Potrošači
Seniko studio
Vijesti
24.02.2015. HAKOM: od 1. svibnja nova pravila za bolju zaštitu potrošača
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) donijela je izmjene dva pravilnika koji jasnije i detaljnije reguliraju prava i obveze korisnika i operatora u elektroničkim komunikacijama, a najvažnije se izmjene odnose na obvezu jasnoće uvjeta ugovora i cijene usluge, probno razdoblje za usluge u mobilnim mrežama, minimalno trajanje bona, otključavanje mobilnih uređaja za vrijeme trajanja ugovorne obveze, postupak prijenosa broja, itd.

HAKOM je u utorak izvijestio da je donio izmjene Pravilnika o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga te novi Pravilnik o prenosivosti broja, a koji će stupiti na snagu 1. svibnja.

Konstatirajući nedovoljnu informiranost korisnika prilikom potpisivanja zahtjeva za uslugom, naročito izvan poslovnih prostorija operatora, i to prvenstveno zahtjeva podnesenih putem akvizitera, HAKOM je dodatno propisao pravila o transparentnosti i jasnoći uvjeta prilikom zasnivanja pretplatničkog odnosa.

Tako će operatori na zahtjevu kojeg korisnik potpisuje morati navesti osnovnu cijenu i sve naknade koje se podmiruju tijekom mjeseca, a sve kako bi korisnik unaprijed znao koliki mu je mjesečni fiksni trošak usluge.

Operatorima je propisana i obveza da trajanje računa unaprijed plaćene usluge nakon nadoplate bonom bilo kojeg iznosa mora vrijediti najmanje tri mjeseca od nadoplate, što je do sada bilo prepušteno tržišnoj utakmici, ali je u mnogim slučajevima trajanje bonova manjih iznosa bilo prekratko i čest uzrok nezadovoljstva korisnika, ističu iz HAKOM-a.

S obzirom na neusklađenost potrebnog vremena za prijenos broja (tri dana) i otključavanja uređaja (15 dana), HAKOM izmjenama propisao i da svaki korisnik koji ima ugovornu obvezu može u bilo kojem trenutku tražiti od svog operatora otključavanje uređaja. Time se, smatraju u HAKOM-u, mogu izbjeći situacije kada je korisnik raskinuo ugovor i više nije u mreži operatora kod kojeg je nabavio uređaj, a još mu nije otključan uređaj za korištenje u mreži nekog od druga dva operatora.

Novost u pravima korisnika je i probno razdoblje uporabe usluga u mrežama pokretnih komunikacija, gdje se probno razdoblje produljuje s dva dana na pet dana, a osim za usluge pristupu internetu vrijedit će i za javne govorne usluge u tim mrežama.

Time se korisnicima u mrežama pokretnih komunikacija omogućuje ispitati ispunjava li usluga očekivanu dostupnost na željenim lokacijama.

Oba pravilnika sada jasnije propisuju i prava korisnika prilikom prelaska iz mreže jednog u mrežu nekog drugog operatora te naknade u slučaju kašnjenja prijenosa broja, neovisno radi li se o pokretnoj ili nepokretnoj mreži, navode iz HAKOM-a. (H)

Povezani članci
08.01.16 Tvrtke i tržišta
Telekomi nastavljaju investirati i očekuju bolje poslovno okruženje
17.11.15 Tvrtke i tržišta
HAKOM dodijelio Vipnetu radiofrekvencijski spektar za 141 milijun kuna
09.07.15 Tvrtke i tržišta
HAKOM odobrio Vipnetu kupnju Amisa
27.05.14 Propisi
HAKOM: povećaju li operatori cijene korisnici mogu raskinuti ugovor bez troškova
05.12.12 Korisne informacije
HAKOM smanjio naknade operatorima
08.11.12 Financije i gospodarstvo
HAKOM u 2013. s novom ravnateljicom
17.10.12 Financije i gospodarstvo
HAKOM uskoro u rad pušta HAKOMetar
20.09.12 Financije i gospodarstvo
Potpore za širokopojasne mreže dodijeljene HT-u i H1
07.05.12 Financije i gospodarstvo
Projekt liberalizacije tržišta poštanskih usluga
12.03.12 Seminari, konferencije
Započela konferencija Telekom Arena 2012.
01.03.12 Uvoz
HAKOM: Od danas jednostavniji uvoz i trgovina RiTT opremom
02.12.11 Financije i gospodarstvo
Tržište elektroničkih komunikacija raslo 11 posto
11.11.11 Financije i gospodarstvo
Telekom operaterima od 2012. još niže naknade
05.09.11 Financije i gospodarstvo
HAKOM: Nastavak pozitivnih trendova u elektroničkim komunikacijama
02.09.11 Financije i gospodarstvo
Telekom operateri će spuštati cijene
22.08.11 Vijesti
HAKOM o pravima pretplatnika na telekomunikacijske usluge
02.03.11 Statistika
Porast tržišta elektroničkih komunikacija u 2010. godini
17.12.08 Inspekcijske službe
HAKOM tužio HT zbog lokalne petlje
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa