Edukacija
Seniko studio
Edukacija
23.04.2015. Na Odsjeku za učiteljski studij Filozofskog fakulteta u Splitu otvoren Laboratorij za digitalno obrazovanje nastavnika
Pristup najnovijim tehnologijama i razvojnim alatima te dodatna prilike za umrežavanje sveučilišta u Splitu, Rijeci i Osijeku, temelj su ovog projekta
Zvonimir Stanić
Zvonimir Stanić
Otvaranje Laboratorija za digitalno obrazovanje nastavnika na Odsjeku za učiteljski studij Filozofskog fakulteta u Splitu nastavak je suradnje CARNeta i Samsunga s ciljem unaprjeđenja digitalnog obrazovanja u Hrvatskoj.

Nakon otvaranja laboratorija aplikacija na osječkom Elektrotehničkom fakultetu u listopadu i dva laboratorija na Sveučilištu u Rijeci (jednog na Kampusu u Zgradi sveučilišnih odjela, a drugog na Tehničkom fakultetu) u prosincu prošle godine, otvaranje Laboratorija za digitalno obrazovanje nastavnika na Filozofskom fakultetu u Splitu treći je takav projekt CARNeta i Samsunga, uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, u Republici Hrvatskoj.

Otvaranje Laboratorija za digitalno obrazovanje nastavnika omogućit će svim studentima Filozofskog fakulteta u Splitu pristup najnovijim tehnologijama i razvojnim alatima, što će im zasigurno pomoći u njihovom stručnom razvoju kao i pripremi nastavnih sadržaja u digitalnom formatu.

Također, Laboratorij će stvoriti dodatne prilike za umrežavanje triju sveučilišta u razmjeni znanja i iskustava, moglo se čuti na današnjem otvaranju. Samsungov i CARNetov Laboratorij za digitalno obrazovanje nastavnika, na Odsjeku za učiteljski studij Filozofskog fakulteta u Splitu, opremljen je tablet računalima, nastavničkim računalom i pametnom pločom, što omogućava jednostavnu pripremu predavanja za studente kao i kvalitetnu pripremu nastavnih sadržaja u digitalnom obliku.

- Izuzetno me raduje danas na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu otvoriti novi Laboratorij za digitalno obrazovanje nastavnika.

Mladi će studenti imati priliku dodatno unaprijediti svoje obrazovanje korištenjem najmodernijih tehnologija, što će pomoći kako u njihovom stručnom razvoju i pripremi nastavnog sadržaja, tako i u stvaranju novih generacija obrazovanih i kompetentnih stručnjaka koji će svojim znanjem i vještinama biti spremni uhvatiti se u koštac s izazovima modernog digitalnog društva – naglasio je ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet, Zvonimir Stanić.

Humanistički i društveni studiji u Splitu postoje i prije osnivanja samog Sveučilišta u Splitu 1974. godine. Viša pedagoška škola u Splitu osnovana je još 24. ožujka 1945. godine i najstarija je visokoškolska ustanova u gradu.

Početak osnivanja Filozofski fakultet u Splitu počinje 2001. godine utemeljenjem Odjela za humanističke znanosti koji je 2005. godine sjedinjen s Visokom učiteljskom školom, čime je osnovan Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu.

S radom su započeli i novi studijski programi i odsjeci: sociologije, filozofije i povijesti umjetnosti. Akademske godine 2007./2008. s radom je započeo novi studijski program pedagogije.
Pumjoo Lee
Pumjoo Lee
- Priroda učionice se mijenja te poprima hibridnu dimenziju, koja strukturno obuhvaća i tradicionalnu i online nastavu. Stoga, zahvaljujem CARNetu i Samsungu što su u nama prepoznali partnera koji će upoznati studente s aktualnom praksom.

Usmjerit ćemo ih kako bi na najbolji način primijenili informacijsku i komunikacijsku tehnologiju u profesionalnom i osobnom životu – dodao je prof. dr. sc. Aleksandar Jakir, dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Prilikom otvorenja Laboratorija za digitalno obrazovanje nastavnika u Splitu, studenti Odsjeka za učiteljski studij Filozofskog fakulteta u Splitu video-konferencijom su se povezale s kolegama iz Osijeka, gdje je jesenas otvoren laboratorij aplikacija.

- Naš je zajednički cilj u Hrvatskoj i regiji poduzeti odgovarajuće korake i marljivo raditi kako bismo stvorili čvrst temelj i definirali gdje želimo biti u sljedećih 15 do 20 godina.

Imajući to u vidu, moramo naglasiti kvalitetu obrazovanja, od najranije do zrele životne dobi, kao i njegovati kreativnost, konkurentnost i cjeloživotno učenje. Podržavamo okruženje koje potiče i oblikuje generaciju mladih, koji su visokoobrazovani i spremni za radna mjesta budućnosti.

Dio je to Samsungove vizije koja uključuje i budućnost obrazovnog sektora, pri čemu želimo biti aktivni sudionici i pomoći u oblikovanju budućnosti učenja te osnažiti nastavnike i učenike kroz novo iskustvo učenja – zaključio je Pumjoo Lee, Predsjednik Uprave tvrtke Samsung Electronics za regiju Adriatic.

Povezani članci
15.07.16 DOP
CARNet potpisao ugovor u vrijednosti od 227 milijuna kuna za razvoj digitalno zrelih škola
10.02.12 Financije i gospodarstvo
Država u vlastitu optičku mrežu ulaže 15 mil. kuna
20.10.11 Korisne informacije
Novo web sjedište o uslugama i aktivnostima CARNeta vezanim uz računalnu sigurnost
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa