Međunarodno poslovanje
Seniko studio
Tvrtke i tržišta
17.11.2014. Cijena nafte pala 30 posto, a što se događa sa švicarskim frankom?
Prošlog tjedna nije bilo mnogo važnih vijesti koje bi imale presudan utjecaj na kretanja na financijskim tržištima pa su se investitori fokusirali na dugoročnija makroekonomska očekivanja o stanju globalnog gospodarstva. To je dovelo do različitog smjera kretanja vrijednosti pojedinih valuta, dionica i roba.

Na valutnom tržištu euro je u odnosu na američki dolar ojačao približno 1 posto, no danas ujutro se tečaj vratio na početnu razinu te na platformama Admiral Marketsa u trenutku pisanja analize tečaj EUR/USD iznosi 1.2490, što je 8 posto ispod razine sa početka godine.

Britanska funta je cijeli prošli tjedan slabila bez predaha, a trenutni tečaj od 1.5625 u odnosu na dolar je 9% ispod razine na kojem je bio u srpnju ove godine.

Japanski jen je također slabio u odnosu na dolar, a tečaj USD/JPY je u jednom trenutku dosegnuo 117,00 što znači da je jen trenutno najslabiji u posljednjih 7 godina.

Za razliku od funte i jena, australski i novozelandski dolar prestali su slabiti i u odnosu na američki dolar ojačali 2 do 3%. Pad vrijednosti ove dvije valute posljednjih mjeseci očito je bio prevelik pa su investitori odlučili da je sada dobro vrijeme na kraći rok kupiti australski i novozelandski dolar.

U fokusu investitora se ponovno našao i švicarski franak jer će krajem mjeseca u Švicarskoj biti održan važan referendum koji bi mogao imati značajan utjecaj na cijenu zlata i politiku Švicarske centralne banke. Tečaj EUR/CHF pao je na 1.2010, praktički na razinu od 1,2000 koju je centralna banka obećala braniti pod svaku cijenu.

Nadolazeći referendum je vjerojatno bio razlog naglog porasta cijene zlata, kojem je cijena samo u petak porasla 2,50 posto te trenutno iznosi 1187 dolara po unci što je 4% ispod razine sa početka godine.

Cijena nafte je nastavila padati praktički bez predaha te na platformama Admiral Marketsa barel WTI nafte trenutno vrijedi 75,00$ po barelu, a BRENT nafte 78,50$ po barelu. Trenutne cijene su čak 30% ispod cijena početkom ljeta ove godine.

S obzirom na situaciju, kakva kretanja cijena očekivati u bliskoj budućnosti?
Za ovaj tjedan je najavljeno dosta ekonomskih vijesti, no one vjerojatno neće imati značajniji utjecaj na srednjoročne trendove kretanja. Najizgledniji scenariji kretanja cijena su rast tečaja EUR/CHF budući da se nalazi na razini koju Švicarska centralna banka već godina uspješno brani te barem privremeni porast cijene nafte koja već mjesecima bez prestanka pada.

Analizu pripremio: Admiral Markets

Povezani članci
08.06.15 Financije i gospodarstvo
Kako će financijska tržišta reagirati na prošlotjedne događaje?
17.04.15 Istraživanja
Cijena nafte u samo mjesec dana porasla 28%!
30.03.15 Financije i gospodarstvo
Očekuje li nas smirivanje situacije na financijskim tržištima?
13.03.15 Financije i gospodarstvo
Počinje novi globalni valutni rat
06.02.15 Tvrtke i tržišta
Zarada na dionici Applea u zadnjih šest godina čak 1090%
30.01.15 Korisne informacije
Njemačke dionice - najbolja investicija u 2015. godini?
12.01.15 Financije i gospodarstvo
U samo mjesec dana dolar ojačao 5%, a cijena nafte pala dodatnih 17%
15.12.14 Financije i gospodarstvo
Dolar se smiruje dok ruska rublja ne prestaje slabiti!
06.10.14 Vijesti iz svijeta
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 6 godina, dolar jača!
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa