Trgovina
Seniko studio
Turizam
27.02.2016. Kliman: smanjenje PDV-a u turizmu kada to okolnosti proračuna budu dozvoljavale
Ministar turizma Anton Kliman u petak je u Puli izjavio kako će PDV u turizmu biti smanjen čim to "okolnosti jednog zahtjevnog državnog proračuna budu dozvoljavale".

"To će zasigurno dati novi zamah investicijama, ali istodobno će podići konkurentnost hrvatskog turizma jer nam je upravo ta ljestvica konkurentnosti od iznimne važnosti", kazao je Kliman u izjavi za novinare nakon sastanka sa čelnicima Istarske županije i grada Pule te direktorima turističkih zajednica i članovima turističkog vijeća.

Kliman je u Puli obišao i pročelje zgrade na Trgu Forum, čija je obnova financirana sredstvima Ministarstva turizma, te bivšu vojarnu Muzil.

Tom je prigodom poručio kako je opredjeljenje hrvatske Vlade da se sve neperspektivne nekretnine, poput zone na Muzilu, stave u funkciju.

"Temeljni pristup Vlade je da se sve ono što nije bitno za vojnu infrastrukturu i što nije perspektivno stavi u funkciju građenja i gospodarstva. Mi ćemo uspjeti Muzil privesti funkciji. Začuđen sam da se takve odluke nisu prije donijele jer neki su se preduvjeti stvorili u proteklom vremenu, kao što su javne rasprave da se u prvom redu odagnaju strahovi nekih građana Pule da će ovo biti resort bez mogućnosti pristupa građana", rekao je ministar.

Dodao je kako su planovi koje su donijeli Grad Pula i Istarska županija definirali da postoji pristup građanima i svima koji su zainteresirani doći.

Inače, za realizaciju razvojnog projekta Muzil stigle su dvije neobvezujuće ponude, francuskih investitora Boygues Batiment International i Forbes Real Estate LLC iz SAD-a

Dosad smo dobili dvije neobvezujuće ponude zaista eminentnih ponuđača, rekao je Kliman koji je najavio i skoro raspisivanje natječaja za taj projekt, a nada se dobrom odazivu investitora.

"S ovim će projektom Vlada postupati kao i u slučaju dubrovačkih Kupara, to znači da će se dati u koncesiju na 99 godina, uz dobar kontroling jedinice lokalne samouprave i države", naglasio je ministar turizma.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić rekao je kako želi da Muzil postane urbani dio Pule te kako je to predviđeno i prostornim planovima, odnosno otvoren za građane.

"Vidite na što sliči ova napuštena vojna imovina. Treba se staviti u funkciju da bi se mogle osigurati nove investicije i vjerujem da će novi ministar podržati ovaj projekt te da će se procesi donašanja odluka ubrzati", kazao je Miletić

U izjavi nakon razgovora sa čelnicima županije i grada te turističkog sektora, istarski župan Valter Flego je kazao kako je uvjeren da će Istra u Ministarstvu turizma imati pravog sugovornika koji će doprinijeti da ta županija bude u svakom turističkom smislu - po broju noćenja, ležajeva, manifestacija i investicija, na vrhu turističke piramide.

Ministar Kliman danas je boravio i u Rovinju gdje je s članovima operativne skupine za pripremu i provedbu strateškog projekta Hotel Park 5* obišao taj hotel, za koji je predviđena izgradnja 210 smještajnih jedinica najviše kategori
"Investicije su jedan od glavnih fokusa ove Vlade, i zato je potrebno čim prije s investicijama krenuti u realizaciju. Hotel Park jedan je od primjera strateških investicijskih projekata ove Vlade koji je od velike važnosti za hrvatski turizam i potrebno mu je posvetiti posebnu pozornost. Trebamo razmišljati o investitorima koji su spremni ulagati u tako velike projekte i dati im potporu u njihovim nastojanjima, a mi to kao Vlada činimo i nastavit ćemo i dalje", istaknuo je Kliman. (H)

Povezani članci
05.11.16 Turizam
Turistički djelatnici šalju poruku Vladi Republike Hrvatske: Ne dižite stope PDV-a u ugostiteljstvu i turizmu!
12.10.16 Seminari, konferencije
Dani hrvatskog turizma 26. i 27. listopada u Bolu
30.09.16 Turizam
Kliman u središnjoj Istri
27.09.16 Turizam
Kliman: Ove godine 90 milijuna noćenja i 9,5 milijardi eura prihoda od turizma
30.08.16 Turizam
Kliman očekuje ostvarenje više od 80 milijuna turističkih noćenja
23.08.16 Turizam
Kliman: Rezultati sezone izuzetno dobri
11.07.16 Turizam
Kliman: Turistička sezona mogla bi biti najbolja dosad
01.07.16 Turizam
Prihodi od turizma u prva tri mjeseca porasli 16 posto
30.06.16 Turizam
Kliman za niži PDV u turizmu
21.04.16 Financije i gospodarstvo
Burilović: Turizam treba ovisiti o domaćim proizvodima, a ne o vremenskoj prognozi
07.03.16 Turizam
Ministar Kliman i ruski veleposlanik Azimov o mogućnostima unaprjeđenja turističke suradnje
25.01.16 Turizam
Kliman: turizam je uređen resor
30.09.15 Vijesti
Grčić najavio smanjivanje PDV-a na ključne poljoprivredne proizvode
07.08.15 Financije i gospodarstvo
Naplaćeno 1,4 milijarde PDV-a više nego lani
24.07.14 Financije i gospodarstvo
Niža stopa PDV-a na smještaj donijet će 15 milijardi kuna investicija
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa