Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
06.10.2015. Mali divovi dolaze: Maras najavio nastavak poticanja poduzetnika, ali i nove mjere
Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika, konferenciju je otvorio isticanjem kako Small & Medium Business Forum smatra centralnim događajem i krunom ovogodišnjih Poslovnih uzleta koji su se održali u ukupno 23 hrvatska grada.
Manifestacija pod nazivom Small & Medium Business Forum, namijenjena poticanju i promociji poslovanja malih i srednjih poduzeća i obrta u Hrvatskoj, održana je u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu.

Jedan od ciljeva konferencije je podizanje društvene svijesti i svijesti potrošača o važnosti i kvaliteti roba i usluga malih i srednjih poduzetnika i obrtnika, kao i poticanje šire društvene rasprave o njihovoj važnosti.

Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika, konferenciju je otvorio isticanjem kako Small & Medium Business Forum smatra centralnim događajem i krunom ovogodišnjih Poslovnih uzleta koji su se održali u ukupno 23 hrvatska grada.

„Poslovne smo uzlete organizirali s ciljem edukacije i promocije malih i srednjih poduzetnika. Besplatnim edukacijama i seminarima omogućili smo podizanje stupnja znanja kako bi postali još konkurentniji na domaćem i stranom tržištu.

Posvećeni smo malom i srednjem poduzetništvu jer je ono srž gospodarstva.“ Istaknuo je važnost malih poduzetnika zbog njihove šire društvene dimenzije, jer malo i srednje poduzetništvo ima 99 posto svih poslovnih subjekata i u njemu je zaposleno 65 posto ukupnog broja zaposlenih.

Za vrijeme financijske krize suočili smo se s manjom dostupnošću izvora za financiranje što je posebno opteretilo poduzetnike. Tu je HBOR bio na raspolaganju kao potpora pa se mogu pohvaliti značajnim financijskim ulaganjima u gospodarstvo. Marina Jus, članica Uprave HBOR-a, spomenula je najveće HBOR-ove dosadašnje doprinose, i najavila neke buduće korake.

„Za obnovu i razvitak je u prvih osam mjeseci namijenjeno 4 milijarde i 709 milijuna kuna i takvo što snažno ukazuje na činjenicu da se događa promjena. Od 1240 projekata, 90 posto čine projekti iz malog i srednjeg poduzetništva.

No, ovdje nije kraj, do kraja godine imat ćemo još bolje rezultate.“, istaknula je. Upozoreno je da se poduzetnici suočavaju s otežanim pristupom kapitalu, i da nedostaju instrumenti osiguranja.

HBOR se može pohvaliti povojnim kreditiranjem, poticanjem razvoja tehnologije i inovacijama, posredništvom između europskih investicijskih fondova i korisnika sredstava. Poduzetnicima dodatno olakšavaju suradnju s bankama i leasing društvima.
„HBOR je odlukom Vlade prije deset dana postala centralnim mjestom za realizaciju Junckerova plana. Ulaganja u energetiku, istraživanja i razvoj, te obrazovanje i obnovljive izvore energije europska su budućnost. Mi ćemo u tome pomoći još boljom, još kvalitetnijom i još dostupnijom podrškom.“

PBZ, kao generalni pokrovitelj manifestacije Poslovnih uzleta, dokazao je da zaista vjeruju u poduzetnički stvaralački duh. Istaknuto je kako je Republika Hrvatska sada, nakon ulaska u NATO i Europsku Uniju, spremna za sljedeći cilj, a to je bolji životni standard.

„Bilježimo sve veći broj poduzeća i izvoznika, koji nisu orijentirani samo na užu regiju već i na europsko ali i svjetsko tržište. Prije osam godina započeli smo, uz suradnju s građanima, prvo s velikim pa s malim poduzećima.

Zapravo, u našoj banci oni nisu ni srednji ni mali.“, rekao je Zoran Kureljušić, izvršni direktor Sektora za marketing malih i srednjih poduzeća PBZ-a. PBZ raspolaže s 7,6 milijardi kuna kreditnog potencijala i sedam milijardi kuna depozita namijenih 50 tisuća aktivnih klijenata.

Banka je prilagodila svoje proizvode i kanale poduzetništvu jer vjeruju kako će mali i srednji poduzetnici podići životni standard regije.

Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, govorila je o gradskim i županijskim nastojanjima osnaživanja malog i srednjeg poduzetništva. Grad Zagreb i Zagrebačka županija mogu se pohvaliti prilično kvalitetnim brojkama.

Naime, u odnosu na prošlu godinu zabilježeni su dojmljivi pomaci zbog odlične suradnje s partnerima, poduzetničkim centrom te razvojnom agencijom.

„Shvatili smo da Republiku Hrvatsku drže poduzetnici. Od 2014. godine broj poduzetnika se povećao, od čega je najveći broj upravo mikro – poduzetnika. To je rezultat partnerstva sa Zavodom za zapošljavanje i Plavog ureda grada Zagreba, koji zbog povećanja kapaciteta čak razmišlja o otvaranju novih lokacija u drugim dijelovima grada.
U Zagrebu se nalazi jedna trećina svih poduzetnika, no kao metropola Zagreb bi trebao biti na usluzi svim ostalim gradovima i županijama.“, rekla je Jozić te istaknula kako Grad Zagreb ima njeguje suradnju s drugim županijama, jer su se odrekli zatvaranja u vlastite teritorijalne granice.

Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije, rekao je da su obrtnici i poduzetnici, bez obzira na svoju veličinu, osnovica dobra poslovnog okruženja koje može Republiku Hrvatsku izvući iz krize.

„Zagrebačka županija brine o svojim gospodarstvima, a prema podacima FINE za 2014. svjedočimo značajan poslovni uzlet i poslovne rezultate", rekao je Jozić.

Zagrebačka je županija druga u RH po ukupnom prihodu. Izvoz je povećan za 17,4 posto dok je prosjek RH 9,5 posto, i može se pohvaliti s 3,8 posto više zaposlenih kojima je povećana i neto plaća i neto dobit.

Dobrim programima i projektima potpomognuti su i mali i srednji poduzetnici, pri čemu je najsvježiji primjer otvaranje Cesta sira zagrebačke regije. S mini – sirarima s područja grada i županije ostvarena je mogućnost prodaje njihovih proizvoda bez posrednika koji su im ranije ubirali dio profita, a takvo što idealno se uklapa u postojeće vinske ceste.

„S ovakvom ponudom možemo reći da se županija ponosi svojim gastro i enološkim turizmom. Na putu smo zadržavanja postojećih i u budućnosti otvaranja novih radnih mjesta“, zaključio je Kožić.

Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta, čestitao je Poslovnom dnevniku na odličnoj organizaciji i najavio da će i u naredne četiri godine podupirati aktivnosti ovog tipa. Kako je današnja manifestacija ipak u nogometnom tonu, tako je i ministar iskoristio sportsku terminologiju.

„I sam je Pierluigi Collina nekoć dijelio pravdu, dok danas dijeli savjete. Našem se ministarstvu također gleda rezultat i osjećaj publike jer smo na kraju jedne utakmice s više nego pozitivnim rezultatom. Treći kvartal 2015. bilježi tri posto rasta, a optimizam vlada među hrvatskim poduzetnicima.“

Rečeno je kako poduzetnici i obrtnici smatraju da će 2015. i 2016. godina biti gospodarski bolja, što je rezultat i osjećaj svih koji sudjeluju na tržištu.
„Na početku našeg puta postavili smo jasne ciljeve, odnosno strategiju s pet točaka. Prvo nam je bilo osigurati ekonomsku učinkovitost.

Male tvrtke BDP-u već sada snažno doprinose, a do 2020. planiramo njihov doprinos uvećati za deset do 15 posto. Zatim, našim malim i srednjim poduzetnicima želimo olakšati pristup financiranju i omogućiti više izvora financiranja.

Niže kamatne stope vrlo su važna stavka. Jedna od naših prvih rasprava bila je bankarski sustav jer nas je zanimalo zašto su u Republici Hrvatskoj kamatne stope veće nego u zemljama iz koje banke majke dolaze, a koje najčešće imaju jednako velika državna zaduženja kao mi.“

Ukazao je kako su u inozemstvu kamatne stope za tri do četiri posto niže i kako bi država trebala sudjelovati svojim zakonskim ograničenjima kako bi pomogla malom i srednjem poduzetništvu.

„Puno smo energije i truda uložili i u promociju. U posljednje se dvije godine otvorilo preko 35 tisuća tvrtki i osam tisuća obrta. Također, planiramo ulagati u edukaciju i razvoj poduzetničkih kompetencija kako bi Hrvatska ušla među top 50 zemalja svijeta“, rekao je Maras.

Od mjera koje je ministarstvo implementiralo u svrhu podupiranja malog i srednjeg poduzetništva spomenuto je podizanje ljestvice kriterija za ulazak u sustav PDV-a s ranijih 85 tisuća na sadašnjih 230 tisuća. Jednako tako, granica je podignuta na tri milijuna kuna za one poduzetnike koji izdaju fakture čime je povećana likvidnost malih tvrtki, oni porez više ne moraju plaćati dok nisu naplatili fakture – što je ranije bio slučaj.

Jednostavnim trgovačkim društvima i e –poslovanjem prije mjesec dana postalo je moguće otvoriti posao preko interneta, što ranije nije bilo moguće. Pod motom „što jednostavnije i dostupnije“ radilo se na osnaživanju hrvatskog gospodarstva.

S obzirom da najmanja poduzeća još uvijek imaju problema s plaćanjem, Maras je najavio i još veće kazne za one koji ne plaćaju te je najavio i zabranu robne zamjene jer više ne živimo u srednjem vijeku. Važnost zaštite onih najmanjih na tržištu dokazana je smanjivanjem parafiskalnih nameta, a smanjena je i spomenička renta kao i vodni doprinosi.
Pri kraju svog izlaganja Maras se osvrnuo i na Komore i ispričao se što u ovom mandatu nije, ali da u sljedećem hoće, omogućio poduzetnicima da njihovo članstvo u Komori bude – fakultativno. „Radite i budite uspješni, Hrvatska je pravi mali div i to može biti i u gospodarstvu“, završio je spomenuvši još Orbico i Agrokor kao primjer velikih uspješnih kompanija u nevelikoj državi. (poslovni.hr)

Povezani članci
31.08.16 Financije i gospodarstvo
Dobit HBOR-a u prvom polugodištu 107,2 milijuna kuna
29.07.16 Financije i gospodarstvo
PBZ uvećao neto dobit za gotovo 50 posto na 675,4 milijuna kuna
27.07.16 Financije i gospodarstvo
PBZ: Niže kamatne stope na kredite i novine u kreditiranju građana
09.03.16 Propisi
Horvat najavio jednostavniju proceduru dobivanja novca iz EU fondova
15.10.15 Sajmovi i izložbe
U Zagrebu otvorena 13. Međunarodna izložba inovacija ARCA
14.10.15 Turizam
Maras predstavio novi natječaj za male i srednje poduzetništvo u turizmu
14.10.15 Istraživanja
Hrvatska s najviše poduzetnica u regiji
13.10.15 HOK
Ključno je stvoriti poticajno poduzetničko okruženje
13.10.15 Seminari, konferencije
HBOR u 4 godine plasirao 38 mlrd kuna gospodarstvu
28.09.15 Tvrtke i tržišta
Otvoren novi Logističko-distributivni centar Lagermaxa u općini Luka
18.09.15 Financije i gospodarstvo
Počeo program StartCo - realiziraj poslovnu ideju
31.08.15 Vijesti
Izabran Kraljevski kuhar koprivničkog renesansnog festivala
01.08.15 Financije i gospodarstvo
Tvrtki Conty plus dodijeljeno gotovo 800 tisuća kuna poticaja
31.07.15 Financije i gospodarstvo
Maras za rujan najavio pokretanje obrta putem interneta
08.07.15 Financije i gospodarstvo
Podrška Svjetske banke malom i srednjem poduzetništvu
07.07.15 Financije i gospodarstvo
MINPO: tri nova javna poziva za sredstva iz Poduzetničkog impulsa
02.07.15 Vijesti
Obilježen Dan Hrvatske obrtničke komore
17.04.15 Financije i gospodarstvo
Grčić: Hrvatska nezaustavljivo ide u pozitivnom smjeru
09.04.15 Financije i gospodarstvo
Poduzetnicima novih 1,13 milijardi kuna potpora iz EU fondova
23.03.15 Financije i gospodarstvo
"Zajedno do EU fondova" - Vlada predstavlja mogućnosti privlačenja novca
05.03.15 Seminari, konferencije
Međunarodna konferencija “Jačanje uloge žena u gospodarstvu”
03.03.15 Financije i gospodarstvo
Maras u Slavonskom Brodu predstavio "Poduzetnički impuls"
03.03.15 Seminari, konferencije
Međunarodna konferencija “Osnaživanje žena u gospodarstvu”
12.02.15 Financije i gospodarstvo
Predstavljeni programi poticaja i kreditiranja malih poduzetnika
27.01.15 Vijesti
HOK pita zašto nema rješenja za obrtničke kredite u "švicarcima"
12.12.14 Vijesti
EBRD u Zagrebu predstavio svoje Tranzicijsko izvješće za 2014.
19.11.14 Financije i gospodarstvo
Predstavljena 4 vodiča za jednostavnije poslovanje u Hrvatskoj
28.10.14 Financije i gospodarstvo
Projektom e-Poslovanje unaprijediti konkurentnost poduzetnika
20.10.14 Financije i gospodarstvo
"Poslovni uzlet" u Rijeci o jačanju malog i srednjeg poduzetništva
15.10.14 Financije i gospodarstvo
RALU logistika gradi logistički centar vrijedan 150 milijuna kuna
14.10.14 Financije i gospodarstvo
Iz Poduzetničkog impulsa 67,2 milijuna kuna potpora za 169 projekata
13.10.14 Edukacija
Koprivnica: stipendiranje za deficitarna zanimanja
29.09.14 Financije i gospodarstvo
Maras očekuje da će novi subvencionirani mikrokrediti 'planuti'
10.09.14 Vijesti iz regije
Maras u Lužanima otvorio novi pogon tvrtke Ergo-klamerice
21.08.14 Zaposlenost / plaće
Ključno je povećati plaće radi poticanja potrošnje – Grčić i Maras
01.08.14 Financije i gospodarstvo
Za 28 projekata prvih 250 milijuna bespovratnih kuna iz strukturnih EU fondova
11.07.14 Financije i gospodarstvo
Početak izgradnje novog Logističko-distributivnog centra u općini Luka
07.07.14 Financije i gospodarstvo
Predstavljeno 28 poduzetničkih projekata koji će se financirati iz strukturnih fondova EU
02.07.14 Financije i gospodarstvo
Maras na Poslovnom uzletu: poduzetnici u prazne prostore
16.04.14 Financije i gospodarstvo
Maras: Jačati konkurentnost edukacijom, ulaganjem u inovacije i nove proizvode
18.03.14 Seminari, konferencije
EBRD predstavio rezultate „Women in business“ programa u Hrvatskoj
07.03.14 Tvrtke i tržišta
Robna kuća IKEA Zagreb - otvorenje u ljeto 2014
25.02.14 Edukacija
Cjeloživotno obrazovanje ključno za razvoj poduzetništva
19.02.14 Promocije
Novi iskorak u širenju e-poslovanja u Hrvatskoj
17.02.14 Zaposlenost / plaće
Uz Poduzetnički impuls do 5.000 novih radnih mjesta
17.01.14 Financije i gospodarstvo
Hamag Invest i Europski investicijski fond predstavili jamstveni program EU početnik
13.01.14 Više i visoke škole (državne)
Velik interes za radionice o potporama projektima jačanja konkurentnosti poduzetnika
20.11.13 Karijere
Direktorica HGK Zoja Crnečki novi vitez gospodarstva
06.11.13 Edukacija
Predstavljena mjera "Obrazovanje za poduzetništvo"
31.10.13 Vijesti
Samo konstruktivnim dijalogom možemo riješiti sva otvorena pitanja hrvatskih obrtnika
17.10.13 Financije i gospodarstvo
Linić ustraje na ukidanju poticaja na stambenu štednju; Maras za dodatne razgovore u Vladi
12.10.13 Vijesti
Reagiranje na izjave ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa u intervjuu za Soundset radio
09.10.13 Financije i gospodarstvo
Predstavljeni programi Mikrokreditiranja 2014.
04.10.13 Vijesti
Novi zakon o obrtu ne rješava ključna obrtnička pitanja
03.10.13 Sajmovi i izložbe
Otvorena 11. međunarodna izložba inovacija ARCA 2013
02.10.13 Financije i gospodarstvo
Maras predlaže rješenja za obrtnička porezna dugovanja
25.09.13 Tvrtke i tržišta
Predstavljena sveobuhvatna Studija o socioekonomskome utjecaju Coca-Cole u Republici Hrvatskoj u 2012. godini
18.09.13 Odnosi s javnošću
Maras: Nastavit ćemo s ukidanjem parafiskalnih nameta
17.09.13 Istraživanja
Napredak žena u poslovnom svijetu nedovoljno se potiče
10.09.13 Financije i gospodarstvo
Bespovratne potpore za devet poduzetničkih zona
28.08.13 Financije i gospodarstvo
Maras: zakonom o poticanju investicija do 4000 novih radnih mjesta
26.08.13 Zaposlenost / plaće
Novi programi HBOR-a za mlade i početnike
21.08.13 Financije i gospodarstvo
Za 103 projekta 71,5 milijuna kuna potpora
26.07.13 Financije i gospodarstvo
Ministar Maras od malog gospodarstva ove godine očekuje dalji rast
26.06.13 Vijesti
Vlada želi učinkovitiju poduzetničku infrastrukturu
19.06.13 Financije i gospodarstvo
Za 49 malih i srednjih poduzetnika bespovratnih 7,4 milijuna eura
19.06.13 Vijesti
Počela druga faza projekta za poticanje e-poslovanja u Hrvatskoj
12.06.13 Financije i gospodarstvo
Maras najavio rasterećenje tvrtki radi opstanka na tržištu CEFTA-e
09.05.13 Financije i gospodarstvo
Vlada predlaže strategiju razvoja poduzetništva
08.05.13 Financije i gospodarstvo
Maras: Prijedlog zakona o obrtu idući tjedan na Vladi
03.05.13 Tvrtke i tržišta
Ministar Maras otvorio novi pogon tvrtke IZO u Barbanu
30.04.13 Vijesti
Nagrade Plivi, Podravci i Krašu za uspjeh na kanadskom tržištu
18.04.13 Seminari, konferencije
Konferencija o ulozi klastera u razvoju Hrvatske
12.04.13 Financije i gospodarstvo
Maras: Poduzetnički impuls u punom zamahu, potpore se već odobravaju
09.04.13 Tvrtke i tržišta
Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo krajem travnja u Kanadi
08.04.13 Vijesti
Brown Forum 2013: Pred Hrvatskom je ključnih 18 mjeseci
05.04.13 Financije i gospodarstvo
Grčić i Maras: Zone trebaju iskoristiti prednosti
03.04.13 Korisne informacije
HAMAG Invest: sva odobrena jamstva na internet stranicama
27.03.13 Ekologija
MINPO, EBRD i HAMAG pomažu izradu projekata uštede energije i zaštite okoliša
13.03.13 Financije i gospodarstvo
Poduzetnički impuls 2013. predstavljen zagrebačkim poduzetnicima
11.03.13 Izravna strana ulaganja
Vicekancelar Rösler s ministrima Vrdoljakom i Marasom
11.03.13 Financije i gospodarstvo
HAMAG potaknuo 363 milijuna kuna investicija
06.03.13 Strateški savezi
Predstavljena strategija razvoja poduzetništva
21.02.13 Financije i gospodarstvo
Susret gospodarstvenika Zagrebačke županije
20.02.13 Zakoni/Pravilnici
MINPO predlaže novi Zakon o obrtu
14.02.13 Zaposlenost / plaće
U Zaboku zaposlili 16 puta više ljudi nego u Krapini
28.01.13 Financije i gospodarstvo
Maras predstavio "Poduzetnički impuls 2013"
24.01.13 Tvrtke i tržišta
IKEA dobila građevinsku dozvolu, otvorenje najavljeno za proljeće 2014.
24.01.13 Financije i gospodarstvo
Maras: ove godine potpore malom i srednjem poduzetništvu veće nego brodogradnji
18.01.13 Sajmovi i izložbe
Virovitica: otvoren Viroexpo
22.11.12 Korisne informacije
Otvoren podatkovni centar Jastrebarsko
02.11.12 Financije i gospodarstvo
Maras s kineskim izaslanstvom o suradnji i gospodarsko tehnološkoj zoni
19.10.12 Turizam
DHT: Dodijeljene nagrade Turistički cvijet za druga i treća mjesta
27.09.12 Seminari, konferencije
Održana treća konferencija projekta EUforija
25.09.12 Financije i gospodarstvo
Maras: Rast ulaganja malih i srednjih poduzetnika
12.09.12 Izvoz
Maras: Kina je odlično tržište za hrvatsko vino
29.06.12 Vijesti
Josipović na svečanoj akademiji u povodu Dana HOK-a
27.06.12 Financije i gospodarstvo
Ulazak u EU pozitivan za hrvatske izvozne tvrtke, negativan za prerađivačku industriju
19.06.12 Financije i gospodarstvo
Maras: Početkom jeseni zakon o obrtu u saborsku proceduru
12.06.12 Financije i gospodarstvo
Maras: Zakon o financijskom poslovanju kroz dva tjedna u Saboru
06.06.12 Financije i gospodarstvo
Linić i Maras: Pad potrošnje rezultat je krize i recesije
30.05.12 Financije i gospodarstvo
HBOR predstavio Program kreditiranja razvoja gospodarstva
29.05.12 Financije i gospodarstvo
Maras najavio Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu
29.05.12 Financije i gospodarstvo
Dosad 9.000 prijava za "Poduzetnički impuls"
22.05.12 Trgovina na malo
Amerikanci ulažu 3 mil. eura u KupiMe
15.05.12 Financije i gospodarstvo
Poduzetnički impuls: Navala na 370 mil. nepovratnih kuna
11.05.12 Vijesti
HOK: Ministar Maras otvorio 5. obrtničke sportske igre
09.05.12 Seminari, konferencije
Održana konferencija "Pristupanje EU: Izazovi i prilike"
08.05.12 Financije i gospodarstvo
Ministar Maras predstavio "Poduzetnički impuls" u Jastrebarskom
04.05.12 Financije i gospodarstvo
Maras i Liović o novostima u radu HAMAG Investa
19.04.12 Financije i gospodarstvo
PBZ i EIF potpisali CIP Ugovor o jamstvu za kredite za malo poduzetništvo
13.04.12 Financije i gospodarstvo
Maras: Krenuli prvi natječaji "Poduzetničkog impulsa"
05.04.12 Seminari, konferencije
Međunarodna konferencija o obiteljskim tvrtkama
27.03.12 Sajmovi i izložbe
Otvoren 15. međunarodni sajam gospodarstva Mostar
26.03.12 Financije i gospodarstvo
Maras najavio povoljnije financiranje za poduzetnike
22.03.12 Financije i gospodarstvo
Maras predstavio "Poduzetnički impuls"
19.03.12 Financije i gospodarstvo
Maras: Uskoro program poticanja poduzetništva
14.03.12 Vijesti
Hrvatski izlagači na sajmu obrtništva u Muenchenu
01.03.12 Seminari, konferencije
Predstavljen prvi hrvatski priručnik za e‐poslovanje
21.02.12 Vijesti
HUP zadovoljan prvim potezima Vlade, ali traži više odlučnosti i hrabrosti
25.01.12 Financije i gospodarstvo
Maras najavio 50 tisuća novih radnih mjesta
20.01.12 Sajmovi i izložbe
Na sajmu Viroexpo 757 izlagača
11.01.12 Financije i gospodarstvo
Ministar Maras položio kamen temeljac za poslovno-proizvodno središte
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa