Međunarodno poslovanje
Seniko studio
Izravna strana ulaganja
11.12.2015. Poljska i Hrvatska znatno poboljšale gospodarsku suradnju
Gospodarska suradnja Poljske i Hrvatske nije bila zadovoljavajuća do ove godine kada se konačno pokrenula te se s obzirom na rast izvoza s obje strane od 40 odnosno 60 posto očekuje da bi robna razmjena uskoro mogla biti oko milijardu eura, pri čemu Poljska očekuje da će njen izvoz u Hrvatsku do kraja godine prijeći pola milijarde eura.

Te ocjene i očekivanja iznijeli su u petak na susretu s novinarima veleposlanik Republike Poljske u Zagrebu Maciej Szymanski i voditelj Odjela za promociju trgovine i ulaganja Marek Luzva i regionalna menadžerica poljskog nacionalnog zračnog prijevoznika LOT Jolanta Grala-Bednarčnik koja je najavila ponovno uspostavljanje izravnih letova Zagreb-Varšava od 2. siječnja iduće godine nakon šest mjeseci pauze.

"Poljska kao država i njeno gospodarstvo u svakom smislu napreduju već godinama", istaknuo je veleposlanik Szymanski napominjući da poljski BDP nije padao ni za vrijeme najveće krize, najmanji rast bio mu je 0,5 posto, a trenutna je stopa rasta između tri i tri i pol posto.

U svim tim odličnim gibanjima nismo bili zadovoljni opsegom gospodarske suradnje s Hrvatskom, no ova godina pokazuje da se konačno krenulo te istodobno rastu izvoz iz Poljske u Hrvatsku i još više iz Hrvatske u Poljsku, kaže Szymanski.

Marek Lyzwa pak ističe kako je u prvih devet mjeseci ove godine izvoz iz Poljske porastao za 43 posto u odnosu na lani, na blizu 414 milijuna eura, od čega trećinu čine poljoprivredno-prehrambeni proizvodi, a 26 posto proizvodi elektromehaničke industrije. Velik rast u Hrvatsku i drugdje po svijetu Poljaci ostvaruju i u izvozu namještaja i proizvoda za opremanje stanova, ali i brojnim drugim segmentima u čemu su prvi po izvozu u svijetu, od srebra, malina i crnog ribiza, do jahti do 10 metara, krovnih prozora i paleta u čemu su drugi u svijetu.

"Poljska je perspektivan partner za Hrvatsku što pokazuje rast robne razmjene, ali i ulaganja, primjerice hrvatskog Orbica koji je u Poljskoj preuzeo jednu veliki distributersku kompaniju, Dalekovoda koji radi Poljskoj iznimno važnu visokonaponsku infrastrukturu te Plive koja ima tvrtku u Poljskoj.

S druge strane poljska logistička tvrtka C.Hartwig ulaže u Luku Rijeka te u veljači iduće godine planira otvoriti urede u Rijeci i Zagrebu, radi prebacivanja robe s Baltičkog mora u tu luku i odatle dalje po Europi i svijetu", kazao je Lyzwa otkrivajući da se suradnja planira i u zajedničkim infrastrukturnim projektima.

Naglasio je da su poljske tvrtke u Hrvatskoj dosta prisutne i u zaštiti okoliša te da su do sada već sudjelovale u uspostavi više od tri tisuće pročistača za otpadne vode u čemu imaju veliko znanje i iskustvo, a planiraju i dugoročna greenfield i druge vrste ulaganja u tvornice koje će zaposliti više stotina ljudi, pri čemu također nije iznio više detalja.
Za 'državu pravog uspjeha' zaslužni pametni i nepolitični stručnjaci
Napominjući kako je gospodarska diplomacija Poljske gotovo jednako važna za uspjeh te zemlje kao i politika te strategija razvoja, koju zagovara i novoizabrana poljska vlada, veleposlanik Szymanski naglasio je da se zbog svega što i kako radi Poljska, ona danas u svijetu ocjenjuje kao 'država pravog uspjeha' te da sada traje razdoblje njezina iznimnog gospodarskog rasta s kojim se nitko u Europi ne može mjeriti.

"Za takav uspjeh najviše su zaslužni naši pametni i nepolitični stručnjaci kojima je politika dala puno povjerenje i nije ih kočila, kao i naši ljudi koji godišnje imaju drugi po veličini broj radnih sati u svijetu, iza Koreje, i naravno reforme uprave koje smo proveli još početkom 1990-ih smanjenjem broja samoupravnih jedinica uz istodobno otkrivanje i početak korištenja EU fondova, najviše za selo i poljoprivredu",kaže poljski veleposlanik.

Po njegovim riječima, od 1990. do ove godine gospodarski rast Poljske bio je na razini 238 posto i najveći je od svih zemalja u tranziciji, ali i u EU, a tako se nastavlja i dalje te će Poljska prema prognozama Europske komisije u iduće tri godine imati tempo rasta BDP-a prosječno 3,5 posto godišnje. Dodaje kako bi se plaće u iduće dvije-tri godine mogle povećati, a sada se u prosjeku kreću oko tisuću eura te time dodatno potaknuti domaću potrošnju koja je također strateški cilj. (H)

   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa