Info
Seniko studio
Korisne informacije
07.03.2016. PWC: Nikada veća potražnja žena za međunarodnom mobilnosti
Žene sve više žele raditi u inozemstvu, a korištenje punog potencijala žena kao zaposlenika može dugoročno donijeti značajne ekonomske koristi.

PwC-ovo istraživanje otkriva neusklađenost između težnji žena i ponuda poslodavaca.
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena PwC objavljuje rezultate istraživanja „Modern Mobility: Moving women with purpose“ o iskustvima s međunarodnom mobilnošću i težnjama za njom kao i četvrti po redu indeks žena koje rade (Women in Work indeks).

„Modern mobility: Moving women with purpose”
  • 64 % žena izjavilo je da su im privlačniji poslodavci koji nude prilike za mobilnost.
  • No mnoge ne misle da su muškarci i žene u ravnopravnom položaju prilikom dobivanja međunarodnih zadataka kod njihova poslodavca.
  • Preispituje se pretpostavka da žene s djecom ne žele raditi u inozemstvu.
  • Poslodavci se služe mobilnošću kako bi razvili buduće rukovoditelja, no samo njih 22 % aktivno pokušava povećati mobilnost ženske radne snage.
  • Samo 22 % direktora odgovornih za mobilnost tvrde da su njihova strategija za mobilnost i ona za raznolikost usklađene.

PwC je anketirao 3.937 stručnjaka iz 40 zemalja da sazna više o njihovim iskustvima s međunarodnom mobilnošću i težnjama za njom. Od tih 3.937 ispitanika 2.285 bile su žene, a 1.652 muškarci. PwC je istodobno anketirao 134 direktora odgovorna za globalnu mobilnost kako bi otkrio više o trenutnim trendovima u mobilnosti, upravljanju talentima i raznolikosti.

Izvješće „Modern mobility: Moving women with purpose” otkriva da je 19 % manje vjerojatnije da će žene smatrati da njihov poslodavac nudi jednake mogućnosti za međunarodnu mobilnost muškarcima i ženama.

Unatoč tome, prilike za međunarodno iskustvo nalaze se visoko na popisu poželjnih značajki poslodavca. Pri tome je 64 % žena izjavilo da je to ključna značajka koja ih privlači i zadrži kod određenog poslodavca. Ti podaci odražavaju rezultate PwC-ova istraživanja iz 2015. godine kojim se pokazalo da 70 % žena iz generacije Y želi raditi izvan svoje domovine tijekom svoje karijere (The female millennial: A new era of talent).

Raznolikost razdvaja
U izvješću se ističe da živimo u vremenu s dosad neviđenom potražnjom žena za mobilnošću, potražnjom koja se ipak još uvijek nije manifestirala u stvarnosti. Više od polovice (57 %) direktora odgovornih za globalnu mobilnost izjavilo je da je premali broj njihovih zaposlenica prisutan u programima mobilnosti.

Iako se 60 % multinacionalnih poduzeća služi mobilnošću kako bi pripremili buduće nasljednike rukovoditelje, samo njih 22 % aktivno nastoje povećati stupanj mobilnosti žena. Štoviše, isti mali postotak direktora odgovornih za globalnu mobilnosti izjavio je da su njihova strategija za mobilnost i ona za raznolikost usklađene.
Dennis Nally, predsjednik društva PwC International Ltd. kaže: „U ovom izvješću PwC-a ističe se cijeli niz ključnih nesrazmjera na području raznolikosti. Izvršni direktori moraju poticati sustav u kojem su žene svjesne i dostupne su im mogućnosti stjecanja ključnog iskustva koje je potrebno za napredak u karijeri, uključujući prilike za međunarodnim zadacima. Strategije globalne mobilnosti, raznolikosti i upravljanja talentima moraju biti povezane kako bi podržale uspješnu provedbu međunarodnih poslovnih i kadrovskih strategija.”

Preispitivanje rodnih stereotipova
U PwC-ovom izvješću preispituju se određene pretpostavke i rodni stereotipi, primjerice da žene s djecom ne žele raditi u inozemstvu ili da se žene ne žele preseliti jer bi to dovelo u pitanje veće prihode njihovih partnera. Zapravo, 41 % svih žena koje su izjavile da bi preuzele međunarodni zadatak su roditelji za razliku od 40 % muškaraca. Čak 77 % žena čiji je partner također zaposlen zarađuju isto ili više od svog partnera. Time izazov dviju karijera postaje čimbenik mobilnosti za organizacije kada su u pitanju muški i ženski talenti.

Agnès Hussherr, globalni lider PwC-ova programa za raznolikost, kaže: „Kako bismo premostili prepreke za rodno inkluzivniju mobilnost, međunarodni poslodavci moraju prvo utvrditi i razumjeti stvarne, a ne pretpostavljene, prepreke s kojima se suočavaju. Korištenje analitike podataka za dobivanje jasne slike trenutnog stanja mobilnosti i širi demografski podaci o radnoj snazi bit će ključni u tome.”

Rodno inkluzivan program mobilnosti
Ako se razmotre profesionalne teškoće koje ženama predstavljaju najveći izazov u pogledu međunarodnih zadataka, tri od četiri najveće prepreke povezane su s repatrijacijom. Na vrhu popisa nalaze se pitanja o tome koja će biti njihova uloga po povratku sa zadataka (44 %). Osim toga, istraživanje je pokazalo da bi fleksibilnost i mogućnost izbora u ponudi zadataka učinili programe međunarodne mobilnosti privlačnijima ženskoj populaciji (80 %).

Peter Clarke, lider PwC-ova Odjela za usluge globalne mobilnosti, kaže: „Da bi privukli, zadržali i razvijali ženske talente, međunarodni poslodavci moraju usvojiti moderan i fleksibilniji pristup mobilnosti. Rodno inkluzivan program mobilnosti podrazumijevao bi vrhunski program repatrijacije, uz fleksibilnost, različite izbore i mogućnosti kada je riječ o trajanju i ponudi zadataka. Organizacije koje u tome uspiju bit će u prednosti kada žele privući, zadržati i razviti ženske talente.”
U nastavku se navodi još nekoliko izazova i područja nerazmjera:
  • 74 % ispitanika (žena i muškaraca) reklo je da je najbolje vrijeme za stjecanje iskustva s mobilnosti u prvih šest godina karijere, a 33 % organizacija trenutačno ne nudi mogućnosti rane mobilnosti.
  • 65 % žena željelo bi da se poveća transparentnost mogućnosti za rad u inozemstvu u poduzećima u kojima rade.
  • Manje od polovice žena (49 %) smatra da u njihovim organizacijama postoji dovoljno ženskih uzora s uspješnim iskustvom na međunarodnim zadacima.
  • Često se želje profesionalaca za određenom lokacijom zadatka ne poklapaju s ponuđenim odredištima.
Četrdeset osam posto žena i 35 % muškaraca reklo je da se nikada ne bi preselili na Bliski Istok. Istodobno je 43 % žena i 39 % muškaraca reklo isto to za Afriku.

Indeks žena koje rade
U indeksu žena koje rade (Women in Work Indeks) rangiraju se 33 zemlje OECD-a prema ocjenama koje se temelje na kombinaciji pet ključnih pokazatelja ekonomskog osnaživanja žena: jednakost u zaradi između žena i muškaraca, omjer žena i muškaraca na radnom mjestu u apsolutnom i relativnom smislu, stopa nezaposlenosti žena i udjel žena u zapošljavanju na puno radno vrijeme.

Prema izvješću, postignut je značajan napredak u ekonomskom osnaživanju žena u OECD zemljama – zaposleno je više žena nego ikada do sada, a od izbijanja globalne financijske krize 2008, stope nezaposlenosti postupno opadaju. Jaz između plaća muškaraca i žena, međutim, ostaje neprihvatljivo širok – žene su u OECD zemljama i dalje plaćene 83 dolara za svakih 100 dolara koje muškarci na istim pozicijama zarađuju.

Također, podzaposlenost je i dalje goruće pitanje – samo u UK 1,5 milijun žena bi željelo raditi više radnih sati, no nemaju prilike za to. Naše istraživanje pokazuje da korištenje punog potencijala žena kao zaposlenika može dugoročno donijeti značajne ekonomske koristi, a unutar OECD-a, dobit samo od povećanja zaposlenosti žena bi iznosila više od 5 bilijuna dolara.

Povezani članci
08.08.16 Financije i gospodarstvo
Suradnja banaka i FinTech poduzeća
27.07.16 Vijesti iz svijeta
PwC analiza potencijalnih ekonomskih učinaka Brexita
22.07.16 Vijesti iz svijeta
Tržišta u nastajanju potaknut će inovacije u sektoru platnog prometa
08.03.16 Financije i gospodarstvo
Ministar Horvat pozvao hrvatske poduzetnice na suradnju i dijeljenje znanja i iskustva
07.03.16 Karijere
Žene u poslovnim sredinama su skromne i neće tražiti povišicu
01.03.16 Seminari, konferencije
Inovacije i uspješno upravljanje promjenama ključ su uspjeha energetskih kompanija
10.02.16 Promocije
PwC-ov tim Strategy& predstavio knjigu Strategy That Works: analiza (ne)uspjeha različitih društava
02.02.16 Seminari, konferencije
Pojednostavljenje poslovnog modela, digitalizacija i konsolidacija obilježit će 2016. godinu
29.01.16 Strateški savezi
PwC jača svoj tim za poslovno savjetovanje
18.01.16 Financije i gospodarstvo
Kreditna linija EBRD-a Privrednoj banci Zagreb d.d. za podršku ženama poduzetnicama
20.11.15 Zaposlenost / plaće
Jednakopravnost žena i muškaraca preduvjet je dugoročnog gospodarskog razvoja
29.10.15 Zaposlenost / plaće
Žene poduzetnice sve brojnije u domaćoj ekonomiji
14.10.15 Istraživanja
Hrvatska s najviše poduzetnica u regiji
20.07.15 Osiguranja
PwC: Istraživanje o rizicima u osiguranju
10.07.15 Financije i gospodarstvo
PwC CRS Forum: Odzvonilo utajivačima poreza
02.06.15 Istraživanja
PwC Hrvatska objavljuje rezultate istraživanja o mišljenjima hrvatskih predsjednika uprava
29.04.15 Osiguranja
PwC: Cyber sigurnost postaje sve važnija
05.03.15 Karijere
Novo istraživanje PwC-a potvrđuje sve veću ulogu žena u poslovanju
06.02.15 Seminari, konferencije
Digitalizacija - ključ uspješnog poslovanja tvrtki u budućnosti
04.12.14 Karijere
Ljerka Puljić najmoćnija žena hrvatskog biznisa
25.09.14 Vijesti
Položaj poslovnih žena može se poboljšati razvijanjem državnih strategija
28.05.14 Vijesti
Obilježen Svjetski dan poduzetnica
21.03.14 Vijesti
Poticanje samozapošljavanja žena u RH moglo bi dovesti do 20.000 novih radnih mjesta
05.12.13 Karijere
Ljerka Puljić najmoćnija žena hrvatskog biznisa
07.06.13 Vijesti
Zagrebačka županija: natječaj za poticanje poduzetništva
19.02.13 Vijesti
U HGK predstavljen projekt „Žene poduzetnice pokretači novih radnih mjesta na području jugoistočne Europe“
23.01.13 Vijesti iz svijeta
Poslovne čelnike muči kako povećati prihode u uvjetima sporog rasta
19.06.12 Zaposlenost / plaće
RBA: U 2012. ne treba očekivati oporavak tržišta rada
06.06.12 Vijesti
HGK: Održana radionica za potencijalne poduzetnice
04.06.12 Seminari, konferencije
Konferencija za razvoj žena u poslovanju
29.05.12 Financije i gospodarstvo
Dosad 9.000 prijava za "Poduzetnički impuls"
18.05.12 Vijesti
HGK: Obilježen Svjetski dan poduzetnica
14.05.12 Financije i gospodarstvo
Vladin cilj: Za 10 godina stopa zaposlenosti 75%
30.01.12 Seminari, konferencije
Okrugli stol o ženama na tržištu rada
29.12.11 Karijere
Direktorica Kraft Foodsa najmoćnija poslovna žena
02.11.11 Zaposlenost / plaće
MojPosao: Žene na poslu traže ravnopravnost, a ne poseban tretman
24.10.11 Seminari, konferencije
Kosor na konferenciji o ulozi poduzetnica u ekonomskom rastu
08.03.10 Seminari, konferencije
Održana konferencija "Žene pokretači promjena"
11.02.10 Zaposlenost / plaće
Žene u ekonomiji: Snaga koja dolazi
20.01.10 Seminari, konferencije
Konferencija "Žene pokretači promjena" – najava
15.01.10 Zaposlenost / plaće
Kriza sve jače pogađa žene
16.05.08 Vijesti
Obilježen Svjetski dan poduzetnica
28.05.07 Karijere
GfK: Građani sve više preferiraju žene na istaknutim položajima
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa