Info
Seniko studio
Vijesti iz svijeta
20.01.2016. Gartner: Potrošnja na IT mogla bi dosegnuti 3.540 mlrd dolara
Potrošnja na informatičke tehnologije (IT) u svijetu mogla bi u ovoj godini dosegnuti 3.540 milijardi dolara, 0,6 posto više nego lani, kada je zbog visokog tečaja dolara smanjena, objavila je analitička tvrtka Gartner.

U analizi Gartnera ističe se kako je u 2015. godini zabilježen najveći pad potrošnje na IT, izražen u dolarima, otkako ta tvrtka prati to područje. Potrošnja je lani pala za najmanje 216 milijardi dolara u odnosu na 2014., a razine iz 2014. neće biti premašene barem do 2019. godine, priopćio je Gartner.

"Za pad potrošnje u 2015. glavni je krivac rast tečaja dolara jer su se zbog toga prihodi američkih multinacionalnih kompanija suočili s čeonim vjetrovima. Ipak, u 2016. ti će vjetrovi nestati, pa te kompanije mogu očekivati dodatni rast od 5 posto", poručio je John-David Lovelock, potpredsjednik Gartnera.

Prema procjenama te analitičke kuće, globalno tržište uređaja, kao što su osobna računala, mobilni telefoni, tableti i printeri, oslabit će u ovoj godini za 1,9 posto.

Posljedica je to, poručuje Gartner, kombinacije gospodarskih uvjeta koji onemogućuju snažniji rast u zemljama kao što su Rusija, Japan i Brazil. Uz to, na tržištima u razvoju potrošači se više okreću jeftinijim mobilnim telefonima, dok je prihvaćanje tableta slabo.

No, pogoršanje situacije na tržištima u razvoju neće imati veći utjecaj na globalnu potrošnju na softver, pa se u ovoj godini očekuje njezin rast za 5,3 posto u odnosu na lani, na 326 milijardi dolara.

Potrošnja na sustave podatkovnih centara mogla bi, pak, porasti za 3 posto, na 75 milijardi dolara.

Nakon pada u 2015. za 4,5 posto, ove se godine ponovno očekuje i rast potrošnje na IT usluge, i to za 3,1 posto, na 940 milijardi dolara. To se zahvaljuje sve većem prihvaćanju 'cloud' infrastrukture.

Potrošnja na telekomunikacijske usluge mogla bi, pak, ove godine pasti za 1,2 posto u odnosu na lani, na 1.454 milijarde dolara. Taj segment bit će pod utjecajem smanjenja cijena roaminga u Europskoj uniji i dijelovima Sjeverne Amerike, procjenjuje Gartner. (H)

Povezani članci
28.10.15 Istraživanja
Gartner pozicionirao Microsoft kao lidera u istraživanju Magic Quadrant
05.07.11 Seminari, konferencije
Virtualni novac i daljnja digitalizacija financijske industrije
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa