Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
23.03.2016. Tomislav Panenić: Građanima jeftiniji plin, industriji tržišna cijena
Ministar gospodarstva Tomislav Panenić izjavio je u srijedu nakon sjednice Vlade da današnje Vladine odluke donose smanjenje cijene za oko 18 posto za prosječno kućanstvo, dok se cijene za industriju utvrđuju na tržištu i nisu regulirane.

Panenić se nada da će Vlada današnjim odlukama i drugim inicijativama doprinijeti da toplinarstvo postane što povoljnije za kućanstva. Ponovio je da se Vladine odluke odnose na razdoblje od 1. travnja 2016. do 31. ožujka 2017. godine.

Što se tiće cijene plina za industriju, odgovorio je da cijene za industriju nisu regulirane, nego se utvrđuju tržišno te o tome ne odlučuje Vlada. Te cijene su, kaže Panenić, trenutno u skladu s niskim cijenama u regiji i industrija od toga ima koristi.

Upitan kako napreduje radna skupina za rješavanje problema razdjelnika topline, odgovorio je da se radi na pojedinim područjima, te da iza Uskrsa očekuje prve smjernice za rješenje.

"No, nisu samo razdjelnici problem, nego i distributeri trebaju povećati efikasnost, a njihovi distributivni sustavi moraju smanjiti gubitke, pa da se uz te zahvate dobije prihvatljiva cijena grijanja za krajnje potrošače", kaže Panenić.

Novinare je zanimalo i hoće li Vlada predložiti nove ljude u Nadzorni odbor Ine, budući da bi za tjedan dana trebala biti donijeta odluka hoće li se hrvatskih članovima toga tijela produljiti mandat.

Panenić je odgovorio da o tome razgovara s predsjednikom Vlade i da će javnost odluku saznati nakon Uskrsa.

Vlada je u srijedu donijela odluke na temelju kojih bi prirodni plin za kućanstva od početka travnja trebao pojeftiniti za18 posto odnosno odluke o cijeni plina po kojoj je proizvođač prirodnog plina, odnosno Ina, dužna plin proizveden na području Hrvatske prodavati opskrbljivaču na veleprodajnom tržištu, odnosno Hrvatskoj elektroprivredi (HEP), te odluku o cijeni po kojoj je HEP dužan prodavati plin opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe plinom za kupce iz kategorije kućanstava.

Prema tim odlukama Ina će biti dužna plin proizveden na području Hrvatske prodavati HEP-u po cijeni od 0,1369 kuna po kilovatsatu (kWh), što je 20,1 posto niža cijena nego sada (0,1715 kuna po kWh), a HEP će plin opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe plinom kućanstava prodavati po cijeni od 0,1734 kune po kWh, što je 24,2 posto niža cijena nego sada (0,2289 kuna po kWh). (H)

Povezani članci
01.09.16 Financije i gospodarstvo
U Zadru predstavljen projekt razvoja centara kompetencija
24.05.16 Vijesti
Ministar Panenić: Za inovacije 748 milijuna kn
18.03.16 Tvrtke i tržišta
Panenić: punom snagom nakon donošenja proračuna
08.03.16 Financije i gospodarstvo
Ministar Horvat pozvao hrvatske poduzetnice na suradnju i dijeljenje znanja i iskustva
07.03.16 Strateški savezi
Ministar Panenić s predstavnicima kineske delegacije o suradnju u okviru "Kina+16"
25.01.16 Vijesti
Paneniću glavni prioritet daljnji razvoj energetike
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa