Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
12.01.2015. (Admiral Markets) U samo mjesec dana dolar ojačao 5%, a cijena nafte pala dodatnih 17%
Kraj 2014. i početak 2015. godine na financijskim tržištima bio je iznimno buran. Na gotovo svim tržištima došlo je do iznadprosječno velikih pomaka u cijenama. Najinteresantniji pomaci dogodili su se na valutnom tržištu i na tržištu energenata.

Od sredine prošlog mjeseca američki dolar je ojačao dodatnih 5% u odnosu na euro i hrvatsku kunu, te nastavio trend jačanja od prošle godine. Do velike potražnje za američkim dolarom dovela je osjetno bolja situacija u američkom gospodarstvu nego u gospodarstvima eurozone, ali i špekulativna potražnja od strane velikih investitora na valutnom (Forex) tržištu.

Po zadnjem izvješću sa futures tržišta u Chicagu, čak 82% velikih špekulanata trenutno ima otvorene prodajne naloge na valutnom paru EUR/USD, što znači da očekuju nastavak slabljenja eura i jačanja dolara.

Kada govorimo o tečaju dolara u odnosu na ostale valute, veliki špekulanti također očekuju jačanje dolara ali u nešto manjoj mjeri nego u odnosu na euro.

Najveći pomak cijene u proteklih mjesec dana dogodio se na nafti. Cijena WTI nafte pala je dodatnih 17% te u trenutku pisanja analize na platformama Admiral Marketsa iznosi 47,85 dolara po barelu. U posljednjih 6 mjeseci cijena je pala čak 55% što je iznimno neuobičajeno. Posljednji ovakav pad dogodio se 2008. godine u jeku financijske krize.

Cijene dionica također su bile volatilne. I američki i europski indeksi su u nekoliko navrata pali pa nakon toga ponovno porasli 5% u samo nekoliko dana. Danas su vrijednosti američkog SP500 i njemačkog DAX indeksa točno na razini s koje su započeli godinu i nalaze se samo 2-3% ispod rekordno visokih vrijednosti dosegnutih krajem prošle godine.
S obzirom na situaciju, kakvo kretanje očekivati u bliskoj budućnosti?
Američki dolar će dugoročno vjerojatno još jačati u odnosu na sve ostale valute, pa tako i u odnosu na euro, ali moguće je da je uskoro doći do privremene korekcije jer je dosadašnji tempo jačanja neuobičajeno brz. Na to ukazuju i pozicije velikih špekulanata o kojima je bilo govora ranije. Budući da je više od 80% njih već kupilo dolar, ponestaje onih koji u kratkom roku mogu generirati dovoljno veliku potražnju koja bi bila dovoljna za dodatno jačanje američke valute. Radi toga je moguć porast tečaja EUR/USD od nekoliko posto, no teško da se može zadržati iznad 1,2000.

Kada je u pitanju nafta, također je moguća privremena korekcija, budući da cijena već mjesecima pada bez prestanka, no u toku godine cijena se gotovo sigurno neće vratiti na razinu iz prve polovice prošle godine.

Povezani članci
08.06.15 Financije i gospodarstvo
Kako će financijska tržišta reagirati na prošlotjedne događaje?
17.04.15 Istraživanja
Cijena nafte u samo mjesec dana porasla 28%!
30.03.15 Financije i gospodarstvo
Očekuje li nas smirivanje situacije na financijskim tržištima?
13.03.15 Financije i gospodarstvo
Počinje novi globalni valutni rat
06.02.15 Tvrtke i tržišta
Zarada na dionici Applea u zadnjih šest godina čak 1090%
30.01.15 Korisne informacije
Njemačke dionice - najbolja investicija u 2015. godini?
15.12.14 Financije i gospodarstvo
Dolar se smiruje dok ruska rublja ne prestaje slabiti!
17.11.14 Tvrtke i tržišta
Cijena nafte pala 30 posto, a što se događa sa švicarskim frankom?
06.10.14 Vijesti iz svijeta
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 6 godina, dolar jača!
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa