Trgovina
Seniko studio
Trgovina na veliko
17.11.2015. U Osijeku otvoren ured Mađarske nacionalne trgovačke agencije
Mađarska nacionalna trgovačka agencija otvorila je u utorak u Osijeku svoj ured, koji će malim i srednjim poduzetnicima obiju zemalja pomagati u pristupu tržištima regije.

Voditeljica ureda Zorica Paliž-Toth kazala je kako je to prvi takav ured u Hrvatskoj i jedan od 22 koji će do kraja godine biti otvoreni u osam srednjoeuropskih zemlja. Dodala je kako je cilj Ureda pomoć malim i srednjim poduzetnicima koji imaju kvalitetne proizvode i usluge s velikom dodanom vrijednošću, u plasmanu, prvenstveno na tržišta u regiji. To je, kako je dodala, posebice važno za poduzetnike koji razmišljaju u smjeru izvoza i proboja na srednjoeuropsko tržište.

Najavila je da će osječki ured pomagati mađarskim malim i srednjim poduzetnicima u snalaženju na hrvatskom tržištu te biti servis hrvatskim poduzetnicima, koji žele izvoziti na mađarsko tržište ili tržišta zemalja u kojima Agencija ima urede.

Mađarski veleposlanik u Hrvatskoj Jozsef Magyar ocijenio je da Vlade obiju zemalja smatraju da su malo i srednje poduzetništvo dijelovi gospodarskog sustava, na temelju kojih treba graditi buduću suradnju. Mađarska je Hrvatskoj peti partner po pokazateljima vanjskotrgovinske razmjene, dok je Mađarskoj Hrvatska tek 18. partner, pa se u budućnosti treba usmjeriti na suradnju u pograničnom području, rekao je Magyar. Podsjetio je kako Mađarska i Hrvatska imaju 350 kilometara granice, na kojima se nalazi sedam cestovnih i tri željeznička prijelaza, dok s drugim susjednim zemljama, poput Slovenije, Austrije ili Slovačke, Mađarska ima puno više graničnih prijelaza, kojima se poduzetnici mogu koristiti.

Pomoćnik mađarskog ministra vanjskih poslova i vanjske trgovine za provedbu Dunavske strategije Joo Istvan kazao je da hrvatsko-mađarska vanjskotrgovinska razmjena raste, ali da područje malog i srednjeg poduzetništva još ima potencijala za razvoj. Izvijestio je da će u osječkom uredu poduzetnici dobiti informacije i pomoć o mogućnostima pristupa novim tržištima, istraživanju potencijalnih partnera na novim tržištima te informacije o pribavljanju raznih dozvola ili privlačenju financijskih potpora. (H)

   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa