Potrošači
Seniko studio
Vijesti
14.08.2015. DZS: pad potrošačkih cijena u srpnju za 0,4 posto
U Hrvatskoj su u srpnju ove godine potrošačke cijene smanjene za 0,4 u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok su na mjesečnoj razini pale za 0,8 posto, pokazuju u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Potrošačke cijene na godišnjoj razini u Hrvatskoj su tako pale nakon dva mjeseca stagnacije, dok su na mjesečnoj razini u padu drugi mjesec za redom.

U odnosu na srpanj 2014. godine, u ovogodišnjem srpnju najviše su pale cijene prijevoza, za 5,9 posto. Slijede cijene odjeće i obuće s padom od 1,3 posto te cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva kao i cijene obrazovanja koje su oslabile za 0,7 posto. Za 0,4 posto su pale cijene pokućstva te opreme za kućanstvo.

S druge strane, najviše su porasle, za 3,4 posto na godišnjoj razini, cijene rekreacije i kulture, a s rastom od 1,8 posto slijede cijene alkoholnih pića i duhana. Cijene komunikacije su 1,6 posto više, zdravlja 1,5 posto, a restorana i hotela za 1,3 posto.

Cijene prehrane i bezalkoholnih pića, koje u strukturi potrošačke košarice imaju najveći udio od gotovo 30 posto, na godišnjoj su razini porasle 0,6 posto.

Na mjesečnoj razini, pak, u srpnju su najviše pale cijene odjeće i obuće, koje su u prosjeku niže za 10,3 posto uslijed sezonskih sniženja, potom cijene obrazovanja za 0,8 posto, prehrane i bezalkoholnih pića, za 0,7 posto, cijene pokućstva, opreme za kućanstvo i redovitog održavanja kućanstva, 0,4 posto, prijevoza za 0,3 posto te cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva za 0,1 posto.

Pad indeksa potrošačkih cijena u srpnju u odnosu na lipanj ublažile su cijene rekreacije i kulture koje su u prosjeku više za 0,7 posto (više cijene ulaznica za nacionalne parkove i paket aranžmane), cijene restorana i hotela, koje su u prosjeku više za 0,3 posto te cijene zdravlja, koje su u prosjeku više za 0,2 posto.

Istodobno su cijene alkoholnih pića i duhana i cijene komunikacija u srpnju u odnosu na lipanj u prosjeku ostale na istoj razini, navodi se u izvješću DZS-a.

Kako ističu analitičari Raiffeisenbank Austrije (RBA), deflacijske pritiske u Hrvatskoj podržavaju i dalje niže cijene goriva i plina na godišnjoj razini.

Tako su u srpnju na godišnjoj razini cijene plina bile niže za 7,3 posto, tekuća goriva 22,1 posto dok su cijene goriva i maziva za osobna prijevozna sredstava zabilježila pad od 9 posto. Razlog tome je, kako navode, što su cijene sirove nafte i dalje na nižim razinama nego u istom razdoblju prošle godine.

Isključe li se iz indeksa potrošačkih cijena volatilne komponente kao što su cijene energije i prehrane, temeljna godišnja stopa inflacije u srpnju bilježi rast od 0,5 posto, dodaju.

"Međutim, negativan utjecaj nižih cijena goriva na godišnji rast potrošačkih cijena osjetiti će se do kraja ove godine. Nadalje, niže cijene plina za kućanstava od travnja ove godine također će zaustavljati značajniji oporavak godišnje stope inflacije", kažu analitičari RBA.

Napominju kako "ipak glavna prepreka višim stopama rasta potrošačkih cijena i dalje ostaje oslabljena domaća potražnja i uvezena kretanja". "S druge strane deflatorne pritiske na godišnjoj razini mogla bi ublažavati razmjerno niska baza. Stoga na razini cijele 2015. godine očekujemo stagnaciju ukupnih potrošačkih cijena u odnosu na prosječne cijene u 2014.", navode analitičari RBA u osvrtu na izvješće DZS-a. (H)

Povezani članci
17.03.16 Statistika
DZS: Potrošačke cijene u veljači pale rekordnih 1,4 posto
24.02.16 Statistika
DZS: Potrošačke cijene u siječnju pale 0,8 posto
15.09.15 Statistika
Potrošačke cijene u kolovozu pale 0,6 posto, najviše od siječnja
20.02.15 Statistika
Makroekonomija: U siječnju potrošačke cijene pale rekordnih 0,9 posto
14.11.14 Statistika
Makroekonomija: Potrošačke cijene blago porasle nakon osam mjeseci pada
14.08.14 Trgovina na malo
Makroekonomija: pad potrošačkih cijena šesti mjesec zaredom
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa