Seniko studio
Vijesti
22.09.2014. Korejska komora trgovine i industrije i HGK potpisale Sporazum o suradnji
Broj korejskih turista u Hrvatskoj lani povećan za čak 58 posto
Ivan Škorić, Dong-Geun Lee
Ivan Škorić, Dong-Geun Lee
Hrvatsko-korejski poslovni forum u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK), Korejskog poslovnog centra u Zagrebu (KOTRA) te Korejske komore trgovine i industrije (KCCI) održan je 22. rujna u Vijećnici HGK. Na Forumu su Ivan Škorić, potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo, i Dong–Geun Lee, izvršni potpredsjednik Korejske komore trgovine i industrije (KCCI), potpisali.

Poslovni Forum pokazuje obostrani interes dviju poslovnih zajednica za još bolju i bliskiju suradnju u budućnosti, naglasio je Ivan Škorić, potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo, podsjetivši na nedavno održani Korejsko-hrvatski poslovni forum u Seulu, na kojem je hrvatsko gospodarsko izaslanstvo predvođeno Josipom Lekom, predsjednikom Hrvatskog sabora, održalo poslovne razgovare s korejskim partnerima.

Hrvatska, od lani punopravna članica EU-a, korejskim partnerima nudi mogućnosti za investiranje, a svojim geostrateškim položajem može biti i njihova ulazna vrata za poslovno širenje na europskom tržištu, kazao je Škorić.

„Hrvatska i Koreja imaju potencijal za povećanje poslovne suradnje. Lani je međusobna robna razmjena iznosila 60 milijuna dolara, od čega je 12,55 milijuna dolara bio hrvatski izvoz u Koreju, a 47,28 milijuna dolara uvoz iz te zemlje.

Koreja je na 49. mjestu trgovinskih partnera Hrvatskoj. Novi Sporazum o suradnji HGK i KCCI-a temelj je još boljoj suradnji komora i poslovnih zajednica, kazao je Škorić napomenuvši kako je suradnja perspektivna u prehrambenoj industriji, elektroindustriji, proizvodnji strojeva, brodogradnji te prijenosu tehnologija i know howa.

Veliki je potencijal i u turističkoj suradnji. Lani je broj korejskih turista u Hrvatskoj povećan za 58 posto, pa je tako Hrvatsku posjetilo 74.000 turista, a ostvareno je više od 98.000 noćenja. Očekujemo također kako će ovaj poslovni forum pridonijeti i povećanju dolazaka korejskih poslovnih ljudi u Hrvatsku, kazao je Škorić.

Izvršni potpredsjednik Korejske komore trgovine i industrije (KCCI) Dong–Geun Lee naglasio je značaj Hrvatske kao zanimljive turističke destinacije za građane Koreje.

No Hrvatska ima i veliki gospodarski potencijal te važan geografski položaj na Jadranskom moru, kao i pristup središnjoj i istočnoj Europi, kazao je Lee naglasivši uz turizam, osobito perspektivnim za suradnju elektroindustriju, brodogradnju, prehrambenu industriju, suradnju luka, itd.
Ruzica Gelo, Nj.E., Hyung-Won Suth, Ivan Skorić, Dong-Geun Lee
Ruzica Gelo, Nj.E., Hyung-Won Suth, Ivan Skorić, Dong-Geun Lee
Načelnik Samostalnog sektora za gospodarsku bilateralu pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH Jasmin Devlić naglasio je kako je poslovni forum prigoda za povećanje i unapređenje međusobne poslovne suradnje te povezivanje hrvatskih i korejskih gospodarstvenika.

Podsjetio je i na mogućnosti koje Hrvatska pruža stranim investitorima te na strategiju razvoja industrije, osobito farmaceutike, ICT industrije, optike, strojogradnje, elektroindustrije, telekomunikacija, itd., kao i razvoja turističkog sektora.

Veleposlanik Republiike Koreje u RH Hyung-Won Suh naglasio je važnost organizacije poslovnog foruma koji će omogućiti veće povezivanje gospodarstvenika dviju zemalja te ostvarivanja međusobne suradnje. O važnosti međusobne turističke suradnje naglasio je kako je Hrvatsku ove godine već posjetilo 200.000 korejskih turista.

Pomoćnica direktorice Sektora za međunarodne poslove HGK Silva Stipić Kobali naglasila je poslovne mogućnosti te pogodnosti za investicije u Hrvatskoj, posebice u sektoru industrije, poljoprivrede i turizma.

Investicije u poljoprivredi perspektivne su u agro sektoru te proizvodnji zdrave hrane, u turizmu u greenfield i brownfield projekte, kao i u nautički, zdravstveni i kongresni turizam, dok su u industriji najperspektivnija ulaganja u farmaceutiku, ICT, drvnu, tekstilnu i kožnu industriju, metalnu, kemijsku, elektroindustriju te industriju plastike.

Zamjenik direktora HUFS-HRI EU Centra dr. Bongchul Kim predstavio je Sporazum o slobodnoj trgovini između Koreje i Europske unije, kao i potencijale industrijske suradnje Koreje i Hrvatske.

Na forumu se predstavilo i desetak korejskih kompanija iz područja proizvodnje strojeva za graditeljstvo, opreme za tiskarstvo, kemijske industrije, proizvodnje uslužne opreme, elektronskih sustava za strojeve, proizvodnje uređaja za medicinu te tekstilne industrije. Održani su i individualni sastanci predstavnika hrvatskih i korejskih tvrtki.

Povezani članci
27.11.14 Financije i gospodarstvo
Sektor hrvatske akvakulture spreman za povlačenje novčanih sredstava iz operativnog EU programa fonda za pomorstvo i ribarstvo 2014. – 2020.
15.10.14 Turizam
Prvi Forum obiteljskog smještaja okupio više od 700 sudionika
14.10.14 Vijesti
HGK predstavila nastavak reforme
09.10.12 Vijesti
Be CROative: Hrvatski dan na sajmu EXPO REAL u Münchenu
05.06.12 Vijesti
Be CROative: Hrvatski dan na sajmu EIRE u Milanu
03.06.12 Vijesti
Be CROative na sajmu EIRE u Milanu
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa