Info
Seniko studio
Carine
29.04.2015. BSA, policija i Carinska uprava – trening za sigurnije poslovno okruženje
U dijelu nedavno najavljene šire edukacijske kampanje, BSA |The Software Alliance provodi trening nadležnih državnih tijela kako jednostavno prepoznati nelicencirani i krivotvoreni softver
BSA | The Software Alliance je danas održao trening o softverskom licenciranju za predstavnike nadležnih tijela koja su u Hrvatskoj zadužena za nelicencirani i krivotvoreni softver – policiju i Carinsku upravu. Trening je održan u Ravnateljstvu policije u Zagrebu, a sudjelovalo je ukupno 65 državnih službenika – 33 iz Carinske uprave te 32 iz policije.

Treninge je pripremio i održao neovisni sudski vještak za područje informatike. Predavanja su podijeljena u četiri cjeline: predstavljanje inicijativa i aktivnosti BSA u Hrvatskoj; pregled pravne regulative koja uređuje zaštitu autorskog prava na računalnim programima; osnove licenciranja programa na primjerima modela licenciranja softvera članova BSA; te radionica o postupku pregleda računalnih programa uz praktičan rad na računalima.

“Ovaj je trening dio šire edukacijske kampanje koju je BSA pokrenuo s policijom i Carinskom upravom, a rezultat je posljednje studije „Nelicencirani softver i prijetnje kibernetičkoj sigurnosti“.

Naša analiza pokazuje da s rastom stope nelicencirang računalnog softvera u zemlji, raste i broj incidenata povezanih s malverom u toj zemlji,“ rekla je Ivana Jurin Puhalo, zastupnica BSA u Hrvatskoj te dodala: „Uklanjanje nelicenciranog softvera sa poslovnih mreža može pomoći u smanjenju rizika od kibernetičkih sigurnosnih incidenata.

Drago nam je što imamo odličnu suradnju s nadležnim državnim tijelima, koja razumiju da prihvaćanjem intelektualnog vlasništva i pravilnim licenciranjem možemo pomoći stvoriti sigurno poslovno okruženje.“

Trening je održan kao dio zajedničke kampanje BSA, Carinske uprave i policije, te je usmjeren na poslovne korisnike diljem Hrvatske. Tijekom kampanje u tijeku, BSA će izravnim dopisima kontaktirati više od 5000 poslovnih subjekata diljem Hrvatske u kojima će promicati ovlaštenu poslovnu uporabu računalnih programa.

„Proces provedbe zaštite intelektualnog vlasništva i autorskog prava na softver dugotrajan je, kontinuiran i opsežan, a s obzirom da je upravo informacijsko-komunikacijska tehnologija jedna je od najbrže rastućih i podložna čestim promjenama, neophodna je dodatna edukacija naših službenika.

U narednom razdoblju najavljujemo pojačane aktivnosti nadzora nad nelegalnim korištenjem računalnih programa kako bismo svim poslovnim subjektima u Republici Hrvatskoj osigurali zdravo, sigurno i kompetitivno poslovno okruženje.

Suzbijanje sive ekonomije i nelojalne konkurencije, te sprečavanje i prevencija neovlaštenog korištenja jedan je od prioriteta postupanja Carinske uprave,“ rekao je mr. sc. Zlatko Grabar, ravnatelj Carinske uprave Ministarstva financija Republike Hrvatske.

Carinska uprava Ministarstva financija obavlja inspekcijski nadzor u poslovnom sektoru te u skladu sa svojim ovlastima, kao ovlašteni tužitelj pokreće prekršajne postupke protiv poslovnih subjekata koji koriste računalne programe protivno Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima i ugovoru o licenciranju.
BSA kontinuirano zaprima anonimne prijave o neliceranoj uporabi softvera. Prijave koje pobuđuju sumnju na umnožavanje, korištenje ili distribuciju nelicenciranog računalnog softvera BSA prosljeđuje Carinskoj upravi ili policiji. Iz tog razloga, BSA će u narednim mjesecima nastaviti sa programima edukacije.

O BSA
BSA | The Software Alliance (www.bsa.org) je vodeći globalni zastupnik softverske industrije ispred vlada i međunarodnih tržišta. Članovi BSA su među svjetskim najinovativnijim kompanijama i stvaraju softverska rješenja koja pokreću gospodarstvo i unapređuju moderni život.

Sa sjedištem u Washingtonu, DC i operacijama u više od 60 zemalja diljem svijeta, BSA predvodi programe programe usklađenosti koji promiču uporabu legalnog softvera i zagovara javne politike koje podupiru tehnološku inovaciju i potiču rast u digitalnoj ekonomiji.

Povezani članci
24.06.14 Korisne informacije
Stopa softverskog piratstva u Hrvatskoj 52 posto
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa