Info
Seniko studio
Vijesti iz svijeta
23.08.2015. Zbog slabljenja Kine, najveći tjedni pad svjetskih burzi u četiri godine
Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna zabilježile najveći tjedni pad u gotovo četiri godine, jer se ulagači povlače s tržišta u strahu od posljedica slabljenja kineskog gospodarstva.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones potonuo 5,8 posto, na 16.459 bodova, a za toliko je pao i S&P 500, zaronivši na 1.970 bodova. Nasdaq indeks strmoglavio se, pak, 6,8 posto, na 4.706 bodova.

To je najveći tjedni pad tih indeksa od rujna 2011. godine. Pritom su Dow Jones i Nasdaq 100, kao i većina europskih indeksa, skliznuli u područje korekcije, odnosno 10 posto ispod njihove prijašnje najviše razine.

Posljedica je to novih naznaka usporavanja rasta kineskog gospodarstva zbog pada domaće potražnje i izvoza. Unatoč nizu poticajnih mjera kineskih vlasti, idućih se mjeseci zbog slabosti inozemne potražnje može očekivati daljnji pad izvoza, glavnog pokretača drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Nedavna neočekivana devalvacija kineskog juana i pad cijena dionica u Šangaju od polovice godine za više od 30 posto izazvali su strahovanja da bi problemi kineskog gospodarstva mogli izazvati usporavanje rasta cjelokupnog svjetskog gospodarstva, što bi, pak, izazvalo pad prihoda i zarada kompanija.

"Ne nedostaje razloga za povlačenje s tržišta – od kretanja tečajeva valuta, do slabosti Kine i pada cijena sirovina. Ako ulagači žele smanjiti rizike, logično je i da smanjuju svoje pozicije u dionicama", kaže Thomas Lee, pertner u tvrtki Fundstrat Global Advisors.

Usporavanje rasta kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, moglo bi dovesti do pada potražnje za njima, pa se cijene nafte i industrijskih kovina kreću na najnižim razinama u najmanje šest godina.

U petak je na američkom tržištu cijena 'crnog zlata' po prvi puta od svjetske financijske krize 2009., zaronila ispod razine od 40 dolara po barelu.

"Globalna su tržišta u panici jer su posljedice usporavanja kineskog gospodarskog rasta sve jasnije. Ulagači se plaše deflacije – otrova za tržište kapitala. Moguće je da se bliži kraj šestogodišnjoj vladavini 'bikova'", kaže Angus Nicholson, analitičar u tvrtki IG.

Loše na tržišta utječe i mogućnost povećanja ključnih kamata američke središnje banke do kraja godine. Doduše, splasnula su očekivanja da će Fed kamate povećati već u rujnu, no tržišta će vjerojatno uskoro izgubiti jednu polugu - rekordno nisku cijenu novca - koja ih je godinama podržavala.

Na strahovanja ulagača ukazuje skok VIX 'indeksa straha' Čikaške burze opcija za više od 50 posto, što je njegov najveći tjedni skok u povijesti. Pritom je dosegnuo 28,4 boda, najvišu razinu od listopada prošle godine, što pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

I na europskim su burzama cijene dionica zabilježile najveći tjedni pad u gotovo četiri godine. Londonski FTSE indeks skliznuo je 5,5 posto, na 6.187 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 7,8 posto, na 10.124 boda, a pariški CAC 6,6 posto, na 4.630 bodova.

Tokijski Nikkei indeks pao je, pak, protekloga tjedna 5,3 posto, na 19.435 bodova, najnižu razinu u tri i pol mjeseca. (H)

Povezani članci
23.10.16 Financije i gospodarstvo
Svjetske burze porasle, poslovni rezultati kompanija dobri
14.08.16 Financije i gospodarstvo
Svjetske burze porasle, na Wall Streetu rekordi burzovnih indeksa
26.03.16 Financije i gospodarstvo
Svjetske burze pale nakon pet tjedana rasta
06.03.16 Vijesti iz svijeta
Svjetske burze porasle treći tjedan zaredom
05.08.13 Vijesti iz svijeta
Svjetske burze porasle, nastavlja se labava monetarna politika
01.07.12 Vijesti iz svijeta
Svjetske burze snažno porasle nakon dogovora EU čelnika
11.12.11 Financije i gospodarstvo
Svjetske burze pozitivno reagirale na summit EU-a
14.11.11 Vijesti iz svijeta
Dužnički problemi Italije uzdrmali svjetske burze
27.10.11 Vijesti iz svijeta
Dobre vijesti iz eurozone ohrabrile Wall Street
19.08.11 Vijesti iz svijeta
Wall Street: Cijene oštro pale, zavladao strah od nove recesije
10.08.11 Vijesti iz svijeta
Wall Street: Vrlo promjenjivo, ali na kraju snažan rast
08.08.11 Vijesti iz svijeta
Najlošiji tjedan na Wall Streetu od 2008. godine
05.08.11 Vijesti iz svijeta
Najveći potop indeksa u više od dvije godine
26.06.11 Vijesti iz svijeta
Grčka i dalje drži svjetske burze u neizvjesnosti
24.04.11 Vijesti iz svijeta
Poslovni rezultati ohrabrili ulagače na svjetskim burzama
16.10.09 Vijesti iz svijeta
Komadanje Wall Streeta
13.09.09 Financije i gospodarstvo
Nada u oporavak globalnog gospodarstva potaknula svjetske burze
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa