Info
Seniko studio
Vijesti iz svijeta
06.03.2016. Svjetske burze porasle treći tjedan zaredom
Na svjetskim su burzama cijene dionica porasle treći tjedan zaredom, što se zahvaljuje oporavku cijena nafte i sirovina te naznakama ubrzanja rasta američkog gospodarstva.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones porastao 2,2 posto, na 17.006 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,7 posto, na 1.999 bodova, a Nasdaq indeks 2,8 posto, na 4.717 bodova.

Rast tih indeksa treći tjedan zaredom ponajviše se zahvaljuje oporavku cijena nafte i sirovina jer se ulagači nadaju smanjenju jaza između ponude i potražnje.

Prošloga je tjedna cijena nafte na londonskom tržištu skočila oko 10 posto, na 38,72 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 5,5 posto, na 34,57 dolara.

Uz to, znatno su porasle cijene sirovina, pa su dionice u energetskom i rudarskom sektoru prošloga tjedna bile među najvećim dobitnicama.

Upravo je oštar pad cijena 'crnog zlata' u siječnju, uz usporavanje rasta kineskog gospodarstva, bio jedan od najvažnijih razloga previranja na tržištima dionica na početku godine.

No, od kada su u veljači zaronile na najniže razine u 12 godina, cijene nafte porasle su oko 40 posto.

To je ublažilo i pritisak na financijski sektor, koji je bio u silaznoj putanji jer su se ulagači plašili gubitaka na kreditima banaka energetskom sektoru. Posljednjih tjedana dionice banaka nadoknadile su dobar dio gubitaka od početka godine.

Pozitivno je na burze utjecao i niz podataka koji pokazuju da se rast gospodarstva SAD-a ubrzava nakon usporavanja u četvrtom lanjskom tromjesečju.

U petak je objavljeno da je u veljači u SAD-u broj zaposlenih povećan za 242.000, znatno više od očekivanih 190.000, dok je stopa nezaposlenosti ostala nepromijenjena na 4,9 posto, najnižoj razini u osam godina.

To ukazuje na ubrzanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva, ali bez jačanja inflacije, s obzirom da su podaci pokazali i da je satnica smanjena.
"Ovi podaci pokazuju da je gospodarstvo jako, a da Fed ima vremena, da ne treba žuriti s povećanjem kamatnih stopa", kaže John Brady, direktor u tvrtki RJ O'Brian & Associates.

Kada je u prosincu prošle godine američka središnja banka povećala ključne kamate po prvi puta od 2006. godine, signalizirala je i da bi ih u ovoj godini mogla povećati u četiri navrata.

Međutim, zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, niske inflacije i previranja na financijskim tržištima, analitičari sada očekuju povećanje kamata samo jednom, možda dva puta do kraja godine.

Pritom nitko ne očekuje da će Fed povećati kamate već u ožujku, možda tek u lipnju.

Nakon što je na početku godine S&P 500 indeks oštro pao, zbog pada cijena nafte i strahovanja od posljedica usporavanja rasta kineskog gospodarstva, posljednjih tjedana snažno je porastao, pa je sada u minusu u odnosu na početak godine od samo 2 posto.

"Očekivanja u vezi recesije bila su na početku godine pretjerana, a posljednjih se tjedana tržište dionica oporavlja jer su ta očekivanja splasnula", kaže Jim Paulsen, direktor u fondu Wells Capital Management.

Pozitivno na tržišta utječu i očekivanja da će zbog usporavanja rasta gospodarstva eurozone idućega tjedna Europska središnja banka (ECB) ponovno olabaviti monetarnu politiku.

Zahvaljujući tome, i na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle. Londonski FTSE ojačao je 1,7 posto, na 6.199 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 3,2 posto, na 9.824 boda, a pariški CAC 3,3 posto, na 4.456 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna skočio 5,1 posto, na 17.014 bodova. (H)

Povezani članci
23.10.16 Financije i gospodarstvo
Svjetske burze porasle, poslovni rezultati kompanija dobri
14.08.16 Financije i gospodarstvo
Svjetske burze porasle, na Wall Streetu rekordi burzovnih indeksa
26.03.16 Financije i gospodarstvo
Svjetske burze pale nakon pet tjedana rasta
23.08.15 Vijesti iz svijeta
Zbog slabljenja Kine, najveći tjedni pad svjetskih burzi u četiri godine
05.08.13 Vijesti iz svijeta
Svjetske burze porasle, nastavlja se labava monetarna politika
01.07.12 Vijesti iz svijeta
Svjetske burze snažno porasle nakon dogovora EU čelnika
11.12.11 Financije i gospodarstvo
Svjetske burze pozitivno reagirale na summit EU-a
14.11.11 Vijesti iz svijeta
Dužnički problemi Italije uzdrmali svjetske burze
27.10.11 Vijesti iz svijeta
Dobre vijesti iz eurozone ohrabrile Wall Street
19.08.11 Vijesti iz svijeta
Wall Street: Cijene oštro pale, zavladao strah od nove recesije
10.08.11 Vijesti iz svijeta
Wall Street: Vrlo promjenjivo, ali na kraju snažan rast
08.08.11 Vijesti iz svijeta
Najlošiji tjedan na Wall Streetu od 2008. godine
05.08.11 Vijesti iz svijeta
Najveći potop indeksa u više od dvije godine
26.06.11 Vijesti iz svijeta
Grčka i dalje drži svjetske burze u neizvjesnosti
24.04.11 Vijesti iz svijeta
Poslovni rezultati ohrabrili ulagače na svjetskim burzama
16.10.09 Vijesti iz svijeta
Komadanje Wall Streeta
13.09.09 Financije i gospodarstvo
Nada u oporavak globalnog gospodarstva potaknula svjetske burze
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa