Robe
Seniko studio
Prehrambeni proizvodi
17.09.2014. Domaćim konditorima neophodna veća podrška države
U sklopu projekta Snaga hrvatske hrane Poslovni dnevnik je organizirao šesti po redu okrugli stol posvećen različitim segmentima proizvodnje i plasmana hrvatske hrane. Ovoga puta održan je okrugli stol pod nazivom „Slastice i konditori“ gdje su stručnjaci akademske zajednice i proizvođači slastica raspravljali o problematici strane konkurencije na domaćem tržištu, izvoznim potencijalima te o važnosti brendiranja i noviteta u pakiranju slastica.

Prije samog početka okruglog stola gosp. Vanja Kaluđer iz HGK održao je uvodnu prezentaciju o konditorskoj industriji. Na navedenoj prezentaciji istaknuta je važnost zemalja bivše Jugoslavije za izvoz hrvatskih konditorskih proizvoda.

Gosp. Kaluđer istaknuo je i sve veću važnost arapskog tržišta za izvoz naših proizvoda, među kojima se prvenstveno istče Saudijska Arabija. Međutim, treba istaknuti da je od ulaska Hrvatske u Eurospku uniju, tj. od siječnja do travnja 2014. godine povećan uvoz čokalade iz Europske unije za 35%, a keksi za 30%, u odnosu za isto razdoblje lani.

Marin Pucar, predsjednik Uprave Zvečeva istaknuo je dugu tradiciju konditorske industrije u Hrvatskoj, ali i da se više ne može egzistirati isključivo od hrvatskog tržišta. „Dugoročni uspjeh je odlazak na tržišta Bliskog istoka, ta tržišta su lakša i manje zahtjevna od tržišta Europske unije jer su u Europi karte već podijeljene“, istaknuo je gosp. Pucar.

Panelisti okruglog stola istaknuli su veliku važnost države te da se ona aktivnije treba baviti problemima konditorske industrije. Ističi i da se slastičari susreću s velikim problemima zbog loših zakona i propisa.

Sudionici okruglog stola složili su se i s nelogičnošću inspekcija, ističu da inspekcije kod nas nemaju funkciju educiranja i ukazivanja na pogreške već isključivo sankcioniranja.

Mijo Batinić, direktor kontrolinga Kraša optimističan je, iako se po uvjetima poslovanja može zaključiti da je konditorima nemoguće opstati. "Zahvaljujući stalnom restrukturiranju, glavne domaće tvornice su opstale i imaju perspektivu.

No do sad nije bilo sluha za probleme industrije, te vjerujem da će se stvari početi mijenjati kad voda dođe do ušiju, na što upućuje i mogućnost da prehrambena industrija uđe u industrijsku strategiju. Država treba biti svjesna da treba konditorsku industriju jer ona zapošljava i proizvođače sirovine te uslužni sektor", kaže Batinić.

Slastičari pak smatraju da bi se domaći proizvođači čokolade i drugih proizvoda potrebnih za izradu slastičarskih delicija u većoj mjeri trebali okrenuti malim obrtnicima koji su zbog visokih cijena, ali i ograničene ponude prisiljeni materijal uvoziti.
Na okruglom stolu sudjelovali su Vanja Kaluđer, stručni suradnik pri HGK, Ruža Grgurev, upraviteljica pekarsko-slastičarske obrtničke zadruge PESLA, Stipan Bilić, direktor tvrtke Kondin, Dunja Milošić Odobašić, menadžer kategorije Nove platforme u Podravki, Mijo Batinić, direktor Službe financija i strateškog kontrolinga u Krašu, Marin Pucar, predsjednik Uprave Zvečeva, Željko Dumančić, član i pročelnik Udruženja ugostitelja te Milka Kosanović, direktorica odnosa s članstvom HUP-a.

Povezani članci
10.11.14 Seminari, konferencije
Obiteljska poljoprivredna gospodarstva ključ prehrambene neovisnosti
05.11.14 Seminari, konferencije
Velika prilika Hrvatske na tržištu ekoproizvoda vrijednom 23 milijarde eura
20.01.14 Tvrtke i tržišta
Zvečevo preko Tesca u srednju Europu
03.05.12 Financije i gospodarstvo
S hrvatskog tržišta povučeno čak 13 tona pokvarenih slatkiša
25.04.12 Karijere
Hrvoje Kolarić novi je predsjednik Uprave Belupa
24.02.12 Karijere
Zvonimir Mršić novi predsjednik Uprave Podravke
26.01.12 Trgovina na malo
Viši PDV podići će cijene
30.12.11 Vijesti
Zbog većeg PDV-a potrošačka košarica narast će i do 100 kuna
29.07.11 Financije i gospodarstvo
PD: Konditori - Zbog ulaska u EU morat ćemo ugasiti pola proizvodnje!
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa