Međunarodno poslovanje
Seniko studio
Izravna strana ulaganja
18.02.2016. Ivanec najpoželjnija ulagačka destinacija među europskim mikro gradovima
Na međunarodnom natječaju Cities and Regions of The Future 2016./2017., jedan od vodećih svjetskih poslovnih listova Financial Times uvrstio je grad Ivanec na prvo mjesto liste top 10 malih gradova u Europi s najbolje razrađenim strategijama za privlačenje stranih ulaganja.

Već drugi put u dvije godine tim vrhunskih analitičara FDI-a svrstava Ivanec u popis 10 najpoželjnijih ulagačkih destinacija na razini europskih mikro gradova, s manje od 100.000 stanovnika, istaknuto je u četvrtak na konferenciji za novinare gradonačelnika Ivanca Milorada Batinića.

Batinić je podsjetio da je Ivanec i prošle godine bio u top 10, na 10. mjestu. Tada je motiv bio da se vidi jesu li aktivnosti provedene u posljednjih deset godina na pravom putu i daju li rezultate. "Sada prvo mjesto to i potvrđuje", rekao je Batinić.

Istaknuo je da je grad provodi intenzivne aktivnosti, poput donošenja Strategije razvoja, a istaknuo je i gradsku tvrtku Poslovna zona, koja je zadužena za projekte u gospodarstvu, kao i intenzivnu suradnju s lokalnom poslovnom zajednicom te nedavno osnovan projektni ured. Batinić je najavio i mini reformu lokalne uprave, u sklopu koje bi se uklonile sve birokratske barijere, a zaposlenici usavršavali sa ciljem ubrzanja svih procesa.

Direktorica Poslovne zone Lana Labaš navela je niz aktivnosti koje su pripomogle u stvaranju povoljnog okruženja za ulaganje u Ivancu, među kojima je niz olakšica za poduzetnike prilikom ulaganja te u potpunosti komunalno uređene parcele. Tu su i mjere za novo zapošljavanje, odnosno smanjene cijene zemljišta za investitore.

Velika je orijentiranosti i prema start-up-ovima, pri čemu se pomaže mladim nezaposlenim osobama. Sustavno se radi i na višoj razini usluga prema poduzetnicima kroz edukacije, seminare, a posebice na području pripreme i savjetovanja vezano na EU projekte, što je zadatak novoosnovanog projektnog ureda, istaknula je.

"Bitno je da potencijalni investitor sve stvari i informacije može dobiti vrlo brzo i na jednom mjestu. Dugoročna strategija je da se grad Ivanec brendira kao sredina maksimalno okrenuta gospodarstvu i novim investicijama", zaključila je Labaš.

Batinić je izrazio zadovoljstvo što se na toj listi, na 7. mjestu, nalazi i grad Jastrebarsko. "Neke reforme koje smo mi napravili na razini grada, svakako bi se mogle preslikati i na nacionalnu razinu", istaknuo je Batinić. (H)

   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa