Info
Seniko studio
Ekologija
17.06.2015. Europskim projektima do poboljšanja zelenog financiranja
Francisco Estevan
Francisco Estevan
Razvojna agencija Zagreb kao najbolji partner na projektu ECOFUNDING i Lead partner projekta Council of Chambers of the Valencia organizirali su danas u Europskom parlamentu ECOFUNDING breakfast uz podršku Davora Škrleca zastupnika u EU parlamentu.

ECOFUNDING breakfast se održao u okviru EU Sustainable Energy Week u Bruxellesu s glavnim ciljem prezentacije “10 prijedloga za poboljšanje zelenog financiranja u EU” proizašlih iz ECOFUNDING projekta.

Događaj je okupio ključne međunarodne dionike iz zelenog sektora kao i zastupnike u Europskom parlamentu.

Tijekom događaja Francisco Estevan, direktor projekta ECOFUNDING, prisutnima je prezentirao konkretne preporuke za uspješnije zeleno financiranje u EU temeljene na iskustvu rada s preko 200 malih i srednjih poduzetnika uključenih u projekt kao i s investitorima te predstavnicima javnog i privatnog financijskog sektora.

O važnosti projekta ECOFUNDING i predstavljenih preporuka za male i srednje poduzetnike svoj osvrt i podršku je dao Davor Škrlec, zastupnik u EU parlamentu „Stvaranje javno-privatne strukturne suradnje nužno je za jače uključivanje malih i srednjih poduzetnika kao nosioca održivog gospodarskog rasta u okviru strategije Europa 2020.

Upravo je tome ovaj projekt znatno pridonio i omogućio podršku velikom broj poduzetnika“ istaknuo je Škrlec te je dodao kako su mali i srednji poduzetnici kralježnica europskog razvoja „Uklanjanjem svih prepreka koje stoje na putu poduzetnicima važan je preduvjet za stvaranje konkurentnijeg tržišta te ulaganje u zeleni sektor predstavlja veliki potencijal.

Zeleno i plavo poslovanje prioritet su i mog osobnog rada i zalaganja u Europskom parlamentu kroz koji na europskoj i nacionalnoj razini promičem model cirkularne ekonomije kao alternativu postojećoj paradigmi.“ rekao je Škrlec

„Tijekom dvogodišnje provedbe projekta ECOFUNDING Razvojna agencija Zagreb je kroz razne poduzetničke događaje, kao što je i današnji ECOFUNDING breakfast, poticala poduzetničku klimu i dijalog između ključnih dionika“ rekla je Lidija Zadro voditeljica projekta iz Razvojne agencije Zagreb i najavila kako zajedno s istim partnerima razmišljaju prijaviti neki slični projekt kako bi nastavili podupirati razvoj zelenog poduzetništva „Zelenim poduzetnicima je potreban poticaj kojim im upravo preko EU projekta želimo omogućiti“ zaključila je Zadro.

Zadovoljstvo što je tim Razvojne agencije Zagreb uspješno proveo projekt ECOFUNDING izrazio je i direktor Agencije Frane Šesnić „I dalje ćemo stvarati poduzetničko okruženje provedbom projekata te ćemo nastaviti poticati razvoj novih inovativnih proizvoda u području zelene ekonomije“.
Projekt ECOFUNDING sufinanciran je kroz transnacionalni program Europske unije - MEDITERAN Programme te se provodio od 2.1.2013. do 31.3.2015. godine. Svrha projekta je bila omogućiti neposredan kontakt zelenih poduzetnika i investitora putem online platforme i izravnim susretima na B2B događanjima.

Cilj projekta je bio stvoriti platformu financijskih izvora koja će povezati investitore s poduzetnicima i koja će uključiti mehanizme financijskog inženjeringa te pružiti rješenja u svezi financiranja rizičnog kapitala, privatnog ulaganja i stvaranja javno-privatne strukturne suradnje.

U međunarodnom projektu ECOFUNDING sudjelovalo je 8 država i 11 partnera s područja Mediterana, među kojima je Hrvatsku predstavljala Razvojna agencija Zagreb.

Povezani članci
10.03.15 Strateški savezi
Potpisan Memorandum o razumijevanju između SEECEL-a i Razvojne agencije Zagreb – TPZ
26.02.15 Vijesti
Održana konferencija „Dan zelenih ideja i investicija“
28.12.14 Trgovina na malo
Agencija: za jabuke iskorištena kvota, za mandarine 42 posto; rok za isporuku 31. prosinca
14.03.14 Ekologija
Razvojna agencija Zagreb kroz projekt ECOFUNDING povezuje investitore i zelene podzetnike
01.10.13 Financije i gospodarstvo
Prvi sastanak dionika u okviru EU projekta „ECOFUNDING“
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa