Seniko studio
HGK
24.11.2014. Poduzetnici o Hrvatskoj gospodarskoj komori
Alojzije Šestan, direktor tvrtke Šestan-Busch d.o.o., Prelog

Postojanje HGK-a je potrebno i neupitno

Tvrtka Šestan-Busch 20 godina proizvodi antibalističke borbene kacige koje izvozi u šezdesetak zemalja svijeta. Jedna smo od članica Zajednice proizvođača za posebne namjene, uglavnom izvoznika koji su članovi Hrvatske gospodarske komore, a koje ujedno opskrbljuju oružane snage i ostale snage sigurnosti u Republici Hrvatskoj.

U tih 20 godina poslovanja, tvrtka Šestan-Busch je u Zajednici HGK-a s ostalim članicama izlagala dosad na 17 velikih svjetskih sajmova – izložbi širom svijeta i zahvaljujući upravo tim i takvim sajmovima uspjela je osvojiti svjetsko tržište i postati svjetski poznata tvrtka, kao i mnoge članice Zajednice.

Uz pomoć Hrvatske gospodarske komore cijela vojna industrija Republike Hrvatske se ujedinila u Zajednicu proizvođača za posebne namjene, artikulirajući time zajedničke interese vezane uz uvjete poslovanja u zemlji i inozemstvu u pogledu ishođenja izvoznih dozvola te stalno sudjeluje u donošenju zakonskih regulativa.

Hrvatska gospodarska komora imala je i ima vrlo zapaženo, neizostavno mjesto u pogledu gospodarske diplomacije organiziranjem raznih skupova stranih kompanija i državnih delagacija u Hrvatskoj te organizaciji gospodarskih posjeta i skupova u inozemstvu.

Stoga je vidljivo da biti članom takve jedne velike i zaista dobro organizirane organizacije donosi višestruku korist u svakom obliku: marketinškom i promidžbenom, te smatramo da je postojanje asocijacije poput Hrvatske gospodarske komore potrebno i neupitno.

Damir Blažinčić, vlasnik i direktor tvrtke Meta-plast d.o.o., Turnašica

Pomoć u odlasku na nova tržišta

S Hrvatskom gospodarskom komorom imamo odličnu suradnju i uz njihovu pomoć smo prezentirani na tržištima Azerbajdžana, Kosova i regije. Postigli smo neke kontakte zahvaljujući tim aktivnostima.

Smatram da ovakav ustroj Komore treba ostati. Jako sam zadovoljan suradnjom i trebamo biti udruženi u Komoru gdje nam se daje infrastruktura za nastupe na sajmovima i naše širenje.

Članarina nije visoka jer imamo puno većih izdataka kao tvrtka i bili bismo sretniji da nam se smanje neki drugi nameti koji nam nisu potrebni, dok bismo željeli da Komora ostane ovakva kakva je bila do sada.
Milivoj Peruzović, vlasnik tvrtke Adria Winch d.o.o., Split

Potrebna nam je ovako ustrojena, snažna i politički neovisna Komora

Adria Winch godinama je prisutna na tržištima diljem svijeta, svoje proizvode izvozimo u razne zemlje kao što su: Norveška, Ruska Federacija, Njemačka, Kanada, Rumunjska, Indonezija, Italija, Ukrajina, Vijetnam...

Ovako izrazita internacionalizacija poslovanja (više od 95 posto izvoza) ne bi bila moguća bez potpore HGK-a koju smo dobili, i još dobivamo nastupajući na brojnim, važnim međunarodnim sajmovima u organizaciji HGK-a.

Konkretno, zadnji sajam na kojem smo izlagali organizirao je HGK - SMM 2014 Hamburg. Tvrtka Adria Winch je više puta iskazala zadovoljstvo Komorinom organizacijom sajmova, ali koristim ovu priliku još jednom iskazati naše zadovoljstvo.

Isto tako, Adria Winch koristila je usluge sektora za industriju za pojedine zemlje i područja, kada su nam bile potrebne informacije o viznom režimu, komunikacija s konzularnim uredima te sve ostalo što je bilo potrebno za što bolju pripremu putovanja te poslovnih sastanaka.

Za pojedine zemlje Republika Hrvatska kao članica EU-a ima pravo na VISA on arrival sistem. Međutim, zemlja u koju se putovalo nije bila upoznata s time, pa smo preko HGK-a to zatražili i to ostvarili preko Ministarstva vanjskih poslova.

Mišljenja smo da nam je potrebna ovako ustrojena, snažna i politički neovisna Komora.

Igor Andrović, direktor Poduzetničkog inkubatora VPŽ d.o.o. te tvrtki Viroexpo d.o.o. i Terra Slavonica d.o.o., Virovitica

Pomoć na lokalnoj razini za velike i male

S Hrvatskom gospodarskom komorom-Županijskom komorom u Virovitici usko surađujemo u organizaciji sajma Viroexpo, pri organizaciji dolazaka izlagača iz cijele Hrvatske kao i organizaciji nastupa stranih izlagača iz 25 zemalja.

Naša tvrtka Terra Slavonica je u strukovnoj grupi turizma i na godišnjoj razini organiziramo niz sastanaka na kojima se dogovaramo i nalazimo rješenja za probleme u toj branši.

U okviru Poduzetničkog inkubatora, koji je jedna od potpornih institucija na području Županije, organiziramo niz seminara na kojima sudjeluju poduzetnici iz Županije, i zajednički organiziramo stručna predavanja u okviru sajma Viroexpo, a dobar dio tih predavanja organizira HGK.

Mislim da Komora treba nastaviti raditi u ovakvom obliku na pomoć malim poduzetnicima kao i velikim gospodarstvenicima. Mislim da je članarina na mjesečnoj razini mala u usporedbi s ostalim nametima koji dolaze na račun poduzetnika. Ovakav ustroj omogućava svakom članu da sudjeluje u radu na lokalnoj razini.
Milan Božić, direktor tvrtke Ribnjačarstvo Poljana d.d., Kaniška Iva

Komora treba polagati račune poduzetnicima a ne politici

Bojim se da su poduzetnici nedovoljno informirani o tome što im Hrvatska gospodarska komora nudi i može ponuditi. Ja sam već skoro 20 godina u slatkovodnom ribarstvu i jednako tako aktivan i u radu Komore na tom području.

Komora nam je struka, infrastruktura i mi smo u njoj. Mi gospodarstvenici u Komori, barem u našem sektoru, imamo izuzetno mnogo koristi od nje.

Svi smo sukreatori izrade svih zakona, nacionalnih strateških planova, operativnih planova, pravilnika koji se direktno tiču našeg sektora ribarstva.

Komora mora opstati i politika nam u Komori ne treba. U prijedlogu zakona o njoj vidio sam da bi Komora trebala polagati račune politici, raznim ministarstvima. Komora treba polagati račune nama članicama Komore - ne politici. Prema ovom zakonu Komora bi ponovno postala jedna od vladinih agencija.

Ivan Birkić, član Uprave tvrtke Adria octopus d.o.o., Biograd na moru

Pomoć kod povlačenja europskog novca

Institucije koje nas prate utječu na naše poslovanje. To uključuje i Hrvatsku gospodarsku komoru i Hrvatsku obrtničku komoru. I one mogu znatno utjecati na ono što nas čeka.

Mi članovi HGK-a znamo da nam je na usluzi, stvara nam podloge, organizira nas na razini Europe, na različitim tržištima, organizira nam sastanke i ima strašnu logistiku. Zato ne moramo trošiti vrijeme i svoj novac, osim tih malih mjesečnih članarina koje iznose, vjerovali ili ne, 42 kune.

Novi zaokret u europskoj politici donosi uredba 508 Europske komisije koja nam osigurava alokacije za 252 milijuna eura, uvećano za 25 posto iz državnih sredstava, kojima mi možemo raspolagati prema svojim potrebama. Tu ima prostora upravo za Komoru jer ribari ne znaju pripremati natječaje i povlačiti sredstva.

Tu će oni imati ogroman problem, a mi nemamo agencije na terenu koje će odraditi taj posao, osim Komore koja ima iskustva u tome, kao i educirane ljude. Bez tog kadra ne možemo opstati, a ta sredstva nećemo moći povući.

Dali smo inicijativu da komore urede unutar kuće na regionalnoj razini da ribari mogu povući novac po mjerama za koje smo se odlučili. Alokacija ne znači da smo mi dobili taj novac nego samo da nam je na raspolaganju, a mi ga trebamo zaslužiti. Za to trebamo izdraditi papirologiju, a da bismo to napravili, treba nam netko pomoći.

A tu pomoć upravo vidimo u Komori, koja nam nije od male, već od vrlo velike pomoći. Ako Komore ne bude, bit ćemo u strašnim problemima.
Tomislav Babić, direktor tvrtke Elpos d.o.o., Požega

Pomoć u ostvarivanju poslovnih projekata

Naša uspješna suradnja s HGK-om datira još iz 2009. kada smo na njihov poticaj sudjelovali na natječaju HAMAG-a za nabavu bespovratnih sredstava za kupnju mjerne opreme i certifikaciju prema normi ISO 9001.

Suradnja s Komorom nam je tada jako pomogla jer nismo bili verzirani za takve poslove i uz njihovu veliku pomoć dobili smo sredstva i realizirali oba projekta. U sljedećim godinama smo prošli na još tri natječaja ukupne vrijednosti oko 600.000 kuna i tada nam je HGK bio od velike pomoći.

Komora nas stalno informira o natječajima i organizira niz seminara i edukacija u svojim prostorima u Požegi. Osim toga dvorana HGK-a često služi i stručnim udrugama naše županije za predavanja, pa možemo reći da svi gospodarski subjekti u požeškom kraju imaju velike koristi od tog prostora.

Trenutno smo i partneri na jednom projektu koji se zove Obrazovanje za poduzetništvo i na njemu se nadamo pozitivnom rezultatu. Vjerujem da HGK ovako kako je sada posložen koristi nama u gospodarstvu, te očekujem nastavak suradnje.

Paško Klisović, predsjednik Uprave Nautički centar Pina i Mare d.o.o., Šibenik

Državna tijela otežavaju posao Komori

Ovim putem želim istaknuti pozitivno iskustvo suradnje s HGK-om – Sektorom za turizam.

Čarter djelatnost u Hrvatskoj je prolazila kroz izuzetno teška razdoblja i prije aktualne gospodarske krize. Na žalost, te situacije su vrlo često bile uzrokovane različitim tumačenjima i primjenama zakona i propisa koji nisu prepoznavali čarter djelatnost kao dio ukupne turističke ponude.

Kroz udruženje čarteraša pri HGK-u pokušavalo se rješavati razne probleme, od carinskih, poreznih i administrativnih pa do onih čisto komercijalnih ili marketinških, primjerice, ukidanje nastupa na raznim sajmovima od strane HTZ-a gdje je HGK uskakao svojom organizacijom i svojim sredstvima.

Dio problema se uspio riješiti ili ih se barem ublažilo, primjerice, stopu PDV-a na uslugu smještaja na plovilima smo uspjeli zadržati na 13 posto, ukinut je poseban porez na plovila, ukinut je carinski nadzor nad plovilima uvezenima za čarter djelatnost.

Kao otegotnu okolnost prepoznajemo rezerviran odnos državnih tijela prema samoj Komori što svakako umanjuje njezinu efikasnost i što se uvelike osjeća na terenu, tako da tu svakako ima prostora za poboljšanje efikasnosti, što će nam u postojećim uvjetima poslovanja svakako biti nužno.
Boris Gazibara, direktor tvrtke Prostudio d.o.o., Virovitica

Oslonac za suradnju u susjedstvu

Naša tvrtka trenutno radi na velikom projektu Sajmovi.eu - projektu specijaliziranog portala o sajmovima. Takav projekt je jedinstven u široj regiji.

Prije par godina, kada smo došli do ideje i krenuli u ovaj projekt, Hrvatska gospodarska komora nam je bila uzor i okosnica svega.

Tu smo nalazili izvor informacija i kada razmišljamo o načinu suradnje, željeli bismo da ovakav način organizacije u kojemu možemo naći oslonac u našem radu na razini županija ostane - jer nam je izuzetno koristan.

Alma Mekić Ćerdić, predsjednica Uprave tvrtke Erste Factoring d.o.o., Zagreb

Stručna, administrativna i logistička podrška

Kroz Udruženje faktoring društava HGK-a, faktoring društva utjecala su na kreiranje Zakona o faktoringu koji je od posebne važnosti za naše poslovanje i budućnost faktoringa kao djelatnosti.

Suradnja s regulatorom (Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga) nastavljena je i na izradi pravilnika koji se trebaju donijeti temeljem Zakona o faktoringu.

Kako bismo prezentirali važnost faktoringa za unapređenje likvidnosti malog i srednjeg poduzetništva, u suradnji s EBRD-om, u Hrvatskoj gospodarskoj komori početkom studenog ove godine organizirali smo prezentaciju koja je bila dobro medijski popraćena.

U procesu zastupanja i promoviranja naših interesa, Sektor za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK-a pruža nam svu potrebnu stručnu, administrativnu i logističku podršku.

Pored toga, redovito nas informira o zakonima koji su u javnoj raspravi te nam daje mogućnost da iznesemo svoje stavove, šalje nam obavijesti i organizira seminare na temu sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma i slično.

Za 2015. godinu planiramo, u HGK-u i uz podršku HGK-a, održati nekoliko događanja u cilju promoviranja faktoringa kao načina financiranja poslovanja te vjerujem da ćemo svoje planove i realizirati.

Povezani članci
12.10.16 Seminari, konferencije
Magros: Platforma za stručan dijalog proizvođača i trgovine
12.10.16 Seminari, konferencije
Dani hrvatskog turizma 26. i 27. listopada u Bolu
29.09.16 HGK
Akcija Kupujmo hrvatsko okupila 300 proizvođača
21.04.16 Financije i gospodarstvo
Agrofructus Grupa će voćem i povrćem opskrbljivati Maistrine hotele
21.04.16 HGK
Revitalizirano HGK-ovo Udruženje hotelijera, predsjednik Ronald Korotaj
20.04.16 HUP
Nameti opterećuju poduzetnike, treba ih smanjiti - HUP
20.04.16 Osiguranja
I šestu godinu Allianz Portfolio najbolji mješoviti investicijski fond u Hrvatskoj
22.02.16 Seminari, konferencije
Novi poduzetnički trend – mini praonice rublja
01.12.15 Statistika
Investicije porasle nakon četverogodišnjeg pada
27.11.15 Prehrambeni proizvodi
Na 10. VINOcomu među 300 izlagača i pobjednici prvog ocjenjivanja "Vina Croatia"
13.10.15 Seminari, konferencije
Održana tradicionalna konferencija za trgovce i dobavljače MAGROS
28.08.15 Šira regija
Komore Zapadnog Balkana izradile akcijski plan za gospodarski napredak regije
28.05.15 HOK
Energetskom obnovom do 60 posto nižih računa za energiju
26.05.15 HGK
Hrvatsko-francuski forum o klasterima: mogućnosti suradnje u turizmu, poljoprivredi...
05.05.15 Financije i gospodarstvo
"NATO - poslovna prilika" za domaće gospodarstvenike
24.04.15 HGK
Predstavljene mogućnosti hrvatskoga vinskog sektora
23.04.15 HGK
Poreč: akcija "Kupujmo hrvatsko - Hrvatski proizvodi za hrvatski turizam"
17.04.15 HGK
HGK: sve više kvalitetnih proizvoda i projekata kulturnog turizma
16.04.15 HGK
Allianz Portfolio najbolji peti put zaredom
26.03.15 Statistika
DZS: u zadnjem kvartalu 2014. stopa anketne nezaposlenosti 18,3 posto
18.03.15 Vijesti
U HGK predstavljen projekt Priča o maslinovom ulju
16.03.15 Edukacija
Započele radionice za poljoprivrednike o izravnim plaćanjima
11.03.15 Vijesti
HGK: prosječni radni vijek u Hrvatskoj traje samo 31 godinu
23.02.15 Vijesti
HGK: U siječnju rekordna deflacija od 0,9 posto
20.02.15 Turizam
Promocija hrvatskog turizma i vina u New Yorku i Torontu
17.02.15 Financije i gospodarstvo
Na Gospodarskom forumu u Moskvi 350 hrvatskih i ruskih gospodarstvenika
12.02.15 Vijesti
Stručno znanje i kontinuirana edukacija o vanjsko-trgovinskom poslovanju posebno važni u uvjetima recesije
13.01.15 Vijesti
Sezonsko sniženje ne dulje od 60 dana, a akcijsko od 30 dana
13.01.15 Zaposlenost / plaće
U 2014. godini zabilježen prvi pad broja nezaposlenih od 2008. godine
12.01.15 Vijesti
Robna razmjena Hrvatske s inozemstvom siječanj-studeni 2014.
09.01.15 Vijesti
Rast izvoza i dalje usporava
05.01.15 Vijesti
HGK: 20 kuna članarine za jednostavne d.o.o.-e
12.12.14 Karijere
Ivan Bogović novi je predsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti
03.12.14 Vijesti
Zajednica konzultanata HGK pomaže tvrtkama članicama u korištenju Europskih fondova
02.12.14 Prehrambeni proizvodi
Hrvatski proizvođači još 15 godina nastavljaju s proizvodnjom Kranjske kobasice
02.12.14 Sajmovi i izložbe
Hrvatske IT tvrtke predstavljene na azerbajdžanskom tržištu
27.11.14 Financije i gospodarstvo
Sektor hrvatske akvakulture spreman za povlačenje novčanih sredstava iz operativnog EU programa fonda za pomorstvo i ribarstvo 2014. – 2020.
26.11.14 Seminari, konferencije
Nove smjernice očuvanja prirodnih resursa u funkciji održivoga razvoja
24.11.14 Financije i gospodarstvo
HGK: Osiguran opstanak hrvatskih proizvođača plastičnih vrećica
24.11.14 Vijesti
Hrvatski prozori od hrasta u Francuskoj hit
20.11.14 Potrošači
Potrošač mora biti informiran o onome što kupuje
20.11.14 Vijesti
Poduzetnici o Hrvatskoj gospodarskoj komori
19.11.14 Vijesti
Domaćim prozvođačima Kranjske kobasice HGK osigurala korištenje naziva sljedećih 15 godina
05.11.14 Vijesti
Burilović: HGK priprema paket novih usluga
22.10.14 Vijesti
Nužan veći poticaj privatnoj inicijativi u jugoistočnoj Europi
16.10.14 Vijesti
HGK pokrenula on-line bazu EU projekata
16.10.14 Vijesti
Hrvatske tvrtke i europarlamentarci u Bruxellesu
15.10.14 Vijesti
Mogućnosti i izazovi za korištenje 10,7 milijardi eura sredstava iz EU-a
14.10.14 Turizam
Dani hrvatskog turizma ovaj tjedan u Opatiji s oko 2.000 sudionika
02.10.14 Zaposlenost / plaće
DZS: prosječna plaća za srpanj 5.530 kuna
30.09.14 Više i visoke škole (državne)
Seminar "Žensko poduzetništvo i kriza" u sklopu projekta BWCo
21.09.14 Vijesti
„Kupujmo hrvatsko“ ponovo u Zagrebu
17.09.14 Turizam
U kolovozu ostvaren rast turističkih dolazaka i noćenja
17.09.14 Vijesti
Rast izvoza hrvatske drvne industrije – pokazatelji I-VI
16.09.14 Sajmovi i izložbe
Hrvatski izlagači na sajmu "World Food Moscow"
10.09.14 Sajmovi i izložbe
Na CeBIT-u u Turskoj 29 hrvatskih tvrtki
02.09.14 Karijere
Zvonimir Savić novi je direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK
25.08.14 Edukacija
Pet godina programa Erasmus u EU i dvije godine u Hrvatskoj
12.08.14 Vijesti
HGK: špekulacije o zaobilaženju ruskih sankcija štete izvoznicima
30.07.14 Vijesti
Veleposlanik SAD-a u RH Kenneth Merten pozdravlja napore HGK u provedbi reforme
22.07.14 Vijesti
HGK koordinira Soleglass - prvi tehnološki projekt iz programa EU za izradu prototipa konkretnoga proizvoda
07.07.14 Vijesti
Burilović: sutra na Skupštini predstavljanje prve faze reforme HGK
04.07.14 Vijesti
Potpisani prvi Ugovori o certifikaciji gradova i općina
18.06.14 Turizam
Predstavnici novoosnovanih sekcija i lokalnih tijela Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK donijeli smjernice rada
21.05.14 Vijesti
Kreiranjem novih proizvoda do uspjeha na europskom i svjetskom tržištu
14.04.14 Vijesti
Više od 24 milijuna kuna na raspolaganju malim i srednjim poduzetnicima iz EU fondova
03.04.14 Sajmovi i izložbe
Na 2. hrvatskom festivalu hrane i vina 300 izlagača
03.04.14 Vijesti
Snažan poticaj EBRD-a hrvatskim izvoznim ambicijama
01.04.14 Vijesti
Sastanak u HGK: Turkmenistan želi hrvatske tvrtke na svom tržištu
27.03.14 Vijesti
Dodijeljeni znakovi „Hrvatska kvaliteta“
25.03.14 Vijesti
Turistički trendovi nadolazeće sezone pozitivni
14.03.14 Vijesti
Sabina Škrtić: U poticanju izvoza presudna je uloga HGK
20.02.14 Turizam
Zajednica zdravstvenog turizam HGK na sajmu f.re.e. u Münchenu
20.02.14 Carine
Ponovna primjena preferencijalnog statusa kod uvoza roba hrvatskog podrijetla u Rusiju, Bjelorusiju i Kazahstan
18.02.14 Sajmovi i izložbe
U HGK predstavljene ovogodišnje manifestacija Novosadskog sajma
18.02.14 Vijesti
Europski strukturni fondovi - mogućnosti za poslovni sektor
05.02.14 Vijesti
Predstavljen dokument Industrijska strategija 2014. – 2020, Damir Novotny ekonomski analitičar godine
20.01.14 Vijesti
Skupština HGK: usvojene izmjene Statuta, novi predsjednik krajem veljače
19.12.13 Vijesti
Svečano dodijeljene godišnje nagrade TOP OF THE FUNDS Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima pri HGK
18.12.13 Vijesti
Skupština HGK: ukidanje doprinosa i smanjenje članarine za 15 posto, novi predsjednik krajem veljače
10.12.13 Vijesti
Novi predsjednik Zajednice proizvođača sredstava posebne namjene pri HGK Alojzije Šestan
02.12.13 Vijesti
HGK treći put organizira izlaganje hrvatskih IT tvrtki u Azerbajdžanu na sajmu Bakutel
22.11.13 Vijesti
Hgk objavila Vodič za definiciju malog i srednjeg poduzetništva u natječajima za dodjelu sredstava iz fondova EU
21.11.13 Vijesti
U HGK održana HACCP radionica za voditelje HACCP tima
20.11.13 Karijere
Direktorica HGK Zoja Crnečki novi vitez gospodarstva
20.11.13 Vijesti
Ljerka Puljić: HGK treba sačuvati
15.11.13 Vijesti
Održana III. Inovacijska misija u Bruxellesu
13.11.13 Vijesti
U HGK, 13. studenoga 2013. održan prvi dan 11. međunarodne konferencije o cjeloživotnom učenju i razvoju ljudskih potencijala -EDUCA PLUS-
05.11.13 Vijesti
U Centru za dizajn HGK otvorena izložba Modni ormar 2013
24.10.13 Vijesti
Otvoreni Dani hrvatskog turizma i 13. hrvatski turistički forum
22.10.13 Financije i gospodarstvo
Poduzetnici Grčiću: Kao da imamo dvije vlade
22.10.13 Vijesti
Hrvatske tvrtke pozvane na sudjelovanje u poslovima nabave kroz sustav Inter-američke banke za razvoj (IDB)
04.10.13 Vijesti
Obilježen Dan Hrvatske u Grazu
03.10.13 Vijesti
Razmjenom ideja do unaprjeđenja transporta u Hrvatskoj
19.06.13 Vijesti
HGK zatvara predstavništva u Beogradu, Prištini, Sarajevu, a otvorio bi u Washingtonu
19.06.13 Vijesti
HGK o potencijalima hrvatskih tvrtki u poslovanju s Rajnsko-majnskom regijom
12.06.13 Vijesti
„Be CROative“
06.06.13 Vijesti
HGK na sajmu Transport & Logistic, München 2013
20.06.12 Vijesti
Osnovano Udruženje faktoring društava HGK
19.01.12 Karijere
Alma Mekić Ćerdić na čelu Erste Factoringa
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa