Seniko studio
Vijesti
26.02.2015. Održana konferencija „Dan zelenih ideja i investicija“
U sklopu međunarodnog ECOFUNDING projekta održana je konferencija za male i srednje poduzetnike i investitore te okrugli stol na temu „Investicija klima u Hrvatskoj“
Razvojna agencija Zagreb – TPZ organizirala je konferenciju „Dan zelenih ideja i investicija - tehnički seminar i lokalni B2B događaj“ za poduzetnike i investitore „zelenih“ projekata u sklopu međunarodnog projekta ECOFUNDING.

Na konferenciji je investitorima prezentirano devet inovativnih „zelenih“ ideja koje su obuhvaćale područja energetske učinkovitosti u građevini, poljoprivredi, prijevozu, industriji, obnovljivoj energiji te eko - tehnologiji.
Svoje projekte predstavile su tvrtke: Amodo, Conversus, E.E.E. tehnologije, Eko Lux, Inteligentna energija, Pjer, Pozitron i Sustav javnih bicikala.

Kao primjer dobre prakse i uspješnog poduzetnika, konferenciji se pridružila i Monika Mikac iz Rimac automobila koja je prezentirala izazove s kojima su se susreli na svom putu prema uspjehu.

„Kroz projekt ECOFUNDING detektirali smo brojne „zelene“ ideje i možemo zaključiti kako su hrvatski poduzetnici spremni uključiti se u zeleno gospodarstvo, no potreban im je i dodatan izvor financiranja. Ovim događajem omogućili smo im direktan kontakt s investitorima i relevantnim institucijama i vjerujemo kako će im današnja saznanja pomoći u realiziranju svojih ideja, što je i cilj ovog projekta“ rekla je Lidija Čilić Zadro, voditeljica projekta ECOFUNDING.

Uz Lidiju Čilić Zadro u provedbi projekta sudjelovale su Željana Barišić i Marija Miletić iz Razvojne agencije Zagreb – TPZ, koje čine projektni tim ECOFUNDING.

Poduzetnicima je potreban povoljan vjetar u leđa
Nakon predstavljanja poduzetničkih ideja održan je okrugli stol na temu „Investicijska klima u Hrvatskoj“. O tome s kakvim se izazovima susreću na tržištu inovacija, koji su trendovi i područja rada na tržištu „zelenih“ investicija razgovarali su investitori i predstavnici mreže hrvatskih poslovnih anđela CRANE: Saša Cvetojević, Davorin Štetner, Hrvoje Prpić, zatim predstavnica Ministarstva poduzetništva i obrta Maja Pokrovac, predstavnik agencije HAMAG – BICRO Ivo Friganović, te predstavnik Erste banke, Ivica Brčić.

Sudionici se slažu kako je potencijal „zelenog“ tržišta velik te da su upravo programi poput ECOFUNDINGA vjetar u leđa kako za poduzetnike tako i za investitore. Zadovoljni su što tijela poput Razvojne agencije Zagreb-TPZ dodatno potiču pogodnu klimu i potiču dijalog ključnih dionika.
„Razvojna agencija Zagreb –TPZ stvara poduzetničko okruženje osiguravanjem pristupa informacijama, edukacijom i mentorskom podrškom te svojom potporom prema poduzetnicima potiče proizvodnju i internacionalizaciju poslovanja.

U poslovnom okruženju RAZE te kontinuiranom razmjenom informacija i iskustava poduzetnika unutar tehnološkog parka kao i zajedničkom suradnjom na projektima dolazi do razvoja poduzetništva kako na lokalnoj tako i na globalnoj razini.

Upravo stoga smo se uključili kao partner na EU projekt ECOFUNDING koji za primarni cilj ima povezati investitore s poduzetnicima te na taj način ostvariti konkretne rezultate. Razvojna agencija Zagreb –TPZ je uvijek spremna na sve projekte koji pomažu poduzetnicima.“, rekao je Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb – TPZ.

U zadnjem dijelu konferencije naglasak je bio na mogućnostima financiranja zelenih projekata u Hrvatskoj. Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo prezentirala je mjeru potpore internacionaliziranju poslovanja malih i srednjih poduzetnika.

Također, svoj program su predstavili Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, WEBSEFF, Agencija za mobilnost i programe Europske unije - Obzor 2020, HAMAG-BICRO, Zagrebačke banka te Zadruga za etično financiranje (ebanka).

Dan zelenih ideja i investicija je privukao preko 130 sudionika što pokazuje koliko je tema današnje konferencije aktualna i važna.

###

Projekt ECOFUNDING: program sufinanciran kroz transnacionalni program Europske unije, MEDITERAN Programme. Prvenstveno je namijenjen poduzetnicima, i to malim i srednjim, koji su u svom poslovanju usmjereni na razvijanje eko-inovacija i energetsku učinkovitost.

Riječ je o međunarodnom projektu u kojem sudjeluje 8 država i 11 partnera. Svrha projekta je da omogući direktan kontakt zelenih poduzetnika i investitora putem online platforme i izravnim susretima na B2B događanjima.

Cilj projekta je stvoriti platformu financijskih izvora koja će povezati investitore s poduzetnicima i koja će uključiti mehanizme financijskiog inženjeringa te pružiti rješenja u svezi financiranja rizičnog kapitala, privatnog ulaganja i stvaranja javno-privatne strukturne suradnje.

Više informacija dostupno na: www.raza.hr

Povezani članci
17.06.15 Ekologija
Europskim projektima do poboljšanja zelenog financiranja
14.03.14 Ekologija
Razvojna agencija Zagreb kroz projekt ECOFUNDING povezuje investitore i zelene podzetnike
01.10.13 Financije i gospodarstvo
Prvi sastanak dionika u okviru EU projekta „ECOFUNDING“
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa