Info
Seniko studio
Korisne informacije
30.01.2015. Njemačke dionice - najbolja investicija u 2015. godini?
Iako se vrijednost valuta, dionica, indeksa i ostalih financijskih instrumenata oduvijek mijenja iz dana u dan, zadnjih mjeseci sva financijska tržišta neuobičajeno su aktivna. Cijene dionica dosežu najviše razine u povijesti, nafti se vrijednost prepolovila, a čak i valute kojima se inače vrijednost jako sporo mijenja, u zadnje vrijeme imaju ogromne pomake kakvi se nisu dogodili godinama.

Najvažniji događaj na financijskim tržištima od početka godine je naravno nagli skok švicarskog franka. U samo jednom danu CHF je u odnosu na sve ostale valute ojačao preko 20% što je iznenadilo sve, od investitora preko banaka do država i pojedinaca koji imaju kredite u francima.

U zadnjih nekoliko dana švicarska valuta je ipak počela slabiti a trenutni tečaj EUR/CHF na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,0430 što znači da je CHF od ponedjeljka oslabio 6%. Ruski rubalj je i dalje aktivan, a od početka godine ponovno slabi i do sada je u odnosu na američki dolar oslabio 17%.

Euro je također slabio na svjetskom tržištu te je u odnosu na euro od početka godine izgubio dodatnih 7% vrijednosti. Budući da je hrvatska kuna vezana za euro, jačanje dolara u odnosu na euro znači da je američka valuta i u odnosu na kunu ojačala približno 7%.

Za razliku od 2014. godine, na razvijenim dioničkim tržišta dolazi do različitog kretanja na različitim tržištima. Američke dionice počinju padati te su od početka godine u prosjeku pale 3% što se može zaključiti iz pada SP500 indeksa, dok su npr. njemačke dionice nastavile rasti i dosezati rekordno visoke vrijednosti. DAX indeks koji je uz ostale najtrgovanije indekse dostupan za trgovanje na platformama Admiral Marketsa, od početka godine porastao je dodatnih 9,5%.

Cijena nafte i dalje bez predaha pada te trenutno iznosi približno 45 dolara po barelu, što je 15% ispod cijene sa početka godine i čak 60% ispod cijene sredinom prošle godine kada je barel u jednom trenutku koštao 110 dolara.
Dok cijene energenata padaju kao da nema dna, cijene plemenitih metala ponovno počinju rasti.

Nakon nekoliko godina pada, cijena zlata je od početka godine porasla približno 7%, a uzrok tome je nesigurnost nastala na temelju događaja s ruskim rubljem i švicarskim frankom.
Kakva kretanja očekivati u tijeku 2015. godine?

Većina velikih investitora i financijskih institucija koje su iznijele očekivanja o kretanjima na financijskim tržištima slažu se da bi tijekom ove godine njemačke dionice trebale proći bolje od američkih, što se već sada manifestira.

Takav stav se temelji na pokretanju masovnog programa ubrizgavanja novca u financijski sustav od strane Europske centralne banke. Slični programi su zadnjih godina doveli do naglog porasta cijena dionica u SAD-u i Japanu pa se isto može očekivati i u Europi.

Strategija pomoću koje je moguće profitirati na navedenom scenariju jest otvaranje kupovne pozicije na DAX indeksu i prodajne pozicije na SP500 indeksu što danas omogućuje sve veći broj brokerskih kuća.

Na taj način investitor se ne mora brinuti o tome hoće li neki neplanirani događaj srušiti cijene na svim globalnim tržištima jer ukoliko do njega dođe, bitno je samo da SP500 padne više nego DAX što će također rezultirati profitom za investitora. Za više informacija o ovakvom načinu investiranja kontaktirajte analitičare Admiral Marketsa.

Povezani članci
08.06.15 Financije i gospodarstvo
Kako će financijska tržišta reagirati na prošlotjedne događaje?
17.04.15 Istraživanja
Cijena nafte u samo mjesec dana porasla 28%!
30.03.15 Financije i gospodarstvo
Očekuje li nas smirivanje situacije na financijskim tržištima?
13.03.15 Financije i gospodarstvo
Počinje novi globalni valutni rat
06.02.15 Tvrtke i tržišta
Zarada na dionici Applea u zadnjih šest godina čak 1090%
12.01.15 Financije i gospodarstvo
U samo mjesec dana dolar ojačao 5%, a cijena nafte pala dodatnih 17%
15.12.14 Financije i gospodarstvo
Dolar se smiruje dok ruska rublja ne prestaje slabiti!
17.11.14 Tvrtke i tržišta
Cijena nafte pala 30 posto, a što se događa sa švicarskim frankom?
06.10.14 Vijesti iz svijeta
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 6 godina, dolar jača!
03.01.13 Vijesti iz svijeta
Wall Street: snažan skok cijena dionica na početku godine
19.12.12 Vijesti iz svijeta
Na Wall Streetu cijene snažno porasle drugi dan zaredom
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa