Edukacija
Seniko studio
Seminari, konferencije
06.11.2015. Završna konferencija projekta Tecrino: Kreativnost se može naučiti
Danas je u Zgradi rektorata Sveučilišta u Zagrebu održana završna projektna konferencija projekta TECRINO – Teaching creativity in engineering koji se provodio u okviru EU programa Leonardo da Vinci, posvećenog cjeloživotnom obrazovanju. Konferenciju su organizirali Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Srž projekta TECRINO sadržana je u ideji kako je kreativnost vještina koja se uči te kao takva treba biti implementirana u obrazovni sustav mladih i odraslih. Učenjem kreativnosti povećava se stvaralački kapacitet, ali i inovativni potencijal. Inovativnost je vrlo važna poluga u razvijenim ekonomijama svijeta jer predstavlja glavni preduvjet za stvaranje kompetitivnih proizvoda i usluga.

Konferenciju je uvodnim govorom otvorio prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu: "Pozdravljam sve partnere projekta TECRINO i želim im dobrodošlicu. Poruka ovog projekta vrlo nam je bliska jer se više od 50 % aktivnosti Sveučilišta u Zagrebu odnosi na znanstvenu produkciju. Osobno se također bavim područjem e-obrazovanja te sam upravo ove godine izdao knjigu Critical Learning in Digital Networks (Kritičko učenje u digitalnim mrežama) koja se bavi tom temom. Sveučilište prepoznaje potrebu implementacije inovativnosti u cjelokupni sustav obrazovanja te stoga pozdravljamo ovu inicijativu i sa zadovoljstvom smo dali svoj doprinos u TECRINO projektu."

U ime HAMAG-BICRO-a, prisutnima se obratio dr. sc. Hrvoje Meštrić, Voditelj Službe za podršku inovacijskom sustavu: „HAMAG-BICRO je u zadnjih osam godina uložio više od 30 milijuna eura u projekte inovacija i komercijalizacije tehnologija. Mnogi od naših korisnika danas prodaju svoje proizvode na globalnom tržištu zahvaljujući potpori za inovaciju. Za inovativno društvo najvažniji su obrazovani ljudi – poduzetnici, inženjeri, studenti… ovaj projekt pomaže njihovom obrazovanju.“

Projekt TECRINO predstavila je dr. Antri Theodorou, projektna koordinatorica iz RTD Talosa sa Cipra: „Bilo je sjajno raditi na projektu usmjerenom na kreativnost i mislim da smo odradili sjajan posao kako bi napravili još jedan korak u perspektivi cjeloživotnog učenja.“
Prof. dr. sc. Goran Hudec sa Tekstilno-tehnološkog fakulteta (TTF) Sveučilišta u Zagrebu, autor prepoznatljivog dizajna i brojnih inovativnih koncepata u području tekstila i materijala, tijekom svog izlaganja naglasio je kako je važno promijeniti perspektivu promatranja jer na taj način možemo vidjeti nešto sasvim novo. Prof. dr. sc. Hudec održao je dvije pilot radionice sa studentima TTF-a u sklopu kojih su korišteni materijali nastali tijekom provedbe projekta TECRINO. Studenti su pokazali izniman interes za takav tip učenja. Njegov prvi e-learning projekt datira iz 1999. godine, a ujedno je i autor prvog e-udžbenika na Sveučilištu u Zagrebu.

Voditeljica projekta TECRINO iz HAMAG-BICRO-a, mr. Ebonita Čurković izrazila je zadovoljstvo održanom konferencijom koja je okupila vodeće stručnjake iz područja e-learninga i pritom izjavila: „HAMAG-BICRO je zadužen za izradu strateškog i operativnog plana za održivost projekta te za daljnju implementaciju i distribuciju projektnog materijala. U zadnjem dijelu projekta povezat ćemo se svima koji se u Hrvatskoj bave kreativnošu i inovativnošću i pokušavaju ih promovirati na bilo koji način. Proslijedit ćemo im projektne materijale koje mogu dalje koristiti.“

Rezultat provedbe projekta TECRINO su radni paketi odnosno edukacijski materijal - šest poglavlja s teoretskim i praktičnim dijelom, pomoću kojih svatko može naučiti kako biti kreativan. Poglavlja su naslovljena:
1) Što je kreativnost
2) Kako prepoznati kreativne osobe
3) Neke od metoda učenja i razvoja kreativnosti (6 hats, SCORM...)
4) TRIZ - Teorija rješavanja inventivnih zadataka
5) Materijalna dimenzija kreativnosti
6) Osnove zaštite intelektualnog vlasništva
Autor prvih pet poglavlja je prof. dr. Ioan Susnea sa Sveučilišta Dunarea de Jos Din Galati, partner projekta iz Rumunjske. Šesto poglavlje posvećeno temi zaštite intelektualnog vlasništva sastavio je dr. Željko Bihar, jedan od vodećih stručnjaka za intelektualno vlasništvo u Hrvatskoj. U sklopu šestog poglavlja prezentirana su osnovna znanja iz područja intelektualnog vlasništva (patenti, žigovi, zaštita dizajna, autorska prava) s primjerima primjene u praksi.

Prezentirani edukativni materijali namijenjeni su nastavnicima i studentima inženjerskih i svih ostalih profesionalnih profila te svima koji žele učiti o kreativnosti i implementirati je u svoje poslovanje, pristupiti problemima iz druge perspektive te na inovativan način rješavati poslovne izazove. Svrha ovih materijala je obuka i promocija koncepta 'učenja kreativnosti' putem e-learninga.

Projekt TECRINO trajao je ukupno dvije godine i okupio više projektnih partnera, među kojima je i tvrtka Syntea S.A. iz Poljske, jedan od vodećih MSP-a u Poljskoj, čija je djelatnost edukacija odraslih. Oni su zaduženi za kvalitetu nastavnih materijala odnosno za provjeru odgovaraju li materijali propisanim standardima EU-a za obrazovanja odraslih.

Ostali partneri projekta su EPRALIMA iz Portugala, Inercia Digital S.L. iz Španjolske, Fondo Formación Euskadi iz Španjolske i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO).

Povezani članci
05.10.16 Financije i gospodarstvo
Ministar Horvat predstavio projekte poduzetnika vrijedne 640 milijuna kuna
07.09.16 Financije i gospodarstvo
Hamag-Bicro predstavio 62 projekta koji su dobili bespovratnih 19 milijuna kn
19.07.16 Neprehrambeni proizvodi
Predstavljanje investicije AP Odra 2
30.06.16 Financije i gospodarstvo
Manjim poduzetnicima novi krediti iz EU fondova s povoljnim kamatama
25.05.16 Karijere
Vjeran Vrbanec novi predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a
26.01.16 Financije i gospodarstvo
Hamag-Bicro: U protekle četiri godine potaknuto više od 4 milijarde kuna investicija
19.01.16 Seminari, konferencije
Pristup financiranju među glavnim problemima poduzetnika početnika
11.01.16 Financije i gospodarstvo
HAMAG BICRO: natječaj za bespovratne potpore poduzetničkim razvojnim projektima
13.10.15 HOK
Ključno je stvoriti poticajno poduzetničko okruženje
25.09.15 Financije i gospodarstvo
Veliki interes za StartCo - zaprimljeno više od 3200 prijava
28.08.15 Korisne informacije
Mikrokrediti - brz i efikasan izvor financiranja
16.06.15 Financije i gospodarstvo
Potpisan sporazum o poslovnoj suradnji između Hamag-Bicro-a i Istarske županije
14.05.15 Financije i gospodarstvo
Potpisan ugovor o suradnji Ministarstva turizma i HAMAG-BICRO-a
15.04.15 Financije i gospodarstvo
Deset poduzetničkih ideja predstavit će se investitorima u Londonu
27.03.15 Sajmovi i izložbe
Produžen rok prijave za sudjelovanje na sajmu INTEROP u Las Vegasu do 1.04.2015.
25.03.15 Istraživanja
U hrvatske startupe u 2014. uloženo 20 milijuna eura - deset puta više nego godinu prije
19.03.15 Turizam
Aquaparku u Istri jamstvo od 7 milijuna kuna
12.03.15 Financije i gospodarstvo
HAMAG-BICRO prezentirao poduzetnicima detalje javnih poziva za dodjelu potpora
20.02.15 Sajmovi i izložbe
Hamag-Bicro: produžen rok prijave za međunarodni sajam CeBIT
04.11.14 Financije i gospodarstvo
HAMAG-BICRO: Poduzetnicima iduće godine na raspolaganju 15 puta više sredstava
01.07.14 Alternativne (privatne)
Potpisan Sporazum o suradnji u provedbi pilot projekta „Start-up akademije“
27.06.14 Financije i gospodarstvo
Započela dodjela bespovratnih sredstava iz Poduzetničkog impulsa
27.06.14 Korisne informacije
Najava: Javno potpisivanje Sporazuma o suradnji u provedbi pilot projekta „Start – up akademija“ između HAMAG BICRO i Razvojne agencija Zagreb - TPZ
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa