnih tvrtki logičan je nastavak procesa transformacije METRO Grupe prema rastu te snažnijem fokusu na kupce i poduzetništvo. Razdvajanjem ćemo na tržištu stvoriti dvije kompanije koje ostvaruju ponajbolje poslovne rezultate i imaju vodeću poziciju na tržištu u svojim segmentima prodaje.

Temelji za razdvajanje stvoreni su zahvaljujući kontinuiranom rastu prodaje METRO Cash & Carryja tijekom deset kvartala te najvišem tržišnom udjelu Media-Saturna u povijesti poslovanja", izjavio je Olaf Koch, Predsjednik Uprave METRO AG.

Cilj je upravama obiju tvrtki omogućiti punu kontrolu nad korporativnim strategijama kako bi se osnažio fokus na kupce te ubrzao rast poslovanja. Razdvajanje će omogućiti nezavisne strategije akvizicija i partnerstva te, posljedično, definiranje vlastitih strategija širenja.

Oba entiteta bit će zasebno izlistana na burzi, s vlastitim profilima, Upravom i Nadzornim odborom. Ovisno o potvrdi dvaju Nadzornih odbora, namjera je da veleprodajnu i prehrambenu grupu vodi Olaf Koch, trenutno Predsjednik Uprave METRO-a AG. Grupa za proizvode i usluge u potrošačkoj elektronici bila bi pod vodstvom Pietera Haasa koji je trenutno član Uprave METRO-a AG i Predsjednik Uprave Media-Saturna.

Nakon razdvajanja, nacionalne podružnice METRO Cash & Carryja poslovat će neovisno - u skladu s novim operativnim modelom. METRO Cash & Carry Hrvatska nastavit će s procesom transformacije i modernizacije s ciljem zadržavanja vodeće pozicije na HoReCa tržištu i nastavka trenda rasta prodaje.

Povezani članci
19.10.16 Tvrtke i tržišta
METRO Grupa ostvarila prognozirani rast prodaje
02.08.16 Trgovina na malo
METRO Cash & Carry ostvario rast dvanaesti kvartal za redom
11.05.16 Tvrtke i tržišta
METRO Grupa nastavlja pozitivan rast poslovanja
12.04.16 Financije i gospodarstvo
Započele prijave za drugi METRO Accelerator
06.08.15 Trgovina na malo
METRO Grupa preuzela Classic Fine Foods
29.07.15 Trgovina na malo
Metro u Varaždinu otvorio prošireni veleprodajni centar
28.05.15 Tvrtke i tržišta
Treći po redu projekt METRO Potentials Ready2Lead
15.02.12 Trgovina na veliko
AZTN: Dopuštena koncentracija Agrokora i Roto Dinamica
26.09.11 Seminari, konferencije
Poslovni skup Gastro Grupe o ulozi klastera
22.09.10 Tvrtke i tržišta
Ugovor o distribuciji Atlantica i Raucha vrijedan 36 mil. kuna
29.09.08 Trgovina na malo
Novi ciklus u razvoju Gastro Grupe
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa