Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
29.12.2014. Domaće dionice u 2014. ponovno pale, a na Zapadu rekordno visoko
Još jedna godina je na izmaku i vrijeme je za podvlačenje crte i donošenje odluke o tome je li godina bila dobra ili loša. Kada su u pitanju financijska tržišta, u godini na izmaku dogodilo se nekoliko velikih pomaka cijena na kojima su mnogi investitori ostvarili značajan profit. Na valutnom tržištu došlo je do očekivanog jačanja američkog dolara, a dionice na razvijenim tržištima su iz dana u dan rasle te godinu završavaju na najvišim razinama u povijesti.

Od početka godine američki dolar je u odnosu na euro i hrvatsku kunu ojačao približno 10,5%, a razlog je značajno bolja situacija u američkom gospodarstvu u odnosu na situaciju u gospodarstvima eurozone. Radi toga je američka centralna banka odlučila početi zatezati monetarnu politiku, a Europska centralna banka dodatno popustiti što je uzrokovalo značajan odljev kapitala iz Europe u SAD. Analitičari Admiral Marketsa su najavljivali jačanje dolara te smatraju da će dugoročno američka valuta i dalje dobivati na vrijednosti.

Među najtrgovanijim valutama na svijetu najveći pad vrijednosti imao je japanski jen koji je u odnosu na američki dolar oslabio čak 15% te nastavio trend slabljenja koji je u tijeku posljednjih nekoliko godina. U posljednje tri godine jen je u odnosu na dolar izgubio čak 38% vrijednosti. Razlog slabljenja jena je posvećenost japanske vlade i centralne banke poticanju rasta stope inflacije i gospodarskog rasta radi čega centralna banka štampa ogromnu količinu novca i ubrizgava ga u financijski sustav.

Američke dionice danas ponovno rastu, a indeks SP500 nalazi se na rekordno visokoj razini. Trenutna vrijednost na platformama Admiral Marketsa iznosi mu 2090,00 bodova što je 14,2% iznad vrijednosti s početka godine. Prosječni porast uz reinvestirane dividende u posljednjih 50 godina mu je 9,8% što znači da je i ova godina kao i 2012. i 2013. donijela iznadprosječno visok prinos.

Njemački indeks DAX također je u više navrata rušio rekordne vrijednosti te godinu završava s porastom od 4% i trenutno se nalazi samo 2% ispod najviše razne u povijesti dosegnute prije nekoliko tjedana. Crobex (indeks Zagrebačke burze), odražava trenutnu gospodarsku situaciju u Hrvatskoj te je od početka godine pao 3%. Jedan od razloga pada je bijeg sve većeg broja domaćih investitora na razvijena tržišta na kojima očekuju veći prinos.

U ovoj godini se moglo profitirati i na padu cijena korištenjem takozvanog short sellinga kojeg domaćim investitorima omogućuje sve više brokerskih kuća. Od popularnih instrumenata treba izdvojiti zlato kojemu je cijena u ovoj godini pala dodatnih 3% te trenutno iznosi 1193 dolara po unci i nafta kojoj je cijena od početka godine pala više od 40% što je iznenadilo skoro sve sudionike na tržištu.

Budući da je ovaj tjedan Nova godina i skoro da i nema najavljenih događaja koji bi mogli značajnije utjecati na kretanja na financijskim tržištima, ne očekujemo značajnije promjene.

Povezani članci
17.08.13 Vijesti iz svijeta
Wall Street: indeksi oslabili, investitore brine maloprodaja
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa