23.11.2015.
Prvi dan Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika obilježen panelom o problematici struke
"Realno bi bilo očekivati da se PDV na ugostiteljstvo i turizam snizi na 10 posto u 2017. godini, ali puno će ovisiti i o tome kakva će biti porezna disciplina i fiskalizacija. Teško je, naime, očekivati da se davanja smanje, ako se obveze ne podmiruju uredno.", istaknuo je ministar turizma Darko Lorencin otvarajući 28. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK), koji se danas i sutra održava u šibenskom Solarisu.
„Činjenica je da su neki zahtjevi Ceha tijekom godina prihvaćeni, ali značajan broj njih ponavlja se iz godine u godinu – posebice u dijelu porezne politike, radnih odnosa i strukovnog obrazovanja.“, kazao je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec.
Ranogajec je naglasio kako, usprkos naporima HOK-a, ugostitelji i turistički djelatnici nailaze na brojne probleme i prepreke koje im otežavaju svakodnevno poslovanje, kao što su:
- porez na potrošnju, koji plaćaju samo ugostitelji,
- neujednačena stopa PDV-a, posebno na hranu, a koja bi u cilju poticanja potrošnje mogla biti i niža
- povećan broj inspekcijski nadzora različitih inspektorata koje djeluju pojedinačno i vrlo često previše represivno
- nepriznavanje troškova reprezentacije u 100% iznosu,
- strukovni obrazovni programi s premalo prakse u radnom okruženju,
- nemogućnost povremenog zapošljavanja.
Osvrnuvši se na netom održane parlamentarne izbore, Ranogajec je rekao kako je HOK, u želji da država stvori poticajno i konkurentno poduzetničko okruženje te uvjete za rast i razvoj obrtništva, kao i ukupnog gospodarstva uputio budućoj Vladi šest zahtjeva za bolje sutra obrtništva.
„Svako rasterećenje gospodarstva s ciljem stvaranja konkurentnosti, obrtnici i poduzetnici dočekat će s olakšanjem i podržavaju prijedloge koji su sukladni definiranim i objavljenim Zahtjevima hrvatskih obrtnika budućoj vlasti.“, kazao je Ranogajec.
U svom izlaganju, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Nenad Šepak istaknuo je Ministarstvo turizma kao odličan primjer suradnje sa strukom.
„Ono mora biti jedino ministarstvo preko kojeg mi realiziramo naše zahtjeve. Nikada nismo imali toliko kvalitetnih pomaka kao u ovom mandatu. Primjer je PDV-a koji je smanjen, Zakon o hrani u koji smo „ubacili“ vino i pivo, promjena Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti u kojem smo smanjili kazne, ukinuli pečaćenje, uvrstili obveznu stručnu spremu, dobili smo dugo očekivani središnji registar svih ugostitelja…“, kazao je Šepak.
|
Sagledavajući pozitivne rezultate ovogodišnje turističke sezone u Hrvatskoj, Šepak je naglasio kako su ugostitelji uvjereni da će se takav trend nastaviti I sljedeće godine. „Naš ugostiteljski I turistički sektor mora biti spreman za ovakvu priliku, a država mora osigurati uvjete za kvalitetnije poslovanje. Vlada i resorna ministarstva moraju to što prije shvatiti. Moraju biti svjesni da o radu i trudu nas ugostitelja ovise tisuće naših zaposlenika i članova obitelji. I da smo mi ambasadori i prezenteri hrvatskog turizma.“, zaključio je Šepak.
Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kazao je kako u novom Zakonu o radu postoji mogućnost povremenog zapošljavanje u danima pa čak i satima za osoblje kada je za to potreba, da se radnici mogu na ugovor o radu zapošljavati i na četiri sata ili samo na jedan dan, što je u turizmu i ugostiteljstvu osobito važno.
Komentirajući inspekcijske kontrole, istakao je kako je smanjen broj radnika na crno u ovoj godini, te kako će ubuduće po dopunjenim zakonskim ovlastima, inspektori moći ulaziti i u stanove i kuće koje nisu registrirane za ugostiteljsku djelatnost.
Na kongresu se, kroz stručna izlaganja i raspravu, razmatra stanje ugostiteljske struke, posebice nakon ovogodišnje turističke sezone, prezentira se rad Ceha u prošlom razdoblju,kao i brojne teme vezane uz poslovanje: porezni aspekti u ugostiteljskom sektoru, strukovno obrazovanje, inspekcijske službe, kratkotrajno zapošljavanje u sektoru, potpore za ugostiteljski i turistički sektor, financiranje u ugostiteljstvu, poticanje potrošnje domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, promjene u sustavu HACCP-a, autorska prava i dr. Ugostitelji su ukazali i na problem nedostatka kvalitetne stručne radne snage u tom sektoru, kao i na sve izraženiji problem nelojalne konkurencije kioska i trgovačkih centara.
Nakon uvodnog dijela kongresa, održana je panel-rasprava na temu aktualnog stanja u ugostiteljstvu, s naglaskom na porezne aspekte u ugostiteljskom sektoru, na rad inspekcijskih službi te na kratkotrajno zapošljavanje u ugostiteljstvu. Na panelu su sudjelovali ministar turizma Darko Lorencin, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, predstavnica Ministarstva financija-Porezne uprave Breda Gojčeta, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec i predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Nenad Šepak.
Danas je održan i sastanak vodstva Hrvatske obrtničke komore s predstavnicima obrtničkih i gospodarskih komora iz Slovenije i Bosne i Hercegovine,o mogućnostima međukomorske suradnje, na kojem je dogovorena suradnja na području strukovnog obrazovanja, promocije obrtništva, posebice sajmova te održavanja susreta obrtnika.
Temeljem rasprave i izlaganja tijekom, Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a predložit će konkretna rješenja za prevladavanje problema struke, koji će se u obliku zaključaka Kongresa uputiti nadležnim državnim institucijama.
|
Zaključci Kongresa bit će objavljeni na konferenciji za novinare 24. studenoga, s početkom u 11.00 sati.
Domaćin ovogodišnjeg Kongresa je Obrtnička komora Šibensko-kninske županije, a pokrovitelj Ministarstvo turizma.
|
|
|
|