Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
25.02.2016. Poslodavci traže stabilnost zakona i lakši pristup do EU fondova
Vodstvo dalmatinske podružnice Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u četvrtak je od Vlade zatražilo da se zakoni ne mijenjaju svakih nekoliko mjeseci, posebno porezni, te zatražilo stabilnost poslovanja.

Tražimo stabilnost zakona, pogotovo poreznih zakona, te uvjeta poslovanja, kao i otvaranje EU fondova do kojih bi lakše nego sada dolazili poduzetnici i tim sredstvima investirali u svoju proizvodnju, kazao je predsjednik dalmatinskog HUP-a Goran Prgin na konferenciji za novinare u Splitu.

Napominjući kako je prošlo 60 dana od stupanja na dužnost nove Vlade, Prgin je rekao kako sada očekuju da se neke stvari ubrzano pokrenu.

"Optimist sam i premijera smatram stručnom osobom te se nadam da se neće puno obazirati na neke stvari sa strane koje nemaju veze s privređivanjem i koje su uvijek dio našeg folklora", istaknuo je Prgin.

Po njegovim riječima, dobro je što je premijer Tihomir Orešković uspostavio kontakte s kreditorima, što pokušava reprogramirati dio dugova, što pokušava privući strane investitore, što pokušava da novac iz EU fondova što prije dođe u Hrvatsku kako bi se uložio u privredu te što se preko Hrvatske narodne banke pokušava osloboditi što više sredstava za poduzetništvo.

"To su velike stvari uz smanjenje troškova državnog aparata. Jedino se bojim hoće li se u svemu tome uskladiti koalicijski partneri i da među njima ne bude sukoba. Prvi potezi ključnih ministarstava gospodarstva, financija, turizma i poljoprivrede pokazuju da će se neke stvari kvalitetno napraviti posebno", kazao je Prgin, dodajući kako primjerice Ministarstvo poljoprivrede više neće financirati velike tvrtke i kombinate već će ići prema malom poduzetništvu, prema obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

Da se u Hrvatskoj zadnjih 20 godina nije isplatilo ništa proizvoditi zbog raznih regulativa ustvrdio je dopredsjednik HUP- a Dalmacije Zdravko Plazonić, vlasnik i direktor solinske tvrtke za proizvodnju i preradu mesa.

Hrvatska uvozi više od 55 posto proizvoda za koje ima resurse, rekao je Plazonić, kojemu nije jasno kako se proizvodnja hrane isplati primjerice Nizozemcima, ali ne i nama koji imamo Slavoniju i sve potencijale za proizvodnju.

"Hrvatska uvozi 95 posto teletine iz Nizozemske, iako naše domaćice rađe kupuju našu hranu. Ja na svom primjeru mogu reći da sam prije proizvodio 30.000 svinja, sada nemam ni jednu. Najveća farma mesa u Dalmaciji vlasništvo je moje tvrtke. I ona je prazna. Proizvodnja nam se ne isplati jer imamo dosta nameta - od komunalne naknade pa sve do spomeničke rente. To su nameti koji ne pripadaju tom proizvodu i ako se nešto već ne može stimulirati ili poticati ne treba ni uzimati. Trebamo se regulativom dovesti u istu razinu kao i Nizozemac, pa će i Hrvati početi proizvoditi. Ne znamo tko je za sve to kriv, ali se nadamo da će se s novom Vladom to promijeniti", kazao je Plazonić.
Dopredsjednica izvršnog odbora HUP- a Helena Budiša osvrnula se na EU fondove i poprilično komplicirane procedure za sve one koji se na njih natječu.

Budiša nema zamjerke što je procedura komplicirana, jer je tako propisala Europska unija, već upozorava da naše zakonodavstvo propisuje i ono što nije propisano europskim direktivama te se traži puno više dokumentacije nego što je potrebno. Puno se dokumentacije duplira, kažu u dalmatinskom HUP-u iz kojeg traže pojednostavljenje dokumentacije i bolju koordinaciju s ministarstvom EU fondova. (H)

Povezani članci
01.09.16 Europska unija
U tjedan dana povučeno 200 milijuna kuna iz EU fondova
19.08.16 Korisne informacije
Otočnim poslodavcima nude se potpore do 200.000 eura
01.08.16 Europska unija
Deset projekata za ruralni razvoj ostaje bez EU potpora
05.05.16 Financije i gospodarstvo
Novi broj RBAnaliza: Godina rastućih očekivanja
31.03.16 Sajmovi i izložbe
Otvoren prvi specijalizirani sajam opreme za bazene, wellnesse, plaže i uređenje okoliša u Opatiji
21.07.15 Vijesti
Sporazumi HGK i HBOR-a o suradnji u pružanju pomoći poduzetnicima
25.05.15 Seminari, konferencije
Milanović: ušli smo u novi razvojni model
31.03.15 Financije i gospodarstvo
Grčić: za ostvarivanje strateških ciljeva 96 milijardi kuna
10.09.14 Vijesti iz regije
Maras u Lužanima otvorio novi pogon tvrtke Ergo-klamerice
14.04.14 Vijesti
Više od 24 milijuna kuna na raspolaganju malim i srednjim poduzetnicima iz EU fondova
19.09.13 Vijesti
Svim realnim projektima osigurana državna sredstva
20.06.13 Propisi
Vlada Sabor upućen prijedlog zakona o strateškim investicijama
22.04.13 Europska unija
Za EU fondove kandidirat će se 12 velikih kvarnerskih turističkih projekata
21.01.13 Prehrambeni proizvodi
Hrvatska potiče otkup, proizvođači se financiraju iz EU fondova
18.12.12 Korisne informacije
Grčić: Rast u 2013. ipak neće biti 1,8 posto
12.09.12 Šira regija
Predstavljen prvi hrvatski portal o EU fondovima
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa