Seniko studio
Vijesti
23.11.2015. Prvi dan Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika obilježen panelom o problematici struke
"Realno bi bilo očekivati da se PDV na ugostiteljstvo i turizam snizi na 10 posto u 2017. godini, ali puno će ovisiti i o tome kakva će biti porezna disciplina i fiskalizacija. Teško je, naime, očekivati da se davanja smanje, ako se obveze ne podmiruju uredno.", istaknuo je ministar turizma Darko Lorencin otvarajući 28. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK), koji se danas i sutra održava u šibenskom Solarisu.

„Činjenica je da su neki zahtjevi Ceha tijekom godina prihvaćeni, ali značajan broj njih ponavlja se iz godine u godinu – posebice u dijelu porezne politike, radnih odnosa i strukovnog obrazovanja.“, kazao je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec.

Ranogajec je naglasio kako, usprkos naporima HOK-a, ugostitelji i turistički djelatnici nailaze na brojne probleme i prepreke koje im otežavaju svakodnevno poslovanje, kao što su:
  • porez na potrošnju, koji plaćaju samo ugostitelji,
  • neujednačena stopa PDV-a, posebno na hranu, a koja bi u cilju poticanja potrošnje mogla biti i niža
  • povećan broj inspekcijski nadzora različitih inspektorata koje djeluju pojedinačno i vrlo često previše represivno
  • nepriznavanje troškova reprezentacije u 100% iznosu,
  • strukovni obrazovni programi s premalo prakse u radnom okruženju,
  • nemogućnost povremenog zapošljavanja.

Osvrnuvši se na netom održane parlamentarne izbore, Ranogajec je rekao kako je HOK, u želji da država stvori poticajno i konkurentno poduzetničko okruženje te uvjete za rast i razvoj obrtništva, kao i ukupnog gospodarstva uputio budućoj Vladi šest zahtjeva za bolje sutra obrtništva.
„Svako rasterećenje gospodarstva s ciljem stvaranja konkurentnosti, obrtnici i poduzetnici dočekat će s olakšanjem i podržavaju prijedloge koji su sukladni definiranim i objavljenim Zahtjevima hrvatskih obrtnika budućoj vlasti.“, kazao je Ranogajec.

U svom izlaganju, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Nenad Šepak istaknuo je Ministarstvo turizma kao odličan primjer suradnje sa strukom.

„Ono mora biti jedino ministarstvo preko kojeg mi realiziramo naše zahtjeve. Nikada nismo imali toliko kvalitetnih pomaka kao u ovom mandatu. Primjer je PDV-a koji je smanjen, Zakon o hrani u koji smo „ubacili“ vino i pivo, promjena Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti u kojem smo smanjili kazne, ukinuli pečaćenje, uvrstili obveznu stručnu spremu, dobili smo dugo očekivani središnji registar svih ugostitelja…“, kazao je Šepak.
Sagledavajući pozitivne rezultate ovogodišnje turističke sezone u Hrvatskoj, Šepak je naglasio kako su ugostitelji uvjereni da će se takav trend nastaviti I sljedeće godine. „Naš ugostiteljski I turistički sektor mora biti spreman za ovakvu priliku, a država mora osigurati uvjete za kvalitetnije poslovanje. Vlada i resorna ministarstva moraju to što prije shvatiti. Moraju biti svjesni da o radu i trudu nas ugostitelja ovise tisuće naših zaposlenika i članova obitelji. I da smo mi ambasadori i prezenteri hrvatskog turizma.“, zaključio je Šepak.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kazao je kako u novom Zakonu o radu postoji mogućnost povremenog zapošljavanje u danima pa čak i satima za osoblje kada je za to potreba, da se radnici mogu na ugovor o radu zapošljavati i na četiri sata ili samo na jedan dan, što je u turizmu i ugostiteljstvu osobito važno.

Komentirajući inspekcijske kontrole, istakao je kako je smanjen broj radnika na crno u ovoj godini, te kako će ubuduće po dopunjenim zakonskim ovlastima, inspektori moći ulaziti i u stanove i kuće koje nisu registrirane za ugostiteljsku djelatnost.

Na kongresu se, kroz stručna izlaganja i raspravu, razmatra stanje ugostiteljske struke, posebice nakon ovogodišnje turističke sezone, prezentira se rad Ceha u prošlom razdoblju,kao i brojne teme vezane uz poslovanje: porezni aspekti u ugostiteljskom sektoru, strukovno obrazovanje, inspekcijske službe, kratkotrajno zapošljavanje u sektoru, potpore za ugostiteljski i turistički sektor, financiranje u ugostiteljstvu, poticanje potrošnje domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, promjene u sustavu HACCP-a, autorska prava i dr. Ugostitelji su ukazali i na problem nedostatka kvalitetne stručne radne snage u tom sektoru, kao i na sve izraženiji problem nelojalne konkurencije kioska i trgovačkih centara.

Nakon uvodnog dijela kongresa, održana je panel-rasprava na temu aktualnog stanja u ugostiteljstvu, s naglaskom na porezne aspekte u ugostiteljskom sektoru, na rad inspekcijskih službi te na kratkotrajno zapošljavanje u ugostiteljstvu. Na panelu su sudjelovali ministar turizma Darko Lorencin, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, predstavnica Ministarstva financija-Porezne uprave Breda Gojčeta, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec i predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Nenad Šepak.

Danas je održan i sastanak vodstva Hrvatske obrtničke komore s predstavnicima obrtničkih i gospodarskih komora iz Slovenije i Bosne i Hercegovine,o mogućnostima međukomorske suradnje, na kojem je dogovorena suradnja na području strukovnog obrazovanja, promocije obrtništva, posebice sajmova te održavanja susreta obrtnika.

Temeljem rasprave i izlaganja tijekom, Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a predložit će konkretna rješenja za prevladavanje problema struke, koji će se u obliku zaključaka Kongresa uputiti nadležnim državnim institucijama.
Zaključci Kongresa bit će objavljeni na konferenciji za novinare 24. studenoga, s početkom u 11.00 sati.

Domaćin ovogodišnjeg Kongresa je Obrtnička komora Šibensko-kninske županije, a pokrovitelj Ministarstvo turizma.

Povezani članci
24.11.15 Vijesti
Završio 28. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika hrvatske obrtničke komore
18.11.15 Vijesti
Uskoro 28. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a u Šibeniku
18.06.15 HOK
Konstituiran Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a
25.11.14 HOK
27. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a
17.11.14 Vijesti
Najava: 27. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore u Opatiji
26.03.12 Sajmovi i izložbe
Rovinj domaćin sajma Promohotel
05.01.12 Financije i gospodarstvo
Udruženja ugostitelja zadovoljna najavama nižeg PDV-a
15.11.11 Vijesti
Zaključci 24. kongresa ugostitelja HOK-a
07.11.11 Vijesti
Kongres ugostitelja HOK-a 14. i 15. studenog u Dubrovniku
16.06.11 Financije i gospodarstvo
HNB: Ugostiteljske usluge u eurima samo iznimno
11.05.11 Vijesti
Inicijativa osnivanja Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri HGK
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa