Info
Seniko studio
Osiguranja
29.02.2016. Croatia osiguranje s neto dobiti od 45,8 milijuna kuna
Croatia osiguranje u prošloj je godini iskazala bruto dobit u iznosu od 67,1 milijun kuna, odnosno neto dobit u iznosu od 45,8 milijuna kuna, izvijestili su u ponedjeljak iz vodećeg osiguravatelja na hrvatskom tržištu.

U priopćenju se ne iznosi usporedba s godinom prije, a 2014. je Croatia osiguranje završilo s neto gubitkom od 412,8 milijuna kuna, što su tada objasnili smanjenjem premijskog prihoda, provedenih umanjenja vrijednosti financijske imovine i nekretnina, povećanja pričuve za neistekle rizike te rezervacija za otpremnine uslijed procesa restrukturiranja.

Po podacima iz priopćenja o nerevidiranim rezultatima poslovanja za prošlu godinu, zarađena premija Croatia osiguranja iznosi 2,06 milijardi kuna, što je povećanje za 1,1 posto u odnosu na 2014. godinu.

Ukupna zaračunata bruto premija veća je za 1,2 posto i iznosi 2,3 milijarde kuna.

Time je prekinut višegodišnji trend pada tržišnog udjela, ističu iz Croatia osiguranja uz podatak da je ukupan tržišni udio stabiliziran na 29 posto. Croatia osiguranje vodeći je osiguravatelj na hrvatskom tržištu, s udjelom u ukupnoj zaračunatoj premiji od 26,5 posto, s članicom Grupe Croatia zdravstveno osiguranje 29 posto, navodi se u priopćenju.

Zaračunata premija neživotnih osiguranja u prošloj je godini iznosila 1,79 milijardi kuna i manja je za 6,2 posto prema istom razdoblju prethodne godine. Najveći pad i dalje bilježi osiguranje od auto odgovornosti, što je rezultat pada cijena uslijed liberalizacije tržišta, ističu iz Croatia osiguranja.

Zaračunata, pak, premija životnih osiguranja iznosi 513,5 milijuna kuna i porasla je za 40,1 posto, što iz Croatia osiguranje tumače ubrzanim razvojem prodajne mreže, ponajviše bankokanala.

Iz Croatia osiguranja ističu i kako je uspješno dovršena prva faza restrukturiranja, smanjeni su troškovi poslovanja te preokrenut omjer zaposlenih u prodaji i administraciji, uz trend daljnje orijentacije prema prodaji i u narednom razdoblju

U nastavku transformacije kompanije prema dugoročnoj održivosti, fokus ostaje na razvoju proizvoda i usluga kao i dostupnosti postojećim i budućim klijentima te povećanju efikasnosti poslovanja i smanjenju rashoda, ističe se u priopćenju.

Podaci iz konsolidiranog izvješća za Grupu Croatia osiguranje, koja obuhvaća poslovanje u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Srbiji i na Kosovu, pokazuju da je ukupna zaračunata bruto premija na razini Grupe u 2015. godini iznosila 2,97 milijardi kuna, što je povećanje u odnosu na godinu prije za 3,5 posto. Od toga zaračunata bruto premija neživotnih osiguranja iznosi 2,37 milijardi kuna, što je smanjenje za 2,6 posto, dok zaračunata bruto premija životnog osiguranja iznosi 602,1 milijun kuna i povećana je za 36,9 posto.

Zarađene premije u prošloj godini iznose 2,69 milijardi kuna, što čini 81,1 posto ukupnih prihoda i bilježe povećanje od 3,3 posto u odnosu na godinu prije.
"U kompaniji je tijekom 2015. godine dovršena prva faza restrukturiranja koja je za rezultat imala racionalizaciju i stabilizaciju poslovanja te promjenu omjera zaposlenih u prodaji i administraciji, uz trend jače orijentacije prema prodaji i u narednom razdoblju. Nastavak transformacije kompanije prema dugoročnoj održivosti te očuvanju i jačanju tržišne pozicije, za fokus će imati daljnji razvoj proizvoda, usluge i dostupnosti postojećim i budućim klijentima te povećanje efikasnosti poslovanja i smanjenje rashoda", zaključuje se u priopćenju Croatia osiguranja. (H)

Povezani članci
13.08.16 Tvrtke i tržišta
Croatia osiguranje priprema izlazak na slovensko tržište
29.07.16 Tvrtke i tržišta
Adris grupa: Neto dobit 151 milijun kuna
15.06.16 Tvrtke i tržišta
Adris grupa: Godišnje milijardu kuna novih investicija
29.04.16 Tvrtke i tržišta
Adris grupa: Rast svih ključnih pokazatelja poslovanja
31.07.15 Tvrtke i tržišta
Adris grupa: bruto dobit porasla za 13 posto
31.07.15 Osiguranja
Croatia osiguranje s rastom prihoda i dobiti
14.07.15 Tvrtke i tržišta
Adris: dioničari dali suglasnost za prodaju TDR-a
13.07.15 Turizam
Maistra najavljuje nove investicije
02.04.15 Tvrtke i tržišta
U Hrvatskoj rast aktivnosti spajanja i preuzimanja
20.01.15 Tvrtke i tržišta
Adris grupa: Glavna skupština dala suglasnost na razmatranje strateških opcija
28.11.14 DOP
Obnavlja se športska oprema na poplavom ugroženim područjima
23.09.14 Osiguranja
Croatia osiguranje započelo najavljeni proces reorganizacije i strukturalnih promjena poslovanja
19.05.14 DOP
Pomoć Croatia osiguranja poplavljenim područjima u Pleternici
21.02.14 Osiguranja
Pomoć Croatia osiguranja poplavljenim područjima
17.01.14 Osiguranja
Skijaši koji putuju u EU na skijanje i putno osiguranje
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa