Info
Seniko studio
Ekologija
19.06.2015. dm nagradio osam ekoloških projekata
Dodijeljene dm green city nagrade za doprinos zaštiti okoliša
dm green city project kojim dm potiče sugrađane na odgovoran odnos prema zdravlju, zajednici i okolišu, završio je dodjelom priznanja za doprinos zaštiti okoliša. Na svečanoj dodjeli, održanoj 18. lipnja u hotelu Westin, nagrade pojedincima i tvrtkama koji su se najviše istaknuli u zaštiti okoliša uručila je Marija Šćulac Domac, pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode.

Grand Prix je zaslužila Osnovna škola Mladost iz Osijeka koja je ujedno osvojila i nagradu za najbolji eko edukativni projekt.

U projektu „Čistimo i na Zemlju mislimo“ sudjelovalo je gotovo 500 učenika, 250 roditelja te članovi lokalne zajednice. Cilj projekta bio je učenicima približiti važnost očuvanja vode provođenjem anketa, istraživanjem te razvojem i proizvodnjom ekološkog deterdženta „Bljesak“.

„Dobitnici ovogodišnjih dm green city nagrada pokazali su kako diljem Hrvatske postoje ljudi, tvrtke i organizacije koje svojom predanošću, kreativnošću i znanjem doprinose zaštiti okoliša.

U ime dm-a želim zahvaliti svima koji su se prijavili i pomogli nam da pokažemo kako u svakom kutku Hrvatske postoje pojedinci i organizacije koji su spremni napraviti korak više i biti svjetlost u svojoj zajednici“, izjavila je Đurđica Sedlić iz Marketinga i PR-a dm-a.

Područna škola Gotalovo, čiji su učenici iskusni ekolozi, ove je godine osvojila nagradu za najbolju eko akciju „Bicikliramo mi u obitelji svi“.

Uz pomoć zaposlenika škole, učenici su potaknuli članove obitelji na bicikliranje, približivši im tako važnost alternativnih načina kretanja za zdravlje i okoliš.

PŠ Gotalovo zaslužila je i treće po redu dm green city priznanje jer je i ove godine među školama čiji su učenici prikupili i reciklirali najviše starog papira u akciji Zeleni korak. Zeleni korak održava se već četiri godine u sklopu dm green city projecta koji je ove godine bio u znaku UN-ove Međunarodne godine svjetlosti.

„Prema procjenama UN-a do 2060. čovječanstvo bi od sunčeve svjetlosti moglo dobivati čak trećinu energije. Koliko je svjetlost važna u našim životima, pokazuje podatak da čak 20% energije trošimo na rasvjetu.

Stoga Ministarstvo potiče građane i tvrtke da sunčevu svjetlost koriste za proizvodnju energije, a gradove i općine da uvode učinkovitije sustave javne rasvjete“, izjavila je Marija Šćulac Domac, pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode.

U akciji Zeleni korak, uz PŠ Gotalovo, sudjelovalo je još 125 škola iz cijele Hrvatske čiji su učenici prikupili i reciklirali više od 220 tona starog papira.

Najboljih deset škola dm će nagraditi elektronskim mikroskopima, a učenike OŠ Ljudevita Gaja iz Nove Gradiške PBZ Card nagradit će izletom u nacionalni park jer su prikupili najviše papira – više od 13 tona.
Dobitnici dm green city nagrada 2015.

Eko inovacija – tvrtka Pre-Os za eko vozilo koje se pokreće pedalama ili uz pomoć električnog akumulatora kojeg pokreće solarna ploča na krovu vozila

Eko edukativni projekt/Grand Prix – OŠ Mladost za projekt „Čistimo i na Zemlju mislimo“ i proizvodnju ekološkog deterdženta „Bljesak“

Eko akcija - Područna škola Gotalovo za „Bicikliramo mi u obitelji svi“

Posebno postignuće u zaštiti okoliša – tvrtka Nextbike za Sustav javnih bicikala koji broji 6.500 registriranih korisnika koji su čak 60.000 puta odabrali bicikl kao prijevozno sredstvo te su u sklopu sustava odpedalirali 130.000 kilometara.

Eko kampanja – Udruga Lijepa Naša za kampanju ”Za manje otpada” s ciljem smanjenja otpada i dugoročne promjene navika kod mladih

Eko ambalaža – tvrtka Vivita za ambalažu od ostataka preostalih prilikom obrade šećerne trske ili kukuruza
Eko fotografija – Paula Šiptar ”Dolazak”

Eko dokumentarni film – Turistička zajednica Grada Nina za ”Zlatni cvijet Europe”

Članovi stručnog žirija:

− Marta Brkić – direktorica tvrtke Dvokut ECRO; predsjednica Upravnog odbora Hrvatske udruge stručnjaka u zaštiti prirode i okoliša

− Stanislav Mesarić – predstavnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

− Martina Medverec – urednica portala Zdrava krava

Povezani članci
26.07.15 Promocije
U Zadru održan deveti dm millennium jump
16.07.15 Trgovina na malo
Müller sve bliže DM-u
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa