Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
08.06.2015. (Josip Kokanović) Kako će financijska tržišta reagirati na prošlotjedne događaje?
Tijekom prošlog tjedna objavljeno je dosta važnih ekonomskih vijesti koje bi mogle imati značajniji utjecaj na financijska tržišta u idućim tjednima. Osim toga, dogodio se i sastanak predstavnika zemalja OPEC-a koji bi mogao imati velik utjecaj na kretanje cijene nafte.

Nafta
Kao što se očekivalo, Saudijska Arabija je ponovno uspjela skupiti dovoljnu podršku među ostalim članicama, te je odlučeno da OPEC neće smanjivati proizvodnju s ciljem podizanja cijene nafte na globalnoj razini. Cijena WTI nafte u trenutku pisanja analize na platformama Admiral Marketsa iznosi 59,10 dolara po barelu što je približno 2% ispod cijene s početka prethodnog tjedna.

Valute
Valutno (FX) tržište je posljednjih desetak dana bilo iznadprosječno aktivno. Brže i veće pomake valuta uzrokovali su odlični podaci s američkog tržišta rada, komentari predstavnika grčke vlade i EU o stanju pregovora o otplati grčkog duga, te navodna izjava Obame o tome da „Jak dolar postaje problem za SAD“. Odmah nakon što su mediji u ponedjeljak ujutro prenijeli informaciju o Obaminom komentaru, američki dolar je u odnosu na gotovo sve ostale valute oslabio približno 0,5%.

Dionice
Cijene dionica na razvijenim tržištima zadnjih tjedana padaju, što je bilo za očekivati nakon velikog rasta na početku godine. U posljednja dva tjedna američki SP500 pao je 2%, a njemački DAX čak 6%. Pad na ostalim razvijenim europskim tržištima je nešto manji nego na njemačkom.

Što očekivati u bliskoj budućnosti?
Analitičari Admiral Marketsa smatraju bi odluka OPEC-a u idućih nekoliko mjeseci mogla dovesti do privremenog pada cijene nafte od 10-15%, no nakon toga, ukoliko se bušotine u SAD-u i Kanadi nastave zatvarati istim tempom kao do sad, doći će nedovoljne ponude nafte na tržištu te ponovnog rasta cijene.

Kada su u pitanju valute, moguće je da će slabljenje dolara potrajati još nekoliko tjedana, no na temelju sve bližeg zatezanja monetarne politike koje će početi provoditi američka centralna banka, dugoročno će dolar nastaviti jačati u odnosu na gotovo sve ostale valute.

Povezani članci
17.04.15 Istraživanja
Cijena nafte u samo mjesec dana porasla 28%!
30.03.15 Financije i gospodarstvo
Očekuje li nas smirivanje situacije na financijskim tržištima?
13.03.15 Financije i gospodarstvo
Počinje novi globalni valutni rat
06.02.15 Tvrtke i tržišta
Zarada na dionici Applea u zadnjih šest godina čak 1090%
30.01.15 Korisne informacije
Njemačke dionice - najbolja investicija u 2015. godini?
12.01.15 Financije i gospodarstvo
U samo mjesec dana dolar ojačao 5%, a cijena nafte pala dodatnih 17%
15.12.14 Financije i gospodarstvo
Dolar se smiruje dok ruska rublja ne prestaje slabiti!
17.11.14 Tvrtke i tržišta
Cijena nafte pala 30 posto, a što se događa sa švicarskim frankom?
06.10.14 Vijesti iz svijeta
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 6 godina, dolar jača!
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa