Info
Seniko studio
Ekologija
30.04.2015. Ekonomski isplativa energetska obnova
Raspoloživi natječaji za bespovratna sredstva, financijski aspekt zelene gradnje, proizvodi i tehnologije za postizanje ekonomski isplative energetske obnove/novogradnje u segmentu zelene gradnje
U srijedu 29. travnja 2015. godine održao se stručni simpozij o zelenoj gradnji “EKONOMSKI ISPLATIVA ENERGETSKA OBNOVA“ na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Organizatori simpozija bili su Hrvatski savjet za zelenu gradnju (HSZG), Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Društvo arhitekata Rijeka, a pokrovitelj simpozija bio je Grad Rijeka.

Zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke, g. Marko Filipović izjavio je da su u pogledu zelenog u Rijeci najviše ističu riječka komunalna društva Autotrolej i Čistoća, dok se dekanica Građevinskog fakulteta u Rijeci, Aleksandra Deluka Tibljaš, nadovezala te istaknula važnost seminara ovakve vrste jer oni nadopunjuju studij građevine, koji nema predmete koji bi se bavili ovakvom tematikom.

Gđa. Turalija, izvršna direktorica HSZG-a, u kratkim je crtama objasnila definiciju zelene gradnje te je navela niz prednosti zelene gradnje poput: 13 posto nižih troškova održavanja, 26 posto manje potrošnje energije, 33 posto manju emisiju ugljičnog dioksida i 40 posto manju potrošnju vode, također se može očekivati i 6 posto više rente te 16 posto više prodajne cijene nekretnine. Istaknula je da u zelenoj gradnji leži ogromna ekonomska isplativost.

Također, nadovezala se i na jednu vrlo važnu temu – zeleno okruženje za rad, odnosno zelene urede u kojima je dokazana činjenica da povećavaju radnu učinkovitost i da dobro utječu na zdravlje zaposlenika čime se smanjuje broj dana bolovanja za 25%.

Nakon pozdravnih govora organizatora, simpozij je nastavljen prezentacijom koju je održao g. Alan Perl, izvršni direktor tvrtke RITEH d.o.o., na temu „Koraci za uspješno financiranje projekata energetske obnove zgrada“ u kojoj je posebnu pozornost posvetio subvencijama i aktualnim natječajima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (www.fzoeu.hr).

Zatim je simpozij nastavljen prezentacijom koju je održala gđa. Anđelka Toto-Ormuž, Fire Safe Europe – članica CTF-a, na temu „Europa se igra s vatrom“ u kojoj je istaknula važnost zaštite od požara u zgradama. G. Marko Franković, Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci održao je prezentaciju na temu „Ekonomska usporedba: drvena montažna gradnja vs. zidani sistem gradnje“.

Zeleni sponzori simpozija bilu su Sika Croatia d.o.o., I.T.V.–Murexin, Gealan d.o.o., Hansgrohe d.o.o., Firestone Building Products Company, Dilj d.o.o. i Alu König Stahl d.o.o.
Danijel Sever, Sika Croatia d.o.o., predstavio je temu „Sika Comfortfloor® i dekorativni podovi- koncept i iskustvo“ gdje je posebnu pozornost posvetio strateškim izazovima održivosti, te strategijama i prednostima. Andrea Černjul, I.T.V. – Murexin, obradio je temu „Najjeftinije nije najpovoljnije rješenje” u kojem je objasnio tipične greške koje se pojavljuju u ugradnji sustava te je predstavio rješenja za te probleme.

Marijan Brlečić, Gealan d.o.o., održao je prezentaciju na temu „Sustavi za štedljive niskoenergetske prozore i vrata“ u kojoj je pojasnio na koje se sve načine može ostvariti ušteda. Željko Tukić, Hansgrohe d.o.o., obradio je temu „Hansgrohe Eco Smart tehnologija u miješalicama i tuševima – mogućnost uštede vode i energije za zagrijavanje vode čak do 50%“.

Vladimir Maček, Firestone Building Products Europe, predstavio je temu „Održivi dizajn krovova“ gdje je posebnu pozornost posvetio trendovima i čimbenicima tržišta, održivosti te zelenim krovnim sistemima. Mario Stjepanović, Dilj d.o.o., je objasnio temu “Energetska učinkovitost Nexe krovova”. Željko Šare, Alu König Stahl d.o.o. je održao prezentaciju u kojoj je predstavio “Schüco inovativna rješenja”.

Simpoziju je prisustvovalo stotinjak stručnjaka iz područja arhitekture, građevinarstva, strojarstva, elektrotehnike, ekonomije, i šire zainteresirane javnosti te konzervatora i studenata, a simpozij je dio sustavne edukacije o zelenoj gradnji koju u Hrvatskoj provodi HSZG (www.gbccroatia.org) kao dio Svjetskog savjeta za zelenu gradnju (www.worldgbc.org).

Više informacija o Hrvatskom savjetu za zelenu gradnju potražite na: www.gbccroatia.org ili Facebook/Zelena gradnja ili Youtube/Hrvatski savjet za zelenu gradnju.

   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa