Međunarodno poslovanje
Seniko studio
Izravna strana ulaganja
17.12.2014. Kinezi žele ulagati u Srednju i Istočnu Europu
„S obzirom na to da Kina dugoročno želi prijeći s proizvodnje robe široke potrošnje na robu naprednih tehnologija, u zemljama Srednje i Istočne Europe vidim veliki potencijal za suradnju, i to putem mogućnosti plasmana visokokvalitetnih proizvoda praćenih otvaranjem novih kreditnih linija“, naglasio je kineski premijer Li Keqiang na trećem sastanku šefova vlada NR Kine i država Srednje i Istočne Europe održanom 16. prosinca u Beogradu pod sloganom „Nova pokretačka snaga, nova platforma i novi motor“.

Svjestan utjecaja svjetske gospodarske krize, premijer Keqiang istaknuo je i potrebu za jačom financijskom suradnjom Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe te najavio dodatni kineski investicijski fond u iznosu od tri milijarde američkih dolara za suradnju kao i udvostručenje broja stipendija za državljane Srednje i Istočne Europe.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić naglasio je kako je ovogodišnji sastanak u Beogradu prilika zemljama Srednje i Istočne Europe za provedbu ozbiljne i odgovorne politike, imajući pritom na umu da prosperitet jedne zemlje ne smije biti nauštrb druge.

Od Kine se može puno naučiti, a ovaj će sastanak omogućiti otvaranje novih prilika u pogledu kineskih investicija te potencijala za suradnju u području prometa, infrastrukture i energetike, dodao je Vučić.

Uz Vladu Republike Srbije, kao i visoko izaslanstvo NR Kine, sastanku su prisustvovali i premijeri te ministri zemalja Srednje i Istočne Europe, a od hrvatskih su predstavnika uz ministricu vanjskih i europskih poslova Vesnu Pusić skupu prisustvovali i predstavnici hrvatskih tvrtki: Podravka, Badel 1862, Zagrebtrans, CBBS, Infoarena, ATI Travel Agency, DIV i Kermas te predstavnici HGK.

Tvrtke iz Srednje i Istočne Europe imale su priliku sudjelovati na nekoliko tematskih panela: infrastrukturnom, gdje su predstavljene teme iz područja energije, transporta i infrastrukture; gospodarskom panelu koji je obuhvaćao tematiku industrije, IT-a i poljoprivrede te na panelu trgovine i turizma gdje su međunarodni govornici raspravljali o temama trgovine, logistike i turizma.

Povezani članci
24.07.15 Tvrtke i tržišta
Neto dobit Grupe Podravka u prvoj polovici godine 92 milijuna kuna
22.07.15 Tvrtke i tržišta
Dokapitalizacija Podravke: Upisane i uplaćene sve raspoložive dionice
08.07.15 Tvrtke i tržišta
Vlada: Država sudjeluje u dokapitalizaciji Podravke
06.07.15 Tvrtke i tržišta
Podravka: započinje upis novih dionica u okviru dokapitalizacije
05.11.13 Izravna strana ulaganja
Četiri su stvari za koje Kinezi kažu da bi rado ulagali u Hrvatskoj
07.05.13 Brandovi
Podravka predstavila edukativnu kampanju "Okusi za sve jezike"
07.05.13 Šira regija
Hrvatska u EU može biti među najuspješnijim članicama
18.04.13 Financije i gospodarstvo
Vlada usvojila Ekonomski program RH
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa