Međunarodno poslovanje
Seniko studio
Šira regija
23.06.2015. Mlijeko iz BiH vraća se na tržište Hrvatske za dva mjeseca
Bosna i Hercegovina dobila je suglasnost tijela Europske unije za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda a početak tog izvoza može se očekivati za dva mjeseca pri čemu je primarni cilj bosanskohercegovačkih mljekara tržište Hrvatske, potvrdili su u utorak u Sarajevu predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i mljekara koje djeluju u toj zemlji.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je novinarima kako je na temelju provjera što ih obavio Ured za hranu i veterinarstvo EU (FVO) BiH dobila dopuštenje za uvrštavanje na popis država koje mogu izvoziti termički obrađeno (UHT) mlijeko i termički obrađene mliječne proizvode.

"Ovo je jedna od najboljih vijesti za poljoprivredu BiH", kazao je Šarović.

BiH je ovu suglasnost dobila uz obvezu da donese državne zakone o veterinarstvu, hrani i poljoprivredi a misija FVO ponovo će doći u provjeru u BiH 2016. jer do tada treba poduzeti mjere kako bi se opravdalo ukazano povjerenje.

U nardna dva mjeseca mjeseca obavit će se formalni upis u registra izvoznika mljekara koje zadovoljavaju propisane standarde.

Za sada su to bosanskoherceghovački pogoni Megglea, sarajevski Milkos, Mljekara Livno i Mljekara Kozarska Dubica a još dvije mljekare su se kandidirale za dopuštenja za izvoz. Priprema se i plan za izvoz mesa peradi i jaja na tržište EU a tu je već, kako tvrdi Šarović, obavljen značajan dio posla pa se uskoro može očekiati otvaranje europskog tržišta za te proizvode iz BiH.

Ravnatelj Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba kazao je kako je urađen ogroman posao za kojega se trebale godine. "Trgovina mlijeka je slobodna i ne postoje (izvozne) kvote", posjetio je Kalaba.

U BiH je registrirano 20 tisuća je primarnih proizvođača milijeka u BiH od kojih licencirane mljekare otkupljuju sirovinu uz provjeru njezine kvalitete.
Kemal Hrnjić, direktor mljekare "Meggle" čije je sjedište u Bihaću, nazvao je ovu odluku spasom za mljekarsku industriju u BiH "u zadnji trenutak".

Potvrdio je kako je prvi cilj bosanskohercegovačke mljekarske industrije vratiti tržište Hrvatske izgubljeno nakon što je ona 2013. postala članicom Europske unije pa su se i u njoj počeli primjenjivati strogi standardi za uvozne proizvode zajednički za cijelu EU.

"Mi smo u Hrvatsku do 2013. godine plasirali preko 40 milijuna litara sirovog mlijeka a s ostalim proizvodima ta količina je prelazila 50 milijuna litara", kazao je Hrnjić govoreći u ime svih izvoznika.

Mljekari iz BiH svjesni su kako neće odmah moći dostići taj obujam izvoza no na tome će se istrajno raditi.

"Ne možemo očekivati vraćanje povjerenja kupaca u Hrvatskoj tako brzo no ponudit ćemo im potrebnu kvalitetu", kazao je Hrnjić.

Mljekari iz BiH računaju kako će na police prodavaonica u Hrvatskoj uskoro plasirari i svoje sireve.

Direktor Mljekare Livno Željko Marijan je potvrdio kako Hrvatska ostaje primarno tržište i za izvoz sira poput Livanjskog.

"Hrvatska je spremna da nas primi, mi imamo svoje uzvoznike", kazao je Marijan.

Livanjska je mljekara do sredine 2013. godine na hrvatsko tržište godišnje plasirala oko 300 tona sira, prije svega Livanjskog i Trapista a to je činilo 70 posto cjelokupne proizvodnje te mljekare. (H)

Povezani članci
26.08.16 Tvrtke i tržišta
Pregovori Lactalisa s proizvođačima oko cijene mlijeka okončali u slijepoj ulici
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa