Međunarodno poslovanje
Seniko studio
Izravna strana ulaganja
18.02.2015. Poljski proizvođači hrane i namještaja žele jaču suradnju s Hrvatskom
Poljski proizvođači hrane i namještaja žele pojačati suradnju s hrvatskim partnerima, pogotovo u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, i mogu ponuditi kvalitetu po konkurentnim cijenama, izjavila je Wioletta Zasepa iz Agencije za poljsko-balkansku suradnju u srijedu na Zagrebačkom velesajmu (ZV) na poslovnom skupu "Proizvedeno u Poljskoj - mogućnosti suradnje s hrvatskim kompanijama".

Taj je skup u organizaciji poljskog Veleposlanstva u Hrvatskoj i ZV-a okupio po stotinjak predstavnika poljskih i hrvatskih tvrtki, većinom malih i srednjih poduzetnika s ciljem promocije poljske industrije namještaja i prehrambenih proizvoda. Termin održavanja u sklopu sajmova nautike i hotelsko-ugostiteljske opreme na ZV (koji su otvoreni u srijedu) odabran je upravo zbog bolje mogućnosti povezivanja i razmjene kontakata.

Zasepa je uoči početka skupa kazala da koliko zna tek pet-šest poljskih proizvođača surađuje s hrvatskim hotelima, i to na jugu zemlje (Dalmacija), te vjeruje da će ih se nakon ovakvog skupa za to više zainteresirati.

U nizu predavanja na skupu predstavnici poljskih agencija i organizacija za trgovinu, poljoprivredu, distribuciju i drugo istaknuli vrijednost izvoza poljoprivredno-prehrambenih prozvoda te namještaja koja zadnjih godina raste, pa je tako poljski izvoz poljoprivrednih proizvoda unatoč ruskom embargu na uvoz mesa, voća i povrća te mliječnih proizvoda u 2014. dosegnuo 21 milijardu eura ili 4,5 posto više nego u 2013.

Po proizvodnji jabuka primjerice Poljska je godinama na prvom mjestu u EU i na 4. u svijetu, čijim su izvozom samo primjerice 2013. ostvarili 440 milijuna eura. Po proizvodnji peradi su na trećem mjestu u EU, a prvi u proizvodnji guščjeg mesa.

Poljski izvoz hrane zadnjih godina raste po prosječnoj godišnjoj stopi od 6 do 8 posto, a kako raste potražnja tako se u Poljskoj otvaraju i nove proizvodne tvrtke koje traže partnere na novim tržištima.

I s proizvodnjom namještaja Poljaci su vrlo visoko pozicionirani u svijetu, na 8. mjestu, a s izvozom i bolje, na 4. mjestu, odmah nakon Kine, Njemačke i Italije, a 2012. su izvezli oko 3 milijuna tona namještaja. (H)

   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa