Potrošači
Seniko studio
Vijesti
29.09.2014. Zaklada Adris: Dodjelom više od tri milijuna kuna zaključen osmi natječajni ciklus
Osmi put od svog osnutka Zaklada Adris dodijelila je donacije vrijedne više od tri milijuna kuna. Uz potpore projektima iz programa Znanje i otkrića, te Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota, Zaklada Adris dodijelit će i stipendije izvrsnim učenicima srednjih škola, studentima preddiplomskog i diplomskog studija, te polaznicima poslijediplomskog stručnog i znanstvenog usavršavanja i poslijediplomskog doktorskog studija.

Predsjednik Zakladne uprave, prof. dr. sc. Zvonimir Mareković, na zajedničkoj sjednici Zakladne uprave i Zakladnih vijeća izvijestio je da je na ovogodišnji natječaj pristiglo ukupno 658 prijava. Za program Znanje i otkrića prijavljeno je 270 projekata, od čega se 120 odnosi na prijave učenika i studenata za dodjelu stipendija.

Za program Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota zaprimljeno je ukupno 388 prijava, i to za područje Stvaralaštvo 114 , Ekologija 59, Baština 79 i Dobrota 136 prijava.

Na prijedlog Zakladnih vijeća, Zakladna je uprava, na sjednici održanoj 19. rujna 2014. godine odlučila podržati 10 projekata iz programa Znanje i otkrića i dodijeliti 1.192.000,00 kuna. Za šest projekata iz područja Stvaralaštvo odobreno je 250.000,00 kuna, a za sedam projekata iz područja Ekologija 224.050,00 kuna.

Iz područja Baština Zaklada će podržati osam projekata vrijednih 330.000,00 kuna, dok je za 16 donacija iz programa Dobrota namijenjeno 297.000,00 kuna.

U programu stipendiranja Zaklada Adris će u osmom donacijskom ciklusu za 14 stipendija izdvojiti ukupno 370.000,00 kuna. Uz to, Zaklada će i ove godine omogućiti nastavak stipendiranja svojim stipendistima koji su postigli izvrsne rezultate, za što će izdvojiti ukupno 350.000,00 kn. Zaklada će i ove godine podržati projekt “Korak u život”, stipendirajući studente, štićenike domova za nezbrinutu djecu.

Podsjetimo, za pomoć stradalima u poplavljenim područjima, Zaklada je Adris Odlukom Zakladne Uprave na račun Hrvatskog Caritasa uplatila donaciju u vrijednosti od 100.000,00 kuna.

Ukupno, u osmom natječajnom ciklusu, Zaklada Adris dodijelit će 3.200.000,00 kuna. Potpuni popis dobitnika sredstava na osmom natječajnom ciklusu Zaklade Adris bit će objavljen u medijima i na web stranici www.adris.hr.
Kriteriji izvrsnosti, inovativnosti i važnosti za opće dobro ključni su u odabiru projekata koje podupire Zaklada Adris.

Zaklada je, uključivši i ovaj donacijski ciklus, dosad dodijelila više od 30 milijuna kuna. Odnosno, osam milijuna kuna za 76 projekata iz programa Znanje i otkrića; 5,6 milijuna kuna dodijeljeno je za stipendije najboljim učenicima i studentima; više 3,4 milijuna kuna za 62 projekta iz područja Stvaralaštvo; 6,2 milijuna kuna za 83 projekata koji se bave promicanjem i očuvanjem ekologije i baštine. Donacije iz područja Dobrota bile su vrijedne 5,9 milijuna kuna.
Dosadašnje donacije

Popis dosadašnjih primatelja sredstava Zaklade tako uključuje brojne fakultete hrvatskih sveučilišta, zavode i institute, ekološke udruge, kliničke bolničke centre, folklorna društva, direktne pomoći najpotrebitijima u našem društvu i dr.

Posebno valja istaknuti više od dvije stotine odobrenih stipendija za izvrsne učenike srednjih škola, studente na preddiplomskom i diplomskom te polaznike poslijediplomskog i doktorskog studija.

Stipendist Zaklade Adris bio je, primjerice, svjetski poznati violončelist Stjepan Hauser. Violinist Ivo Dropulić je uz pomoć Zaklade nastavio studij na sveučilištu u Beču, a Augustin Šimat studij klavira u Moskvi, te mnogi drugi. Donacijom pak Institutu Ruđer Bošković dana je podrška iznimnom projektu dr. sc. Tomislava Domazeta–Loše, čiji su rezultati objavljeni na naslovnici najprestižnijeg znanstvenog časopisa Nature.

Znatna sredstva su izdvojena i za obnovu Pavlinskog samostana Sv. Petar u Šumi. Kliničkom bolničkom centru Split dodijeljeno je milijun kuna za nabavu aparata za transplantaciju krvotvornih matičnih stanica, a Kliničkom bolničkom centru Zagreb za kupnju srčane mehaničke pumpe VAD (Ventricular Assist Device) u sklopu akcije Darujmo život.

Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu sredstva su donirana za uspostavu prve biobanke biopsija sjemenika u sustavu javnog zdravstva Republike Hrvatske, dok je Sveučilište u Zagrebu zahvaljujući donaciji Zaklade Adris pokrenulo projekt CROnline - mrežno učenje hrvatskog kao inoga jezika.

Za financiranje Zaklade Adris, Adris grupa izdvaja jedan posto dobiti ostvarene u prethodnoj godini.

Povezani članci
30.09.16 DOP
Korak u život ide dalje
15.04.16 Vijesti
Podravka i Hrvatska udruga poslodavaca za akciju „Korak u život“ na modnoj reviji Aleksandre Dojčinović
25.09.15 DOP
Zaklada Adris: Dodjelom više od tri milijuna kuna zaključen deveti natječajni ciklus
14.07.15 Tvrtke i tržišta
Adris: dioničari dali suglasnost za prodaju TDR-a
29.06.15 Zaposlenost / plaće
"Budućnost u Adrisu" poziva mlade da se vrate u Hrvatsku
04.05.15 Karijere
Korado Korlević na čelu Zaklade Adris
28.11.14 DOP
Više od tri milijuna kuna za „Pametnu i kreativnu Hrvatsku“
31.10.14 Tvrtke i tržišta
Snažan rast dobiti Adris grupe
31.01.14 Promocije
Rovinj domaćin Red Bull Air Race natjecanja
02.12.13 Tvrtke i tržišta
Zaklada Adris za pametnu i kreativnu Hrvatsku donirala 3 milijuna kuna
03.10.13 Odnosi s javnošću
Zaklada Adris: Dodjelom gotovo 3 milijuna kuna zaključen sedmi natječajni ciklus
10.11.11 DOP
Zaklada Adris: Dodjelom više od 3 milijuna kuna zaključen peti natječajni ciklus
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa